Ανησυχία επικρατεί για την συνεχιζόμενη έλλειψη φαρμάκων με τις απόψεις των ειδικών πάντως να διίστανται.
«Δεν βλέπω άμεσα αποκλιμάκωση των ελλείψεων φαρμάκων», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος. Ο κ. Λουράντος ζήτησε να υπάρξει μια οικονομική πολιτική, ώστε να μην επιτρέπεται να βγαίνουν στο εξωτερικό φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη. Επιπλέον στήριξε την λύση των γενόσημων εκφράζοντας την άποψη πως πρέπει να γίνει εκστρατεία για αυτά στην χώρα μας.
Επιπροσθέτως ανέφερε πως υπάρχουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες παγκοσμίως. Ιδιαίτερη σημασία είχε και το «καρφί» του για κακή τιμολογιακή πολιτική.
Μίνα Γκάγκα
Στην αντίπερα όχθη εκτόνωση της κατάστασης μέχρι τέλος Ιανουαρίου «βλέπει» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, το θέμα της έλλειψης φαρμάκων θα εξομαλυνθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
«Καταρχήν έχουμε γενόσημα φάρμακα για τα αντιπυρετικά σε όλες τις κατηγορίες. Αυτό που είναι σημαντικό να ξέρουμε όλοι είναι ότι αντιπυρετικά και γενικά παυσίπονα υπάρχουν, σε άλλες ονομασίες, αλλά πάντως υπάρχουν. Κάνουμε επίσης μια πολύ μεγάλη συνεργασία με τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να αυξήσουμε τη δική μας παραγωγή, την ελληνική παραγωγή φαρμάκων, ώστε να έχουμε περισσότερα. Και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό και μια σειρά άλλων μέτρων που πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων», ανέφερε η κ. Γκάγκα.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απέδωσε ένα κομμάτι του ζητήματος στις διεθνείς ελλείψεις. «Υπάρχουν ελλείψεις στην Αμερική, υπάρχουν ελλείψεις σε όλη την Ευρώπη. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίον έχουμε ελλείψεις είναι ότι οι μεγάλες χώρες που κάνουν παραγωγή πρώτων υλών, όπως είναι η Κίνα και Ινδία, σταμάτησαν, ή μείωσαν την παραγωγή», εξήγησε.
Σχολίασε και το θέμα της έξαρσης του covid στην Κίνα καθησυχάζοντας προς το παρόν. «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος πιο επικίνδυνος ιός. Το πρόβλημά της Κίνας είναι ότι έχει πάρα πολλούς ανεμβολίαστους, και πολλούς ανθρώπους με προβλήματα υγείας, οπότε είναι σαν να είμαστε εμείς ένα χρόνο πριν. Αυτό που φαίνεται να γίνεται εισήγηση είναι πιθανώς να χρειαστεί να ταξιδέψουν με αρνητικό τεστ από την Κίνα ταξιδιώτες. Όλη η Ευρώπη είναι σε εγρήγορση, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος συναγερμού, αυτή τη στιγμή», εξήγησε.
Ματίνα Παγώνη
Στο θέμα των φαρμάκων αναφέρθηκε μιλώντας στο OPEN και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κα Ματίνα Παγώνη. «Δεν χρειάζεται πανικός για τα φάρμακα για τα μικρά παιδιά. Όντως υπάρχουν ελλείψεις. Όμως αν κάποια μητέρα δεν μπορεί να βρει το αντιπυρετικό ή την αντιβίωση που της έδωσε ο παιδίατρος από το τηλέφωνο, να πάει το παιδί στο Κέντρο Υγείας ή στο νοσοκομείο. Δεν χρειάζεται αυτός ο πανικός, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία προς το παρόν έχουν φάρμακα» είπε.
«Μέχρι τις 8 του μηνός οι φαρμακαποθήκες είναι κλειστές. Μετά τις 10 ανοίγουν, αλλά θα πρέπει να κάνει ο ΙΦΕΤ αύξηση παραγγελιών στις δραστικές ουσίες, γιατί οι δραστικές ουσίες έρχονται από το εξωτερικό. Για τις πρώτες ύλες λοιπόν πρέπει να γίνουν οι παραγγελίες και χωρίς τις τυπικές διαδικασίες που διαρκούν μεγάλο διάστημα» συμπλήρωσε και επισήμανε ακόμη πως τα φάρμακα τα οποία λείπουν όπως τα αντιβηχικά θα πρέπει να γνωστοποιηθεί από τον ΕΟΦ με ποια γενόσημα αντικαθίστανται.
Επίσης ζήτησε να «πάνε όλοι να εμβολιαστούν για Η1Ν1» και να προσέξουμε πολύ γιατί εφησυχάσαμε μέσα στις γιορτές.