Καθησυχαστικός για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ εμφανίστηκε ο επικεφαλής μονάδας Covid και καθηγητής του John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.
Όπως υπογράμμισε πρόκειται για ένα μικρόβιο που η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και 70 χρόνια, σημειώνοντας πως οι γιατροί ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν.
«Δεν χρειάζεται ο ίδιος φόβος που είχαμε με τον Covid. Το 2019 μάθαμε για τον κορωνοϊό στην Κίνα, επειδή βλέπαμε πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για να εξηγήσει στη συνέχεια: «Με την ευλογιά των πιθήκων οι ασθενείς πάνε στα ιατρεία επειδή βλέπουν τα σημάδια στο δέρμα τους. Είναι ένα μικρόβιο που γνωρίζουμε εδώ και 70 χρόνια». Ο ίδιος χαρακτήρισε σπουδαίο το γεγονός που οι γιατροί ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν, λέγοντας πως υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια.
Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο το ερώτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινότητα είναι πώς βγήκε αυτό το μικρόβιο έξω από την Αφρική κι έφτασε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. «Στην αρχή σκεφτόμασταν μήπως αυτός ο ιός έχει αλλάξει, μήπως υπάρχει κάποια μετάλλαξη και μπορείς να κολλήσεις με την αναπνοή» είπε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως αυτό δεν ισχύει.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ανέφερε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί. «Το παλιό εμβόλιο της ευλογιάς που έκαναν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας πιστεύουμε ότι ακόμα δουλεύει και θα βοηθήσει για την ευλογιά των πιθήκων. Το CDC και ο FDA λένε ότι το εμβόλιο θα είναι ένα εργαλείο για εμάς. Μάλιστα, έχουμε φτιάξει κι εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων. Έχουμε εργαλεία να παλέψουμε αυτό το μικρόβιο» σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι με τον κορωνοϊό οι επιστήμονες ήταν ανήσυχοι, γιατί οι ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί και κολλούσε ο ένας τον άλλον χωρίς να το γνωρίζουν. «Στην ευλογιά των πιθήκων την κολλάς στον άλλον όταν έχεις συμπτώματα, πυρετό, πονοκέφαλο και εξανθήματα», υπογράμμισε,. συστήνοντας προσοχή και όχι πανικό.