Mε εντολή της επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου διατάχθηκε έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σπίτι και στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλα Νικολοπούλου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες , από την οικονομική αστυνομία κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων προκειμένου να μελετηθούν περαιτέρω στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από τις εισαγγελικές αρχές για τις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η έρευνα αφορά συγκεκριμένο κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ που φέρεται ότι εισέπραξε μέσω εταιρείας που διέθετε η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όπως επίσης και σε καταγγελίες για εξαφάνιση κρίσιμων εγγράφων που σχετίζονταν με την εν λόγω υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, υπήρξε επικοινωνία του κ. Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό για το θέμα.
Σύμφωνα με τo protothema.gr, πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαίωσαν ότι η έρευνα των εισαγγελέων βρίσκεται σε εξέλιξη και τόνισαν ότι ο κ. Στουρνάρας και η σύζυγός του κυρία Νικολοπούλου δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα αφού επί σειρά ετών η σύζυγος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος διατηρεί εταιρεία που προσφέρει συμβουλευτικές και υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων σε δεκάδες πελάτες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Είναι πολύ πιθανόν, πάντως, στη διάρκεια της ημέρας η Τράπεζα της Ελλάδος να τοποθετηθεί επισήμως επί του γεγονότος.
Σημειώνεται πως η έρευνα των εισαγγελέων είναι η δεύτερη για τις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού έχει προηγηθεί άλλη που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης τον Απρίλιο του 2015 σε βάρος των μελών του ΔΣ και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίωξη αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά που, όπως προέκυψε μετά από διαχειριστικό έλεγχο, είχε δαπανήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων που θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί-μεταδοθεί δωρεάν.
Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και περιλαμβάνονται στην δικογραφία που οδηγήθηκε σε ανακριτή διαφθοράς προκύπτει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπάνησε, το επίμαχο διάστημα, συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικές προβολές θεμάτων αρμοδιότητας του, όπως η εποχική γρίπη κ.λπ., ενώ θα μπορούσαν να προβάλλονται δωρεάν καθώς αφορούσαν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου. Επιπλέον στην δικογραφία που σχηματίστηκε διαπιστώνεται ότι για κάποιες από τις επίμαχες συμβάσεις δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες διαγωνισμού ενώ σε μία περίπτωση επιλέχθηκε εταιρία η οποία θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί λόγω προηγούμενης καταδίκης του υπευθύνου της για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.