Η μεγαλύτερη προσφυγική οργάνωση της Γερμανίας, Pro Asyl, χαρακτηρίζει «καταυλισμό δυστυχίας» τη Μόρια και υποστηρίζει ότι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες δεν μεταφέρονται στη Γερμανία με ευθύνη της Ελλάδας.
Στήριξη στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης
Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για προγράμματα μεταφοράς των προσφύγων από τη Μόρια σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζει η προσφυγική οργάνωση Pro Asyl. Με δηλώσεις του πριν τη σημερινή συνάντηση της καγκελαρίου με προσφυγικές οργανώσεις ο εκτελεστικός διευθυντής της Pro Asyl, Γκύντερ Μπούρκχαρτ χαρακτήρισε τα προσφυγικά hot spot στην Ελλάδα ως «καταυλισμούς της δυστυχίας» και «από ανθρώπινης πλευράς απαράδεκτα».
Κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα σε αυτά τα κέντρα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι εκεί βρίσκονται σε «πλήρη απόγνωση». Ειδικά η Μόρια έχει μετατραπεί σε μια «παραγκούπολη» με «σκουπίδια βουνό» και «ανθρώπους χωρίς προοπτική».
Ούτε τα μισά αιτήματα εγκρίνονται
Σύμφωνα με την Pro Asyl, στη Μόρια βρίσκονται και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που έχουν συγγενείς στη Γερμανία. Πολυάριθμα αιτήματά τους για ανάληψη ευθύνης απορρίφτηκαν από τις γερμανικές αρχές, επειδή η Ελλάδα δεν τήρησε τις προθεσμίες. Για αυτό το λόγο η Γερμανία δεν είναι πλέον αρμόδια για αυτούς τους ανήλικους, επεσήμανε ο κ. Μπούρκχαρτ.
Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσε τις καταγγελίες. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, η Ελλάδα υπέβαλε από τις αρχές του χρόνου ως τις 31 Αυγούστου 1.102 αιτήματα ανάληψης ευθύνης για πρόσφυγες, ανεξαιρέτως ηλικίας, από τα οποία οι γερμανικές αρχές έχουν εγκρίνει 409. Η Γερμανία έχει δεχτεί αυτό το διάστημα με αυτή τη διαδικασία 531 άτομα από την Ελλάδα. Κατά την άποψη του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών όλα «λειτουργούν ομαλά».
Ο Ζεεχόφερ την Παρασκευή στην Ελλάδα
Πάντως την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θα επισκεφτεί μαζί με τον Γάλλο ομόλογο του Κριστόφ Καστανέρ και τον απερχόμενο Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο την Τουρκία και την Παρασκευή την Ελλάδα.
Στην Άγκυρα θα συζητήσουν κυρίως το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό ΕΕ-Τουρκίας. Το κεντρικό ζήτημα με τους Έλληνες συνομιλητές τους θα είναι η παροχή διοικητικής υποστήριξης στις διαδικασίες ασύλου.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
σχόλια