Explainer: Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και δικαιώματα - Τι αλλάζει για γυναίκες, οροθετικούς & ίντερσεξ παιδιά

Explainer: Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και δικαιώματα- Τι αλλάζει για γυναίκες, φορείς HIV & intersex παιδιά Facebook Twitter
0

Γιατί συζητήθηκε τόσο πολύ το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

Επειδή μετά τη χθεσινή ψήφιση στη βουλή, αλλάζουν πάρα πολλά και σε πολλά επίπεδα, από τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες, έως τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς που ως τώρα περιόριζαν τα δικαιώματα αναρίθμητων πολιτών.

Τι περιορισμοί ήταν αυτοί; 

Αν δεν έχεις ασχοληθεί, ούτε που μπορείς να φανταστείς... για παράδειγμα ως τώρα, αν μια γυναίκα βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγό της, δεν μπορούσε να καταψύξει ωάρια χωρίς την συγκατάθεσή του συζύγου, ούτε να χρησιμοποιήσει τα ωάριά που είχε καταψύξει εντός γάμου. 

Μα πώς είναι δυνατόν;

Υπήρχαν ένα σωρό αναχρονιστικές διατάξεις. Και το πιο παράδοξο όλων ήταν πως ακόμα κι αν είχε εκδοθεί το διαζύγιο, για όσα ωάρια είχαν καταψυχθεί εντός γάμου, μία γυναίκα δεν μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ούτε μετά το διαζύγιο, αν δεν εξασφάλιζε την συγκατάθεση του πρώην συζύγου της. Άσε που, είτε παντρεμένη, είτε ανύπαντρη, δεν μπορούσε να καταψύξει τα ωάριά της για οποιονδήποτε λόγο ήθελε...

Τι εννοείς;  

Πώς ο νόμος του 2005 επέτρεπε σε μία γυναίκα να καταψύξει ωάρια μόνο για ιατρικούς λόγους και όχι π.χ για να ασχοληθεί με την καριέρα της.

Και τώρα τι ισχύει;  

Μετά την χθεσινή ψήφιση του νόμου, αίρεται η προϋπόθεση της συναίνεσης του συζύγου ή του συντρόφου για να χρησιμοποιηθούν τα ωάρια και επίσης αυξάνεται το όριο ηλικίας για τις γυναίκες από τα 50 στα 54 έτη. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα κρυοσυντήρησης των ωραρίων για προσωπικού λόγους.

Και σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου; 

Πλέον κάθε γυναίκα θα μπορεί να κάνει χρήση του γενετικού της υλικού ακόμα και αν έχει πάρει διαζύγιο ή βρίσκεται σε διάσταση, και αποδεσμεύεται από το καθεστώς των υπογραφών του συζύγου, του τέως συζύγου, του εν διαστάσει συζύγου κ.λπ.

Επομένως διορθώνονται κάποιες αδιανόητες αδικίες..

Αδικίες και παράλογοι περιορισμοί: ας πούμε καταργείται και το όριο της 20ετίας που έχει τεθεί ως ανώτατο όριο για τη διάρκεια συντήρησης των ωαρίων.

Άλλες προβλέψεις;

Κάθε δότης και δότρια θα μπορεί να ζητήσει ανωνυμία, πλήρη επωνυμία ή το μικτό σύστημα, κατά το δοκούν.

Και για τους πολίτες με HIV τις αλλάζει;

Ιδρύεται μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζας κρυοσυντήρησης ειδικά για πολίτες που ζουν με HIV.

Ως τώρα δεν είχαν αυτή την δυνατότητα; 

Λόγω περιορισμών και προβλέψεων παλιότερων νόμων, μέχρι χθες δεν είχαν πρόσβαση σε τέτοιες μονάδες. 

Για τα ίντερσεξ παιδιά τι αποφασίστηκε;

Πλέον απαγορεύονται οι μη αναγκαίες εγχειρήσεις σε ίντερσεξ παιδιά, που γεννιούνται με διάφορες φυσικές παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου τους οι οποίες δεν εμπίπτουν στον κλασικό ιατρικό ορισμό των αρσενικών και των θηλυκών σωμάτων. Επεμβάσεις σε χαρακτηριστικά φύλου θα γίνονται μετά από 15 χρόνια και μόνο αν συμφωνούν οι ίδιοι οι ανήλικοι. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM