Έλληνας μετά από τιμητική πολιτογράφηση είναι πλέον, ένας από τους πλέον ειδικούς σχετικά με την ιστορία του ελληνικού έθνους και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο Βρετανός ιστορικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μαζάουερ.
Σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων εξέφρασε την ικανοποίησή της σχετικά με την τιμητική πολιτογράφηση του επίτιμου μέλους της.
Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία Συγγραφέων είχε τιμήσει το 2012 τον διαπρεπή ιστορικό με το βραβείο Διδώ Σωτηρίου, το οποίο δίδεται σε πνευματικούς ανθρώπους «που με το έργο τους συμβάλλουν στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων». Στην τελετή απονομής, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Μαρκ Μαζάουερ είχε μιλήσει με θέμα «Το όραμα του Σπινέλλι: η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή κρίση».
Στην περγαμηνή που συνόδευε το βραβείο, είχε επισημανθεί μεταξύ άλλων: Ο Μαρκ Μαζάουερ, ιστορικός παγκόσμιας αναγνώρισης, συγγραφέας βραβευμένων βιβλίων με ευρύτατη απήχηση, έχει ως κεντρικό άξονα της ιστορικής του έρευνας την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια καθώς και την Ευρώπη του 20ου αιώνα.
«Πέρα από στερεότυπα και ευκολίες ο Μαρκ Μαζάουερ ανασύρει από τα αρχεία το υλικό της κατανόησης και έχει αναδείξει την ιστοριογραφία σε τέχνη αφήγησης πέραν των στενών ακαδημαϊκών ορίων.
Σταθερά προσηλωμένος στη Δημοκρατία και στους δημοκρατικούς θεσμούς όπως παραδόθηκαν στην Ευρώπη από την Ελλάδα, με το έργο του συνολικά και με τις συνεχείς παρεμβάσεις του αποδεικνύει με συνέχεια και συνέπεια τον αταλάντευτο φιλελληνισμό του» αναφέρει η Εταιρεία Συγγραφέων.
Τι αναφέρει το ΦΕΚ
«Πολιτογραφούμε τιμητικώς ως Ελληνα πολίτη τον αλλοδαπό Μαζάουερ Μαρκ Ας του Γουίλιαμ Τζόσεφ, γεννηθέντα στις 20-2-1958 στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2021. Ο Βρετανός ιστορικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μαζάουερ, «μέσω της επιστημονικής ενασχόλησής του με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία έχει συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορικά διαμορφωμένης ταυτότητας του ελληνικού λαού και στην προβολή της χώρας, της μακράς ιστορίας της και του πολιτισμού της στο διεθνές ευρύ κοινό».