Explainer: Τελικά, πού εφαρμόζεται πραγματικά ο αντικαπνιστικός νόμος;

Explainer: Τελικά, πού εφαρμόζεται πραγματικά ο αντικαπνιστικός νόμος; Facebook Twitter
0

—Πώς βρεθήκαμε να συζητάμε εκ νέου για τον αντικαπνιστικό νόμο;

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με αφορμή μία φωτογραφία που διακινήθηκε ευρέως στα social media επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα, υπενθυμίζοντας ότι ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει.

—Τι έδειχνε αυτή η φωτογραφία;

Τον ηθοποιό Βασίλη Μπισμπίκη να κρατά τσιγάρο, παρακολουθώντας το πρόγραμμα της συντρόφου του, Δέσποινας Βανδή στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται αυτόν τον καιρό.

—Γιατί του Μπισμπίκη συγκεκριμένα;

Προφανώς έτυχε. Έχει, όμως, ενδιαφέρον το πρόσωπο, στο οποίο έλαχε ο κλήρος επαναφοράς μίας εξαιρετικά διχαστικής κουβέντας που είχαμε για καιρό ξεχάσει – κυρίως λόγω σοβαρότερων προβλημάτων.

—Και, τελικά, στα μπουζούκια δεν καπνίζουν;

Βάσει του αντικαπνιστικού νόμου το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων διασκέδασης.

—Μάλιστα. Πώς το ξεχάσαμε αυτό;

Δεν το ξεχάσαμε. Μεσολάβησαν δύο χρόνια πανδημίας, σοβαρή ύφεση στην κίνηση των μαγαζιών εστίασης λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε ο κορωνοϊός, άπειρα λουκέτα σε εστιατόρια, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα, οπότε στην ακριβώς επόμενη φάση –αυτή που ζούμε τώρα, δηλαδή, όπου η ζωή μας επανέρχεται σε μία σχετική κανονικότητα- το τελευταίο που ενδιέφερε καταστηματάρχες και καταναλωτές, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν ήταν το τσιγάρο. Ωστόσο, προφανώς και ισχύει ο νόμος και τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις όποιες παραβάσεις.

—Ναι, αλλά γιατί τώρα και γιατί με αφορμή μία φωτογραφία;

Ουδείς γνωρίζει. Η επαναφορά στην κανονικότητα, μάλλον επαναφέρει και συζητήσεις / καταστάσεις και πολιτικές αποφάσεις που ίσχυαν και προ κορωνοϊού, υποθέτει κανείς.

—Για όσους για δύο χρόνια (και μέχρι χθες που έσκασε η είδηση) το είχαμε ξεχάσει, τι ακριβώς προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος; Πού απαγορεύεται το κάπνισμα, για να το φρεσκάρουμε στη μνήμη μας;

Λοιπόν, το κάπνισμα δεν επιτρέπεται (κι όταν λέμε «κάπνισμα» εννοούμε τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα τσιγάρα, ναργιλές, κ.λπ) σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, στον οποίο παρέχεται εργασία.

Δεν επιτρέπεται στο εσωτερικό ΟΛΩΝ των καταστημάτων υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.

Επίσης το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Δεν επιτρέπεται στα ΙΧ και ΔΧ οχήματα, που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Δεν επιτρέπεται σε νυχτερινά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και καζίνο.

Τέλος, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κλπ , καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ανοικτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι.

—Κατανοητό. Εξακολουθεί να ισχύει η γραμμή καταγγελιών, η οποία είχε βαφτιστεί «γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης» και τόσες συζητήσεις περί χαφιεδισμού είχε ξεσηκώσει;

Θα περίμενε κανείς ότι μετά την ξαφνική επαναφορά του ζητήματος στην επικαιρότητα, θα επανερχόταν και η λειτουργία της γραμμής. Ωστόσο, χθες αν κάποιος καλούσε στο 1142 θα άκουγε ένα ηχογραφημένο μήνυμα για τις χρεώσεις που εξαρτώνται από τον πάροχο του εκάστοτε καλούντος και μετά το «τουτ-τουτ» του τερματισμού της κλήσης. Βέβαια, αν δεν λειτουργεί η συγκεκριμένη γραμμή, είναι να απορεί κανείς πώς θα γίνονται οι καταγγελίες ή αν θα πρέπει να φωτογραφίζει κάποιος –όπως συνέβη και με τον κύριο Μπισμπίκη- τους παραβάτες, για να αποδείξει την αλήθεια των λεγομένων του. Αν, και ειλικρινά, θα ήταν πραγματικά σπουδαίο να μη γυρίσουμε σε αυτές τις εποχές.

—Και για τι ύψος προστίμου μιλάμε στο μαγαζί όπου εντοπίστηκε να καπνίζει ο ηθοποιός;

Αν ισχύουν αυτά που γνωρίζαμε και αν τα πρόστιμα έμειναν όπως τα ξέραμε, κατ’ αρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε το εμβαδόν του νυχτερινού κέντρου, γιατί βάσει αυτού διαμορφώνεται το πρόστιμο. Αν μιλάμε για εμβαδόν άνω των 300 τ.μ., τότε το πρόστιμο διαμορφώνεται στις 6.000 ευρώ για την πρώτη φορά που θα επιβληθεί. Για κάθε επόμενη φορά που προκύπτει παράβαση, το πρόστιμο ανεβαίνει κατά 1000 ευρώ. Την 4η φορά ενεργοποιείται ο μηχανισμός της προσωρινής σφράγισης / αναστολής της λειτουργίας του νυχτερινού κέντρου για 10 ημέρες και την 5η φορά αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας. Επίσης, το πρόστιμο –βάσει των όσων γνωρίζαμε- διαμορφώνεται και σύμφωνα με τη χωρητικότητα. Αν, ας πούμε, μιλάμε για ένα νυχτερινό κέντρο που χωρά πάνω από 1000 ανθρώπους (!), τότε μιλάμε για 10.000 ευρώ. Εδώ, η προσωρινή σφράγιση ενεργοποιείται με τη 2η φορά και η αναστολή λειτουργίας του μαγαζιού με την 3η φορά που θα σημειωθεί παράβαση.

—Εντάξει, αλλά μέχρι να μας απασχολήσει η φωτογραφία Μπισμπίκη πού ακριβώς εφαρμοζόταν ο αντικαπνιστικός νόμος; Για την ακρίβεια εφαρμοζόταν πουθενά;

Αν μιλάμε για καταστήματα εστίασης, η αλήθεια είναι πως η κατάσταση ήταν κάπως συγκεχυμένη και αυτορρυθμιζόμενη. Υπάρχουν μαγαζιά που μπήκαν στη διαδικασία της αυτορύθμισης και διατήρησαν τους χώρους για μη καπνίζοντες και κάποια που σέβονται, κατόπιν συνεννόησης, την επιθυμία των πελατών να μην εισπνέουν καπνό. Ήταν και λίγο στη διακριτική ευχέρεια του πελάτη να μην παραμείνει σε ένα κατάστημα που δεν είχε χώρο για μη καπνίζοντες και γενικά, ας τονιστεί ξανά, ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και άπειρα λουκέτα, υπήρχε μία συνεννόηση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Για να μην αναφέρουμε τις περιπτώσεις καταστημάτων που μπήκαν στη διαδικασία και τα έξοδα να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους μη καπνιζόντων και τελικά δεν άντεξαν τις δοκιμασίες των τελευταίων 2,5 χρόνων και έκλεισαν.

—Τι ακριβώς, λέμε εδώ;

Ότι ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται, αλλά αν είναι να εφαρμόζεται, να ισχύει παντού και για όλους και να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι ταλαιπωρίες των ιδιοκτητών για όλο το προηγούμενο διάστημα. Κυρίως, αυτό λέμε. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά των αρμοδίων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM