Σε επιφυλακή έχει τεθεί ΕΛ.ΑΣ και ΕΥΠ για την αποτροπή εισόδου στη χώρα τζιχαντιστών με ευρωπαϊκά διαβατήρια.
Ειδικότερα, λίστα µε περίπου 4.000 τζιχαντιστές που έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια βρίσκεται στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ για την αποτροπή εισόδου στη χώρα εξτρεμιστών από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής. Οι εξελίξεις στη Βόρεια Συρία έχει προκαλέσει νέο κύμα ανησυχίας στους Ευρωπαίους αξιωματούχου καθώς φοβούνται ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» η ανησυχία των Ευρωπαίων έχει εκφραστεί επανειλημμένα προς τους αρμόδιους Έλληνες αξιωματούχους, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όπως ανέφεραν ,η Ελλάδα είναι ένας από τους μεταβατικούς σταθμούς που δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τζιχαντιστές.
Οι ίδιοι εξηγώντας τον νευραλγικό ρόλο της χώρας µας αναφέρουν ότι «ασκείται πίεση από τους Ευρωπαίους, διότι οι έλεγχοι στις πρώτες χώρες εισόδου στην Ευρώπη είναι οι πιο σημαντικοί. Εάν ένας τρομοκράτης καταφέρει να περάσει στην Ελλάδα απαρατήρητος, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εισήλθε στην Ευρώπη απαρατήρητος. Ο διαβατηριακός έλεγχος γίνεται στην πρώτη χώρα εισόδου.
Στην περίπτωση που ένας τζιχαντιστής ταξιδέψει από τη χώρα µας σε άλλη χώρα της ΕΕ, πιθανότατα να µην περάσει ξανά από διαβατηριακό έλεγχο, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη του Σένγκεν. Σκεφτείτε, λοιπόν, να περάσει κάποιος τζιχαντιστής από την Ελλάδα, η οποία δεν αποτελεί στόχο του Ισλαμικού Κράτους, και στη συνέχεια να χτυπήσει σε κάποιο κράτος της ΕΕ».
Μέχρι στιγμής στις λίστες των ευρωπαϊκών Αρχών υπάρχουν περίπου 4.000 ονόματα μαχητών µε ευρωπαϊκά διαβατήρια, τα οποία σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε σημείο ελέγχου θα «χτυπήσουν» στα ηλεκτρονικά συστήματα και θα σημάνει συναγερμός. Πρόκειται για µμετανάστες δεύτερης γενιάς από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν «ρίζες» στις χώρες αυτές.
Ο «επαναπατρισμός» τους ωστόσο δεν συνεπάγεται απαραίτητα τρομοκρατική δράση. Επί παραδείγµατι, ίσως κάποιοι να αποφασίσουν την «κατάπαυση του πυρός». Επίσης, δεν θεωρείται δεδομένο ότι όλοι οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που θα θελήσουν να γυρίσουν πίσω θα διέλθουν από τη χώρα µας. Τα κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, πάντως, έχουν ενισχυθεί σε προσωπικό εδώ και αρκετούς μήνες, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι υπόπτων για τρομοκρατία.
Στόχος τους είναι να εντοπίσουν άτομα που μπορεί να εισέλθουν στη χώρα είτε µε πλαστά διαβατήρια είτε µε «ελλιπή» ταξιδιωτικά έγγραφα. Ειδικότερα, για την τελευταία περίπτωση υπάρχει φόβος δήλωσης ψευδών στοιχείων με τις Αρχές να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή.
Με πληροφορίες από το Έθνος της Κυριακής
σχόλια