Πέθανε ο διανοούμενος και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος

Πέθανε ο διανοούμενος και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο διανοούμενος και κριτικός λογοτεχνίας, Δημήτρης Ραυτόπουλος.

Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος ήταν στέλεχος της ιστορικής αριστερής Επιθεώρησης Τέχνης και θεωρούνταν ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της λογοτεχνικής κριτικής στην Ελλάδα. Ήταν διανοούμενος, αιρετικός στις απόψεις του και αντισυμβατικός, με τη σκέψη του σε διαρκή εγρήγορση και εκ πεποιθήσεως αμφισβητίας. 

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1924, έμεινε για πολλά χρόνια στο Παρίσι και, εκτός από την ιδιότητα του μεγαλύτερου κριτικού λογοτεχνίας, είχε και αυτές του δοκιμιογράφου και του δημοσιογράφου. 

Μαζί με τον Κ. Κουλουφάκο, τον Τ. Πατρίκιο και τον Κ. Πορφύρη σχημάτισαν τη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης». 

Ανήκε στους εκπροσώπους της μαρξιστικής κριτικής τη μεταπολεμική περίοδο και το 2014 απέσπασε ομόφωνα την ύψιστη διάκριση με το «Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων». Τα κείμενά του διακρίνονταν για την ερμηνευτική τους δύναμη, τη διεισδυτικότητα και την οξυδέρκειά τους. 

Ο ίδιος πέρασε πολλά χρόνια στην εξορία, έζησε στη Γαλλία και μέχρι πρόσφατα παρακολουθούσε στενά τις πολιτικές εξελίξεις. 

Το 2017 είχε μιλήσει εφ' όλης της ύλης στη LiFO και τον Γιάννη Πανταζόπουλο, σε μια συνέντευξη που μπορείτε να δαβάσετε εδώ.

Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος μεγάλωσε τη δεκαετία του '30, μια σκληρή περίοδο, στον Πειραιά, με στερήσεις και κακουχίες. Ο Πόλεμος τον βρήκε μαθητή και στη συνέχεια οργανώθηκε στην Αντίσταση. Με την Απελευθέρωση δραστηριοποιήθηκε στην ΕΠΟΝ, συμμετείχε στα Δεκεμβριανά και αργότερα ξεκίνησαν οι εξορίες. Εκεί συναντήθηκε με μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Δημήτρης Χατζής, ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Άρης Αλεξάνδρου, και είχε άφθονο χρόνια για να αγαπήσει το διάβασμα και να μάθει τη γαλλική γλώσσα. 

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή το Books' Journal. Η πολιτική κηδεία θα γίνει την Πέμπτη 24 Απριλίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών στις 12:50. Την επομένη (25/5), θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί επιστρέφουμε ξανά στο έργο του Στρατή Τσίρκα;

Βιβλίο / Γιατί επιστρέφουμε ξανά στο έργο του Στρατή Τσίρκα;

Μισό αιώνα περίπου από την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησαν οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες», τα γραπτά ενός από τους σημαντικότερους πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς που γεννήθηκε σαν σήμερα παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ
ΕΥΗ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ
«Όσες σελίδες γράψαμε, τόση ζωή χάσαμε»

Βιβλίο / «Όσες σελίδες γράψαμε, τόση ζωή χάσαμε»: Για τα «Άπαντα» του Περικλή Κοροβέση

Μια διεξοδική συζήτηση για την προσωπικότητα και το έργο του Περικλή Κοροβέση με τον γιο του Χριστόφορο και τον εκδότη του Νίκο Παπαχριστόπουλο, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τόμου των «Απάντων» του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γράμματα σε εξόριστους που διέσωσε ο Τάσος Λειβαδίτης (μέρος Α)

Βιβλίο / Αγαπημένε μου μπαμπά: Γράμματα σε εξόριστους που διέσωσε ο Τάσος Λειβαδίτης

Η LiFO παρουσιάζει τα συγκλονιστικά γράμματα που διέσωσε ο Τάσος Λειβαδίτης με παραλήπτες πολιτικούς κρατούμενους/εξόριστους στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Στο Α' μέρος, δημοσιεύονται τα γράμματα που έστειλαν παιδιά προς τους πατεράδες τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ