Μία νέα αποτίμηση για τις εκτάσεις που κάηκαν από τις μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν το περασμένο διάστημα κάνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Από τις 15 έως και τις 31 Ιουλίου, εκδηλώθηκαν στη χώρα μας επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική, Κάρυστο, Νέα Αγχίαλο και Ρόδο, με αποτέλεσμα να καούν 470.000 στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την αρχή του χρόνου, έχουν καίει συνολικά περίπου 550.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές.
Σημειώνεται πως κάθε χρόνο καίγονται περίπου 435.000 στρέμματα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για Δασικές Πυρκαγιές για την περίοδο 2006 - 2022, άρα ο φετινός απολογισμός είναι ήδη 30% πάνω από το ετήσιο σύνολο.
Αξιοσημείωτο είναι και το ότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν και χαρτογραφήθηκαν στη χώρα μας έως τις 30 Ιουλίου, δεν παρουσιάζει κάποια σημαντική αύξηση.
Σημαντική συνεισφορά στην ένταση και την έκταση που έλαβαν οι δασικές πυρκαγιές του περασμένου μήνα στη χώρα μας έπαιξαν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας του πρόσφατου κύματος καύσωνα.
Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και η ταχύτητα εξάπλωσης για τις περιόδους 01 - 11.07.2023 (πριν το κύμα καύσωνα), 12 - 23.07.2023 (κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα) και 24 - 26.07.2023 (ολοκλήρωση κύματος καύσωνα).
Από τα στοιχεία, προκύπτει σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας (ευκολία ανάφλεξης) και της ταχύτητας εξάπλωσης στο σύνολο σχεδόν της χώρας εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών.
Οι νόμοι όπου εκδηλώθηκαν οι επτά μεγάλες φωτιές του Ιουλίου, βρίσκονταν σε υψηλή ή/και πολύ υψηλή εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και ταχύτητα εξάπλωσης. Αυτή η παρατηρήση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη της επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών με αξιοποίηση υφιστάμενων δικτύων μετεωρολογικών σταθμών και την ανάπτυξη νέων πυρομετεωρολογικών δικτύων.