Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη Facebook Twitter
Ένα χρωματισμένο ηλεκτρονικό μικρογράφημα σάρωσης δείχνει ένα αποπτωτικό κύτταρο (μπλε) μολυσμένο με σωματίδια ιού Sars-COV-2 (πράσινο). Φωτογραφία: NIAID/Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας/EPA
0

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξεταστούν τα υπάρχοντα για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών ή περιορισμών για χώρες της Νότιας Αφρικής.

Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές εξέφρασαν την ανησυχία τους σήμερα για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, με την ΕΕ, τη Βρετανία και την Ινδία να ανακοινώνουν ήδη αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν η μετάλλαξη είναι ανθεκτική στο εμβόλιο. Η νέα μετάλλαξη έχει μια πρωτεϊνική ακίδα, που είναι δραματικά διαφορετική από αυτή του αρχικού κορωνοϊού στην οποία βασίζονται τα εμβόλια για τον Covid-19, δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, εγείροντας φόβους για το πώς θα τα καταφέρουν τα τρέχοντα εμβόλια, τα οποία είναι επιτυχή έναντι της πιο γνωστής μετάλλαξης Δέλτα.

«Όλοι οι ιοί έχουν τη διάθεση να μεταλλάσσονται πολύ ευκολότερα από ότι τα μικρόβια (...) Με τον ιό τον τωρινό τον Covid, το στέλεχος Δέλτα που επικράτησε παγκόσμια σε ποσοστό σχεδόν 100% είχε περίπου δεκαέξι μεταλλάξεις. Όμως τα εμβόλια τις κάλυπταν και φτιάχναμε ειδικά αντισώματα που μας προστάτευσαν. Αυτό το καινούργιο στέλεχος που απομονώθηκε στην Μποτσουάνα και μετά στη Νότια Αφρική (...) έχει 32 μεταλλάξεις, τις διπλές από ότι το στέλεχος Δέλτα. Είναι υπό επιτήρηση να δούμε αν αυτό το στέλεχος φτιάχνει άλλα αντισώματα ή τα ίδια με το στέλεχος Δέλτα και αν το καλύπτουν τα εμβόλια» δήλωσε στην ΕΡΤ η , Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα. «Αυτό που μας νοιάζει πάνω από όλα είναι να είναι δραστικά τα εμβόλια.»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΔΑΠ για τα λύματα στην παραλιακή: Το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται λόγω των 7.000 παράνομων συνδέσεων

Ελλάδα / ΕΥΔΑΠ για λύματα στην Παραλιακή: Το δίκτυο υπερφορτώνεται λόγω 7.000 παράνομων συνδέσεων

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται το πρόβλημα και το αποδίδει στις παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο, για τις οποίες, όπως τόνισε, λαμβάνονται μέτρα
LIFO NEWSROOM