Το mocktail της φοιτήτριας, Ελένης Κουτσιώνα για την διαστημική αποστολή JUICE, βρέθηκε στις δέκα καλύτερες δημιουργίες του διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Ο ESA κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να φτιάξουν ένα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, ένα moctail δηλαδή, με το νικητή να κερδίζει εισιτήριο για να δει από κοντά την εκτόξευση του JUICE, της διαστημικής αποστολής που θα φτάσει στον Δία.
Οι πρωτοτυπίες του mocktail της Ελένης Κουτσιώνα
Το mocktail της Ελένης Κουτσιώνα βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα από τις συνολικά 70 συμμετοχές για δύο λόγους.
Πρώτον, χρησιμοποίησε φρούτα σε αναλογία 1:2:4 για να αποτυπώσει το συντονισμό στις τροχιές των τριών φεγγαριών: όταν ο Γανυμήδης κάνει μία τροχιά γύρω από τον Δία, η Ευρώπη κάνει δύο και η Ιώ (ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία, με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα) κάνει τέσσερις.
Δεύτερον, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τοποθέτηση βάφλας επάνω από το smoothie σε σχήμα που παραπέμπει στα ηλιακά πάνελ που θα έχει πάνω του το διαστημικό σκάφος.
«Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι σηκώνεις το κεφάλι σου ψηλά και βλέπεις αστέρια και πλανήτες που βρίσκονται πάρα πολύ μακριά, αλλά με τη βοήθεια της Αστροφυσικής έχεις τη δυνατότητα να κάνεις υπολογισμούς και να βγάλεις συμπεράσματα γι' αυτά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης.
Κίνητρό της ήταν το έπαθλο, καθώς εάν κέρδιζε θα μπορούσε να ζήσει την εμπειρία της παρακολούθησης της εκτόξευσης από το κέντρο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
«Θα πήγαινα να δω οποιαδήποτε αποστολή, αλλά συγκεκριμένα σε αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα η υπόθεση ότι κάποιο από τα φεγγάρια του Δία θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή. Το να σκέφτεσαι ότι υπάρχει κάποιο μέρος στο Ηλιακό μας σύστημα, εκτός της Γης, που θα μπορούσε να έχει ζωή είναι πολύ ενδιαφέρον και αυτό θα το μελετήσει η συγκεκριμένη αποστολή. Είναι ανατριχιαστικό να το σκέφτομαι», λέει χαρακτηριστικά.
Ελένη Κουτσιώνα: Διάβαζε επί ένα μήνα για να φτιάξει το mocktail
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του smoothie διήρκεσε περίπου ένα μήνα. «Διάβασα ό,τι μπορούσα γύρω από την αποστολή, τον Δία και τα φεγγάρια του και σημείωνα ό,τι πίστευα ότι θα μπορούσα να μετατρέψω σε συνταγή και υλικά. Έψαξα υλικά στα σούπερ μάρκετ γιατί ήθελα να φτιάξω ένα smoothie σχετικά οικονομικό και απλό, με φρούτα που βρίσκουμε συχνά για να μπορεί ο καθένας να το φτιάξει», θυμάται.
Η συνταγή της Ελένης είναι εμπνευσμένη από πολλές πτυχές της διαστημικής αποστολής. Για την παρασκευή του χρησιμοποίησε τόσα υλικά όσα είναι τα επιστημονικά όργανα που θα έχει πάνω του το διαστημικό σκάφος. Επέλεξε κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα (στην αναλογία 1:2:4 που εκθειάστηκε από την ESA), ώστε να θυμίζουν τα χρώματα του Δία. Χρησιμοποίησε αλάτι και ανθρακούχο νερό που παραπέμπουν στους υπόγειους ωκεανούς των φεγγαριών, ενώ ο πάγος θυμίζει την παγωμένη επιφάνεια των τριών φεγγαριών.
Επιπλέον, η συνταγή περιλαμβάνει και γιαούρτι ως αναφορά στα ονόματα του Δία και των φεγγαριών που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Τέλος, η Ελένη Κουτσιώνα έβαλε μια βάφλα στο σχήμα του διαστημικού σκάφους και ζωγράφισε με χρώμα ζαχαροπλαστικής το λογότυπο της ESA.
Η αποστολή αναμένεται να φτάσει στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, Δία, σε οκτώ χρόνια για να κάνει λεπτομερείς παρατηρήσεις και θα κάνει για τρία χρόνια 35 κοντινές διελεύσεις στους τρεις δορυφόρους του, δηλαδή τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη, πριν μπει σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη αποστολή που θα βρεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από ένα άλλο φεγγάρι πέρα από το δικό μας, τον Γανυμήδη, που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ