Ελλείψεις σε γιατρούς και υλικά, εξοπλισμός 20ετίας και λίστες αναμονής δύο ετών για χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία

Ελλείψεις σε γιατρούς και υλικά, εξοπλισμός 20ετίας και λίστες αναμονής δύο ετών για χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
1

Ελλείψεις σε γιατρούς καθώς και σε χειρουργικά υλικά, υποχρηματοδότηση, διαλυμένο εξοπλισμό και χειρουργεία που λειτουργούν με προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας, είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που κατέγραψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, σε 46 νοσοκομεία της χώρας.


Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, διαπίστωσε ότι πολλές χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης χειρουργών ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ έκτακτα περιστατικά καταλήγουν στον δρόμο ψάχνοντας νοσοκομείο να χειρουργηθούν.


Παράλληλα, υπάρχουν λίστες αναμονής δύο ετών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάνε και τα δύο έτη. Έρχεται η σειρά ασθενών να χειρουργηθούν και δεν εμφανίζονται, είτε γιατί αν είχαν χρήματα χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, είτε, αν δεν είχαν χρήματα, γιατί έχασαν την μάχη για την ζωή. Για παράδειγμα, σοβαρές γυναικολογικές επεμβάσεις έχουν λίστα αναμονής 16 μήνες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και 24 μήνες στο Παπαγεωργίου. «Γυναίκες πεθαίνουν από αιμορραγία και μετά έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.


«Οι ασθενείς εάν επιθυμούν να χειρουργηθούν άμεσα, καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να δωρίσουν τα χειρουργικά υλικά που απαιτούνται για την επέμβασή τους», αναφέρεται.


Επίσης, βλάβες σημειώνονται στα χειρουργικά και αναισθησιολογικά μηχανήματα την ώρα των χειρουργείων και οι ασθενείς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Υπάρχουν χειρουργικές αίθουσες που χρειάζονται ολική ανακατασκευή, εξοπλισμός που είναι διαλυμένος, «σαράβαλα χειρουργικά τραπέζια, φορεία, καρότσια». Χειρουργικά εργαλεία πλένονται με τα χέρια, ενώ σβήνει το ρεύμα και δεν λειτουργούν οι γεννήτριες την ώρα των χειρουργείων. Ακόμα, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν χειρουργούνται επειδή δεν έχουν εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ.


«Έχουμε να κάνουμε με υπουργούς Υγείας που ασελγούν κατ' εξακολούθηση σε βάρος του ΕΣΥ. Ασθενείς χάνουν τη μάχη για τη ζωή, επειδή στάθηκαν άτυχοι και αρρώστησαν σοβαρά σε περίοδο που τα νοσοκομεία έχουν βαρέσει διάλυση. Η κυβέρνηση είναι "αλλού νταλού"», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.


«Η νοσοκομειακή περίθαλψη δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες ιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό», προσθέτει, μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι «τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν λίγα ευρώ να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση κοστολόγησε τις ανθρώπινες ζωές και αντιμετωπίζει τον πόνο των ασθενών με παροιμιώδη αναλγησία».


«Η υποστελέχωση των χειρουργείων από νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνει τους κινδύνους για τους ασθενείς που χειρουργούνται, ειδικά όταν οι χειρουργικές αίθουσες είναι διάσπαρτες στο νοσοκομείο σε πολλούς χώρους και μακρινές αποστάσεις», αναφέρει επίσης η Ομοσπονδία. Φέρνει σαν παράδειγμα μάλιστα το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύτρια χειρουργείου που καλύπτει χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ καλείται να καλύψει χειρουργική αίθουσα για περιστατικά άλλων κλινικών σε χειρουργεία που βρίσκονται σε άλλο χώρο του νοσοκομείου. «Κατά την εφημερία του νοσοκομείου μπορεί να μεταφερθεί επείγον περιστατικό στη χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ που πρέπει να υποβληθεί σε τραχειοστομία μέσα σε δευτερόλεπτα προκειμένου να σωθεί ο ασθενής. Τι θα γίνει εάν εκείνη την ώρα δεν υπάρχει νοσηλεύτρια στη χειρουργική αίθουσα;».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προβλήματα στα χειρουργεία αντιμετωπίζουν νοσοκομεία στην Αττική, όπως ο «Ευαγγελισμός», «Αλεξάνδρας», «Αρεταίειο», «Ιπποκράτειο», «Γεννηματάς», όπου η έλλειψη προσωπικού αγγίζει το 30% , «ΚΑΤ» (ένα χειρουργικό τραπέζι δεν λειτουργεί), «Παίδων Πεντέλης», «Σισμανόγλειο» (4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες από τις 10, λόγω έλλειψης προσωπικού), «Φλέμιγκ» (μία χειρουργική αίθουσα από τις 2 δεν λειτουργεί), «Έλενα Βενιζέλου» (λειτουργούν 2 χειρουργικά τραπέζια από 4 που διαθέτει το νοσοκομείο), «Άγιος Σάββας» (δεν λειτουργεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας). Επίσης, στο νοσοκομείο Νίκαιας (4 χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά), «Μεταξά» (ένα χειρουργικό τραπέζι κλειστό), «Αττικόν» (7 κλειστά χειρουργικά τραπέζια), «Θριάσιο» (από τα 12 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 5 και ένα κατά περίπτωση).


Κλειστές χειρουργικές αίθουσες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ. «Γ. Γεννηματάς» (δύο αίθουσες χειρουργείων είναι κλειστές), «Ιπποκράτειο» (κλειστές 9 αίθουσες από τις 15), «Παπαγεωργίου» (κλειστές 2 αίθουσες χειρουργείων), «Άγιος Παύλος» και «ΑΧΕΠΑ» (οι υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός χρειάζονται συντήρηση).


Ανάλογη εικόνα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ παρατηρείται και σε νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Λειβαδιάς, Λάρισας, Χανίων, Αγίου Νικολάου, «Βενιζέλειο», «Χατζηκώστα», Πρέβεζας, Τρικάλων, Χαλκίδας, Άμφισσας, Ικαρίας, Κέρκυρας, Ρόδου, Ρίου, Αιγίου, Σαντορίνης.


Αναλυτικά όλα τα προβλήματα που κατέγραψε η ΠΟΕΔΗΝ, ΕΔΩ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM