Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο.
«Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο τίθεται από σήμερα, Τετάρτη, σε δημόσια διαβούλευση. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου.
«Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, για το νομοσχέδιο.
Η επέκταση του δικαιώματος του γάμου αποτελεί «ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις», τονίζει.
Παράλληλα σημειώνει ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα προστίθεται στον κατάλογο των 36 χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ.
Το νομοσχέδιο βασίστηκε και στην πρακτική που ακολούθησαν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- Γαλλία, Γερμανία κ.α.- αναφέρει ο Άκης Σκέρτσος. «Στοχεύει με δεκατρία μόλις άρθρα και με ελάχιστες παρεμβάσεις στον Αστικό Κώδικα και τη λοιπή νομοθεσία να κατοχυρώσει τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν γάμο, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες σχετικές μεταβατικές διατάξεις που συνδέονται με αυτόν, καθώς και ρυθμίσεις σχέσεων συγγένειας με στοιχεία αλλοδαπότητας», συνεχίζει.
Επίσης, «γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για ίση πρόσβαση των ομόφυλων ζευγαριών» σε δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας. Τέλος, επισημαίνει ο Άκης Σκέρτσος, «ενισχύει την προστασία από διακρίσεις, επεκτείνοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης» και στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στην παροχή υπηρεσιών.
Δείτε αναλυτικά εδώ όλο το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών