Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των υγειονομικών έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Αρχικά, η ένταση προκλήθηκε όταν μέλη της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο επιχείρησαν να κλείσουν την Πανεπιστημίου, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων και διμοιρίας των ΜΑΤ.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τους αστυνομικούς να τους απωθούν με χρήση χημικών.
Αυτή των ώρα, λόγω της συγκέντρωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Πανεπιστημίου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται «για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, να περικόψει το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας από πολλές ειδικότητες εργαζομένων και όχι το να αυξήσει και να το επεκτείνει». Ειδικότερα τονίζει: «Εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία – Πρόνοια – ΕΚΑΒ υπερβάλλουν εαυτόν δύο χρόνια τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από πολλούς έχουμε χαρακτηρισθεί ήρωες χωρίς όμως να υπάρχει έμπρακτη αναγνώριση της πολιτείας των προσπαθειών που καταβάλλουμε».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
»Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 4ωρη Στάση Εργασίας την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 (7πμ έως 11.00πμ) και Συγκέντρωση 9.00πμ έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37) για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, να περικόψει το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας από πολλές ειδικότητες εργαζομένων και όχι το να αυξήσει και να το επεκτείνει.
Οι Εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία – Πρόνοια – ΕΚΑΒ «υπερβάλλουν εαυτόν» δύο χρόνια τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από πολλούς έχουμε χαρακτηρισθεί ήρωες χωρίς όμως να υπάρχει έμπρακτη αναγνώριση της πολιτείας των προσπαθειών που καταβάλλουμε.
Έχουμε χάσει έως τώρα 30 υγειονομικούς από κορωνοϊό, 50 πέρασαν το κατώφλι των εντατικών ως ασθενείς και χιλιάδες νόσησαν και νοσούν από κορωνοϊό. Φυσικά δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Οι Υγειονομικοί έρχονται σε επαφή και με άλλα λοιμώδη νοσήματα εκθέτοντας συνεχώς σε κίνδυνο την υγεία τους.
Ως εκ τούτω δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε να σας πείσουμε ότι όλα τα επαγγέλματα είναι επικίνδυνα και ανθυγιεινά. Ακόμη και οι υποστηρικτικές ειδικότητες (Διοικητικοί, Τεχνικοί κλπ) έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.
Γι’ αυτό καταθέσαμε πρόταση διπλασιασμού τους Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και επέκταση σε όλες τις ειδικότητες των υγειονομικών φυσικά με κατηγοριοποίηση.
Η πρόταση της Επιτροπής που μας έγινε γνωστή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μας αδικεί κατάφωρα. Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι υπερίσχυσαν τα δημοσιονομικά κριτήρια και όχι τα επιδημιολογικά.
Οι Εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής (Νοσηλευτικό, Πληρώματα Ασθενοφόρων κλπ). φαίνεται ότι θα λάβουν μία αύξηση 20 έως 30 ευρώ μικτά πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Πολλά επαγγέλματα που ήταν στην πρώτη κατηγορία υποβιβάζονται (Παρασκευαστές, καθαριότητα, πλυντήρια κλπ). Επαγγέλματα που τώρα λαμβάνουν το Επίδομα της Β’ κατηγορίας (70 ευρώ) αποκλείονται του επιδόματος (Τεχνικοί, Εστίαση κλπ). Επαγγέλματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία όπως της Ιατρικής Υπηρεσίας εντάσσονται στην τελευταία κατηγορία ή αποκλείονται εντελώς του επιδόματος.
Κατόπιν τούτων είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει την βαθμολογική κατάταξη και τα προβλεπόμενα στα δύο σενάρια της αρμόδιας Επιτροπής».