Frontex: Προειδοποιεί για την Τουρκία, αύξηση προσφυγικών ροών και έλλειψη αστυνομικών

Frontex: Προειδοποιεί για την Τουρκία, αύξηση προσφυγικών ροών και έλλειψη αστυνομικών Facebook Twitter
0

Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει καλοκαιριού κρούει η Frontex η οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για ελλείψεις αστυνομικών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς και για μεγαλύτερες προσφυγικές ροές μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το ζήτημα ανέδειξε η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων, Φαμπρίς Λεζερί, δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή λείπουν 5.000 αστυνομικοί για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων. Η συνολική δύναμη των 115.000 αστυνομικών που είχαν υποσχεθεί ότι θα συνεισφέρουν τα κράτη-μέλη υπάρχει μόνο στα χαρτιά, τονίζει ο επικεφαλής της Frontex, χωρίς πάντως να κατονομάζει τις χώρες δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους.

Το κενό των 5.000 αστυνομικών προκύπτει από επιχειρησιακά σενάρια και ασκήσεις προσομοίωσης που πραγματοποιεί η Frontex από το καλοκαίρι του 2015- κάτι αντίστοιχο με τα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με τον Λεζερί η Frontex έχει ήδη έρθει σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

Αναβιώνει το δρομολόγιο μέσω Τουρκίας;

Όσον αφορά τα νεότερα στοιχεία, η Frontex έχει καταγράψει 24.000 παράτυπες εισόδους για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019, αριθμός κατά 27% χαμηλότερος από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο δεν προέρχονται από τη Συρία (ποσοστό 10% του συνόλου), αλλά από το Αφγανιστάν (ποσοστό 15%). Σύμφωνα με την Welt, οι περισσότεροι εισέρχονται στην ΕΕ και πάλι μέσω Τουρκίας, αν και παλαιότερα προτιμούσαν το δρομολόγιο μέσω Μαρόκου και Ισπανίας.

Επικαλούμενη αστυνομικές πηγές η Welt υποστηρίζει ότι υπάρχουν και μετανάστες, οι οποίοι δεν καταγράφονται στην επίσημη στατιστική. Αναφέρεται το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου, στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019, έχουν κατατεθεί συνολικά 60.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των νεοεισερχομένων σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ