Εικόνα σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής της φετινής παραγωγής μαστίχας στη Χίο περιέγραψε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, υπογραμμίζοντας ότι περίπου το 80% της παραγωγής παρέμενε πάνω στα δέντρα και καταστράφηκε μέσα σε τρεις ώρες από το πέρασμα της κακοκαιρίας "Αθηνά".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, οι μαστιχοπαραγωγοί είχαν προλάβει να συλλέξουν μόνο το 20% της φετινής σοδειάς, ενώ το υπόλοιπο 80% βρισκόταν ακόμη κάτω από τα δέντρα και μαζί με το χώμα που παρασύρθηκε από την ισχυρή τρίωρη καταιγίδα μετατράπηκε σε λάσπη και κατέστη επί της ουσίας άχρηστο. Η ένταση και η έκταση της καταστροφής έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, καθώς η μαστίχα αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και ένα μοναδικό προϊόν με παγκόσμια αναγνώριση.
Ο κ. Τούμπος τόνισε ότι η καταστροφή έπληξε σοβαρά ολόκληρη την περιοχή των Μαστιχοχωρίων, χωρίς καμία περιοχή να μείνει αλώβητη. Παρά τις προετοιμασίες για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η σφοδρότητα της κακοκαιρίας ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, επιφέροντας τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες.
Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει ήδη ξεκινήσει επιτόπιες αυτοψίες για την εκτίμηση των ζημιών, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Ο πρόεδρος επισήμανε ότι η καταστροφή της μαστίχας είναι εκτεταμένη και η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική και ψυχολογική στήριξη των παραγωγών, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη συγκομιδή, όσο αυτό είναι δυνατόν.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ένωση είναι η επάρκεια διαθέσιμης παραγωγής για την κάλυψη των παραγγελιών, ειδικά για το δεύτερο μισό της σεζόν. Η κακοκαιρία έχει μειώσει σημαντικά τη διαθέσιμη ποσότητα προϊόντος, δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα της Ένωσης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς.