Η κατανάλωση πλούσιου πρωινού και μικρότερου δείπνου μπορεί να μας κάνει να πεινάμε λιγότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν συνέκριναν τον αντίκτυπο που είχε ένα πιο πλούσιο πρωινό ή βραδινό γεύμα, στους εθελοντές οι οποίοι μετείχαν στην έρευνά τους. Διαπίστωσαν ότι έκαιγαν τις ίδιες θερμίδες, ανεξαρτήτως του πότε κατανάλωναν το μεγαλύτερο γεύμα μέσα στην ημέρα. Όμως, η όρεξη ήταν σημαντικά μικρότερη έπειτα από ένα πλούσιο πρωινό, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον να τηρήσει πιο εύκολα μια δίαιτα.
Στην έρευνα μετείχαν 30 εθελοντές. Για πάνω από δύο μήνες τους ετοίμαζαν όλα τα γεύματα. Το πρωινό, το μεσημεριανό και το δείπνο αποτελούνταν συνολικά από περίπου 1.700 θερμίδες την ημέρα.
Τον ένα μήνα κατανάλωναν ένα τεράστιο πρωινό- λαμβάνοντας σχεδόν τις μισές από τις ημερήσιες θερμίδες τους- και ακολουθούσε ένα μικρότερο μεσημεριανό και ένα ακόμη πιο φτωχό βραδινό γεύμα. Τον άλλο μήνα κατανάλωναν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το βράδυ και όχι το πρωί.
Κάνοντας μετρήσεις σχετικές με τον μεταβολισμό των εθελοντών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ώρα που έτρωγαν το μεγάλο γεύμα δεν έκανε καμία διαφορά στις θερμίδες που έκαιγαν, στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας ή στο πόσα κιλά έχασαν.
Η βασική διαφορά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism, αφορούσε την όρεξη ή τα επίπεδα πείνας, που μειώνονταν στην περίπτωση του πλουσιοπάροχου πρωινού.
«Για τον έλεγχο της όρεξης, το μεγάλο πρωινό είναι ο νικητής, σύμφωνα με τις μελέτες. Αν μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα υγιεινό πλούσιο πρωινό, είναι πιο πιθανό να διατηρήσεις τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τον έλεγχο της όρεξης για την υπόλοιπη ημέρα», εξήγησε στο ΒΒC η καθηγήτρια Αλεξάντρα Τζονστόουν, μέλος της επιστημονικής ομάδας που έκανε την έρευνα.
Το πρωινό που κατανάλωναν οι μετέχοντες στην έρευνα περιελάμβανε smoothies, γιαούρτια, αυγά, λουκάνικα και μανιτάρια, όλες τους τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, που βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού.
Όμως, τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με τις συνήθειες των περισσοτέρων. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να κοιμηθούν περισσότερες ώρες και δεν έχουν χρόνο το πρωί για να προετοιμάσουν το πρωινό ή για να καθίσουν και να φάνε ένα πιο πλούσιο γεύμα. Έτσι, όχι από επιλογή, τρώνε περισσότερο το βράδυ», σημείωσε η Τζονστόουν.
Τώρα, οι επιστήμονες εξετάζουν τι συμβαίνει όταν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με βάρδιες τρώνε στη μέση της νύχτας και προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν «πρωινοί» και «βραδινοί» τύποι, σε ό,τι αφορά το φαγητό.
«Αν σκέφτεστε να αλλάξετε τη διατροφή σας, σκεφτείτε τις στιγμές που πεινάτε και μπορεί να φάτε ένα επιπλέον σνακ», δήλωσε ο δρ. Ντουέιν Μέλορ, διαιτολόγος στο πανεπιστήμιο Άστον. «Εάν αυτό συμβαίνει το πρωί, τότε ίσως βοηθήσει η κατανάλωση ενός μεγαλύτερου πρωινού. Παρομοίως, εάν τσιμπολογάτε το βράδυ, θα μπορούσε να βοηθήσει το να τρώτε ένα σημαντικό βραδινό και μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας», συμβούλευσε.