Financial Times: Έλληνες ολιγάρχες αντιμάχονται για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Financial Times: Έλληνες ολιγάρχες αντιμάχονται για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Facebook Twitter
Ο Ιβάν Σαββίδης
0

Μία ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τις νομοθετικές αλλαγές από την κυβέρνηση, επιχειρούν σε άρθρο τους οι Financial Times.

«Ένας από τους "ολιγάρχες" της Ελλάδας θεωρείται άνθρωπος του Κρεμλίνου, εξαιτίας των δεσμών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο άλλος είναι μεγιστάνας εφοπλιστής και ιδιοκτήτης μιας μιντιακής αυτοκρατορίας. Όμως ο πλούτος και η επιρροή τους δεν εμπόδισαν τον Ιβάν Σαββίδη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη να εμπλακούν σε μία "πικρή" διαμάχη για το ποδόσφαιρο», σχολιάζουν οι FT. 

«H έριδα μεταξύ των δύο ανδρών πέρασε με εκρηκτικό τρόπο και στην πολιτική αρένα, όταν η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας παρενέβη απρόσμενα για να νομοθετήσει, ώστε να διευθετήσει την διαφορά των αντίπαλων ομάδων. Η ανεξάρτητη αθλητική αρχή της Ελλάδας είχε εισηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ του κ. Σαββίδη, πρώτης ομάδας στο πρωτάθλημα της χώρας, εν τω μέσω μιας διαμάχης για πολυ-ιδιοκτησία. Δύο ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση προώθησε μια έκτακτη τροπολογία, που αμέσως απέτρεψε τον υποβιβασμό, αλλά στέρησε πόντους από την ομάδα - μία κίνηση που το πιθανότερο είναι να εξασφαλίσει πως ο Ολυμπιακός του κ. Μαρινάκη, ο πλησιέστερος βαθμολογικά αντίπαλος του ΠΑΟΚ, θα κερδίσει το πρωτάθλημα». 

Financial Times: Έλληνες ολιγάρχες αντιμάχονται για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φοβήθηκε πως οι αποβολές (σ.σ του ΠΑΟΚ και τις Ξάνθης από το πρωτάθλημα της Super League) θα είχαν έναν εκφυλιστικό αντίκτυπο, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τα πνεύματα είχαν οξυνθεί τόσο πολύ, που μέλη ενός "στρατευμένου" φαν κλαμπ του ΠΑΟΚ προειδοποίησαν υπουργό να μην εμφανιστεί "οπουδήποτε στην βόρεια Ελλάδα χωρίς σωματοφύλακες και συνοδεία της αστυνομίας". Η τροπολογία αποσκοπούσε σε έναν συμβιβασμό, με τον ΠΑΟΚ να αποφεύγει το στίγμα της αποβολής και τον Ολυμπιακό να γίνεται το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετά από ένα κενό ετών», σύμφωνα με σύμβουλο του υπουργείου Αθλητισμού που επικαλούνται οι Financial Times. 

«Όμως μετά από μόλις εφτά μήνες στην εξουσία, η απόφαση καταδεικνύει την απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να αμφισβητήσει τους ολιγάρχες ή να πάρει αντιδημοφιλή μέτρα, σύμφωνα με αναλυτές», υπογραμμίζει η Κέριν Χόουπ που υπογράφει το άρθρο. «Δεν υπάρχει αμβιβολία πως η εισήγηση (σ.σ της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού), αν υιοθετείτο θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος», λέει ο Άρης Χατζής, καθηγητής δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι υποστηρικτές του ΠΑΟΚ είναι μια ισχυρή δύναμη στην βόρεια Ελλάδα. Αλλά το γεγονός πως αυτή η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψιν της τα ευρήματα μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής επιτροπής και διευκόλυνε έναν ολιγάρχη, στέλνει ένα πολύ αποθαρρυντικό μήνυμα», προσθέτει.

Η διαμάχη ξέσπασε όταν η αθλητική επιτροπή εισηγήθηκε ότι τόσο ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ όσο και η έβδομη Ξάνθη θα πρέπει να αποβληθούν από το κλαμπ των 14 ομάδων της Super League. Η αρχή αποφάνθηκε πως ο κ. Σαββίδης, που ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΟΚ το 2012, απέκτησε και την Ξάνθη το 2018, κατά παράβαση της απαγόρευσης για κατοχή δύο ή περισσότερων ομάδων της Super League από έναν και μόνο επενδυτή. «Η απόκτηση έγινε μέσω μιας κυπριακής offshore εταρείας που ελέγχεται από συγγενή του κ. Σαββίδη», σύμφωνα με άτομα με γνώση της έρευνας που επικαλούνται οι FT. 

Ο κ. Μαρινάκης διαμαρτυρήθηκε πως ο κ. Σαββίδης ήλεγχε και τις δύο ομάδες, σύμφωνα με πηγή της Επιτροπής. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του αρνήθηκε ότι η οικογένεια του Σαββίδη κατείχε την Ξάνθη. «Είναι ένα απόλυτο και τεράστιο ψέμα. Ο κ. Σαββίδης και η δύναμη, το πάθος και η έγνοια της οικογένειάς του για το ποδόσφαιρο, εστιάζονται μόνο στον ΠΑΟΚ». 

«Η αντιπαλότητα των δύο ιδιοκτητών είχε ενταθεί από τότε που η ομάδα της Θεσσαλονίκης αμφισβήτησε την επταετή κυριαρχία του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα και πήρε τον τίτλο. Ο κ. Σαββίδης, πρώην μέλος της ρωσική Βουλής με το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν "Ενωμένη Ρωσία", αγόρασε το 51% του ΠΑΟΚ μέσω της Dimera, της εταιρείας που διαχειρίζεται την περιουσία του στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει και ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο γεννηθείς στην Ρωσία επιχειρηματίας, έχει προσωπική περιουσία που αγγίζει τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Είχε ιδρύσει την εταιρεία καπνού, τσιγάρων και επεξεργασίας φαγητού την δεκαετία του 2000. Έχει τεράστια επιρροή πάνω στην μειονότητα των Ποντίων, ελληνικής εθνικότητας από την Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή του Καυκάσου. 

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, από οικογένεια εφοπλιστών της Κρήτης, αγόρασε τον Ολυμπιακό το 2010. Με τη συμφωνία ύψους 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2018, ανάμεσα στην εταιρεία του Capital Products και την DSS Holdings, (όπου ο μεγαλύτερος επενδυτής είναι ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπούρ Ρος), ο κ. Μαρινάκης δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες πλοιοκτήτριες εταιρείες παγκοσμίως. Κατέχει επίσης τον βρετανικό ποδοσφαιρικό σύλλογο Nottingham Forest ενώ η μιντιακή αυτοκρατορία του περιλαμβάνει τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, εφημερίδες, ραδιοσταθμό και ιστότοπο ενημέρωσης.

«Μέσω της ιδιοκτησίας των ομάδων, και οι δύο άνδρες απολαμβάνουν αυξημένη πολιτική δύναμη και κοινωνικό γόητρο. Αλλά το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει από καιρό χτυπηθεί από την βία που μπορεί να περνά και σε ένταση στους δρόμους. Υπάρχουν συχνά καταγγελίες για στημένους αγώνες και δωροδοκίες διαιτητών και παικτών», συνεχίζουν οι FT. 

«Κατά το παρελθόν, στελέχη ομάδων έχουν μπει στο γήπεδο για να επιτεθούν σε διαιτητές και επόπτες. Ο κ. Σαββίδης είχε αποκλειστεί από την παρακολούθηση ματς του ΠΑΟΚ, για δώδεκα μήνες, όταν είχε μπει στο γήπεδο για να διαμαρτυρηθεί για ένα σφύριγμα πέναλτι, φορώντας ένα πιστόλι στη ζώνη του. Ο κ. Μαρινάκης είχε απαλλαχθεί από το ανώτατο δικαστήριο το 2018, για κατηγορίες στημένων αγώνων». 

«Μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την UEFA και την FIFA να βοηθήσουν την Αθήνα να μεταρρυθμίσουν και να αναζωογονήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Αυτό σημαίνει αυστηρό κανονισμό και διεθνή εποπτεία», είχε πει. «Αν οι ομάδες δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους σε αυτή την εκκαθάριση, θα χάσουν οπαδούς και στάτους και θα έρθουν αντιμέτωπες με τον αποκλεισμό, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών». 

Ούτε ο Βαγγέλης Μαρινάκης αλλά ούτε και ο Ιβάν Σαββίδης ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο στους FT.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM