Νέα στοιχεία για τις διαδρομές του χρήματος που φέρεται να βγήκαν από τα ταμεία της Folli Follie με την έγκριση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, φέρνει στη δημοσιότητα η ενδιάμεση έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η PwC στη Folli Follie.
Ένα e-mail και μια εκταμίευση 80.000 ευρώ «ξετυλίγουν το κουβάρι» με φόντο τις αναφορές για επαφές με στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο δικανικό έλεγχο που πραγματοποίησε η PwC, στη Folli Follie.
«Ουσιωδώς εσφαλμένες» οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες δημιούργησαν πλασματική εικόνα για το επενδυτικό κοινό, καθώς και ενδείξεις για υπεξαίρεση χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, η ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου, αναφέρει το moneyreview.gr, που επικαλείται με τη σειρά της η εφημερίδα «Καθημερινή».
Από το 2001 έως το 2015 καταβλήθηκαν στους μετόχους 116 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή μερισμάτων ή μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Εξ αυτών, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ως βασικός μέτοχος, έλαβε περίπου 44 εκατ. ευρώ καθώς και 130 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών. Ακόμη 3,8 και 2,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, έλαβε και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Όμως η εικόνα φαίνεται πως ήταν πλασματική.
«Πέραν των παραπάνω, μάλιστα, υπήρξαν χρηματιστηριακές συναλλαγές επί της μετοχής της Folli Follie Group (FFSA), μέσω λογαριασμών τρίτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρχές» αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το moneyreview.gr, από τον επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της Folli Follie Group (FFSA) αλλά και από την ανασκόπηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εντοπίστηκαν έγγραφα, τα οποία δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, είχαν εκτελέσει επιπλέον αγοραπωλησίες μετοχών της εταιρείας μέσω τρίτων.
Σ' όλες τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι οι αγορές των μετοχών πραγματοποιήθηκαν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εκάστοτε χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, ενώ σε μία εξ αυτών η αγορά φαίνεται ότι προήλθε από το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποκόμιση σημαντικών κερδών από τη μετέπειτα πώληση των μετοχών, η οποία χρονικά φαίνεται να εκτελέστηκε μετά από τις ανακοινώσεις των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της εταιρείας για το α' τρίμηνο και το α' εξάμηνο του 2009.
Οι αναφορές σε πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
«Η αντίδραση της εταιρείας στην έκθεση της QCM κατευθύνθηκε και στην προσέγγιση πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών για την ενίσχυση της πολιτικής υποστήριξης του Ομίλου. Σ' αυτό το πλαίσιο, επικοινωνίες που εντοπίστηκαν μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του Ν.Σ, διευθυντή ασφαλείας, εγείρουν υποψίες για προσπάθειες άσκησης επιρροής πολιτικών και άλλων προσώπων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και παρατίθενται τα σχετικά μηνύματα:
Προς τους Τζώρτζη και Δημήτρη Κουτσολιούτσο από τον διευθυντή ασφαλείας.
– 9/5/2018:
«Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουν τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός, ο Γ.Μ. έστειλε μήνυμα στον Γ.Κ. και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον αντιπρόεδρο από τον Λ. Είπε ο Τρ. να μην βγει ανακοίνωση και να πάμε στις 16.15 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουν μια κοινή γραμμή». Ο κ. Σ. έκλεισε, λέγοντας «ό,τι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».
– 11/05/2018:
Επικοινώνησαν «σήμερα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής (σ.σ. Κεφαλαιαγοράς), ο Γ. Μ., ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτό, για τον Όμιλο, είναι ο μπροστάρης, ο Α.Φ, ο Α.Χ, υπουργός Ανάπτυξης, ο Σ.Α. από το στενό περιβάλλον. Στηρίζουν, όπως σας έχω πει, εμπράκτως τον Όμιλο».
Ο κ. Σ, ανέφερε επίσης, ότι «ο δε πρόεδρος (σ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο -και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντι μας».
Επίσης στο ίδιο μήνυμα, φαίνεται να περιγράφει σύσκεψη, η οποία είχε λάβει χώρα μεταξύ εκπροσώπων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Εταιρείας: «Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη, έπρεπε να γίνει, μετά από τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και απ' ότι μου είπαν και οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος). Αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής (σ.σ. Κεφαλαιαγοράς), αύριο οπωσδήποτε να πάνε στην Επιτροπή τη σύμβαση της ελεγκτικής εταιρείας EY μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα που θα αφορά τους ελέγχους. Και φυσικά ότι έχουμε απ' αυτά που μας έχουν ζητήσει εγγράφως -είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν και αυτό έχει φανεί, αρκεί να τους βοηθήσουμε και εμείς. Δεν έχουμε, κάνοντας αυτά -όπως είπε- να ανησυχούμε άμεσα για κάτι».
– 13/5/2018:
Ο κ. Σ. ενημέρωσε τον Τζώρτζη Κουτσολιότσο σχετικά με την αντιμετώπιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και για τη συνάντηση που είχε αναφέρει ότι του είχε ζητηθεί. Όσον αφορά το πρώτο θέμα, ο Ν.Σ έγραψε το εξής:
«Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την Επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σ' αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μια ροή».
«Πρέπει να διαθέσετε ένα κονδύλι»
Στη συνέχεια, ο Ν.Σ αναφέρει ότι πραγματοποίησε τη συνάντηση «μ' έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους βασικούς υποστηρικτές μας» και περιγράφει τη συνάντηση ως εξής:
«Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπός του, και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για εμας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει και κάποιες ανάγκες. Δεν θα ήθελα ούτε μεσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω την στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κάνενα σύμμαχο μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιοδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι γι' αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σ' αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με ότι προχωρώ τουλάχιστον σ' αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγο της σοβαρότητας. Με ένα ναι ή όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση».
O Τζώρτζης Κουτσολιούτσος απάντησε μονολεκτικά «Nai» και ο κ. Σ. επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει.
Η Νέα Δημοκρατία ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγήσεις για τα 80.000 ευρώ
Περαιτέρω εξηγήσεις για την υπόθεση της Folli Follie από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητά η Νέα Δημοκρατία σε νέα ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα το κυβερνών κόμμα επισημαίνει:«Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie προς τον υπόδικο ιδρυτή της που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, γίνεται αναφορά σε διάθεση «κονδυλίου (80)» για «κάποιες ανάγκες» του «ανθρώπου τους» που θα είναι «δίπλα τους μέχρι να τελειώσουν όλα».
Μετά τις αποκαλύψεις ο κ. Μπαλαούρας, τότε πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, βγήκε και ουσιαστικά παραδεχθηκε τη συναλλαγή με τη συγκεκριμένη εταιρία δηλώνοντας ότι τα 80.000 ευρώ πήγαν σε νοσοκομείο της Ηλείας, της εκλογικής του περιφέρειας. Για ποιο λόγο 80.000 που φέρεται να διαθέτει η Folli Follie ως αντάλλαγμα για την ευνοϊκή της μεταχείριση, καταλήγουν στην εκλογική περιφέρεια του τότε προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής; Θεωρείται και αυτό κανονικό για το «μαγαζί»;»
ΣΥΡΙΖΑ: Λάσπη Μητσοτάκη -Επιλεκτικές οι διαρροές
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για επιλεκτική διαρροή αποσπασμάτων της έκθεσης διαχειριστικού υλικού και τονίζει πως αποκρύπτεται ότι ο ίδιος ο συντάκτης της εν λόγω έκθεσης, υπογραμμίζοντας πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ούτε «την ακρίβεια των ισχυρισμών του, ούτε αν όσα περιγράφονται είναι πραγματικά».
«Στον δρόμο της λάσπης που διάλεξε ο κος Μητσοτάκης για να καλύψει τις εγκληματικές του ευθύνες για την πορεία της πανδημίας, αλλά και τα αληθινά σκάνδαλα της διαχείρισής της με τα εκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, θα τον αφήσουμε μόνο του. Τα υπόλοιπα ενώπιον της Δικαιοσύνης».