Ευρωκοινοβούλιο: Εξετάζεται αίτημα έκτακτης συζήτησης για τις πλημμύρες στην Ελλάδα

Ευρωκοινοβούλιο: Εξετάζεται αίτημα έκτακτης συζήτησης για τις πλημμύρες στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Η επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) θα αποφασίσει εντός της ημέρας αν θα γίνει έκτακτη συζήτηση στην επόμενη Ολομέλεια, στις 29-30 Νοεμβρίου, για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα και την ανάγκη να κινητοποιηθούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια βοήθειας.


Η συζήτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα προστέθηκε, εκτάκτως, στη σημερινή ημερήσια διάταξη της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ, έπειτα από πρόταση του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.


Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Δ. Παπαδημούλης μίλησε για την τεράστια φυσική καταστροφή που έπληξε πριν από μία εβδομάδα την περιφέρεια της δυτικής Αττικής, για την τραγωδία που προκάλεσε -21 νεκροί και ένας αγνοούμενος- και τις τεράστιες υλικές ζημιές. Ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για να στηριχθούν οι πληγέντες, για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μπουν σε εφαρμογή μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν όλοι οι φορείς της ελληνικής κοινωνίας.


Συνεχίζοντας, ο Δ. Παπαδημούλης πρότεινε στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης να κατατεθεί προφορική ερώτηση για να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη Ολομέλεια, στις Βρυξέλλες, στις 29 και 30 Νοεμβρίου. Πρότεινε, επίσης, το ΕΚ να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, ώστε αυτή η αλληλεγγύη να εκφραστεί με πρακτικό τρόπο, με υλικούς πόρους και βοήθεια.


Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ανέφερε ότι η καταστροφή στη δυτική Αττική είναι μια τεράστια τραγωδία με 21 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ πολλοί πολίτες έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ηλεκτρισμό. H M. Σπυράκη πρότεινε στην επιτροπή να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, πέρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιταλίας.


Εξάλλου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Παπαδάκης ανέφερε ότι η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει ψήφισμα στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για να αρθεί το απαράδεκτο όριο του 1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το Ταμείο Αλληλεγγύης ως ελάχιστο επίπεδο ζημιών, προσθέτοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά μέσα που υπάρχουν για να στηριχθούν οι πολίτες τις Αθήνας που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές.


Λαμβάνοντας τον λόγο, η πρόεδρος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ Ισκρα Μιχαήλοβα (Φιλελεύθεροι, Βουλγαρία) υπενθύμισε ότι όλα τα κράτη-μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μερίδιο των διαρθρωτικών ταμείων για αποκατάσταση έπειτα από φυσική καταστροφή. «Αναμένουμε, η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτή την επιλογή που είναι ανοιχτή για όλα τα κράτη-μέλη» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη συμπαράσταση των ευρωβουλευτών της Επιτροπής στους πληγέντες στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΑΣ για μποτιλιάρισμα στην Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στα χιόνια

Ελλάδα / ΕΛΑΣ για μποτιλιάρισμα στην Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στα χιόνια

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από τεχνικές βλάβες σε πολλά ηλεκτρικά οχήματα, που ακινητοποιήθηκαν κατά την επιστροφή τους από το χιονοδρομικό κέντρο
LIFO NEWSROOM