Ολοένα και περισσότερο εμφανίζεται στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.
Το ChatGPT προ μηνών έδωσε εξετάσεις σαν σπουδαστής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και μάλιστα πέρασε την εξέταση με πολύ καλή βαθμολογία (8 στα 10) το μάθημα της Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας στις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου στο Τμήμα Πληροφορικής.
Στις ΗΠΑ πάντως ήδη εδώ και αρκετό διάστημα η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει εντοπίσει προβλήματα και εκδηλώνει τον προβληματισμό της. Αλλά το ChatGPT περνάει την μια μετά την άλλη τις εξετάσεις.
Ο Διομήδης Σπινέλλης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ανάρτησή του στα social media σχολιάζει το πως οι φοιτητές του χρησιμοποιούν την μέθοδο αυτή της τεχνητής νοημοσύνης και η απάντησή του έχει γίνει viral.
Όπως αναφέρει αρχικά έχει λάβει τα πρώτα σχέδια φοιτητικών πτυχιακών εργασιών που βασίζονται σε μεγάλο μέρος σε κείμενα του ChatGPT. Σημειώνει δε πως επειδή η πολιτική του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι υπό διαμόρφωση, ο ίδιος ο καθηγητής έχει συντάξει ένα κείμενο που στέλνει σε φοιτητές του και συγκεκριμένα σε αυτό γράφει:
«Ενδιαφέροντα αυτά που μου έστειλες. Καταλαβαίνω ότι αρκετά έχουν γραφεί από εφαρμογή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (ΠΤΝ), λ.χ. το ChatGPT. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά προβληματικό, αρκεί να γίνεται με διαφάνεια και περίσκεψη. Συνεπώς σε παρακαλώ:
α) να επιβεβαιώσεις ότι τα στοιχεία της ΠΤΝ είναι ορθά, προσθέτοντας σχετικές παραπομπές σε δημοσιευμένη βιβλιογραφία,
β) να προσθέσεις παράρτημα που να περιέχει αριθμημένα όλες τις προτροπές σου προς την εφαρμογή ΠΤΝ και τις απαντήσεις που έχεις λάβει από την εφαρμογή ΠΤΝ για το κείμενο που έχεις χρησιμοποιήσει,
γ) να προσθέσεις υποσημειώσεις στα σημεία του κύριου κειμένου που χρησιμοποιείς κείμενο ΠΤΝ προς την αντίστοιχη απάντηση στο παράρτημα,
δ) να προσθέσεις στην εισαγωγή μια ενότητα που να περιγράφεις ποσοτικά και ποιοτικά πώς χρησιμοποίησες ΠΤΝ, τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, καθώς και τα συγκεκριμένα μέτρα που έλαβες για να αντισταθμίσεις τους κινδύνους αυτούς,
ε) να προσθέσεις μια ενότητα στο τέλος της εργασίας που να αναλύεις τι αξία έχεις προσθέσει εσύ σε σχέση με την εφαρμογή ΠΤΝ και σε ποια συγκεκριμένα σημεία χρειάστηκε η δική σου επέμβαση για να διορθώσεις ή να κατευθύνεις κατάλληλα την ΠΤΝ (με συγκεκριμένα παραδείγματα).»