Γιατί δεν βρέχει φέτος στην Ελλάδα; - Πού υπάρχει κίνδυνος για ξαφνικές πλημμύρες

Γιατί δεν βρέχει φέτος στην Ελλάδα; - Πού υπάρχει κίνδυνος για απότομες πλημμύρες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

«Γιατί δεν βρέχει στην Ελλάδα;», «πότε θα πέσουν οι πρώτες βροχές;» και «Κινδυνεύει η Ελλάδα από πλημμύρες;».

Σε αυτά τα ερωτήματα απάντησε ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας (ΑΠΘ) και πρώην μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας. Στη συνέντευξη που έδωσε στο ilialive.gr., ο κ. Σιούτας εξήγησε γιατί σημειώνει τέτοιο βαθμό ανομβρίας η χώρα φέτος και παρέθεσε μερικές εκτιμήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα «χτυπήσουν» στη Δυτική Ελλάδα.

«Η χώρα μας βιώνει μια παρατεταμένη ανομβρία. Ο Οκτώβριος ήταν από τους πιο ξηρούς μήνες των τελευταίων δεκαετιών. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας είχαμε πλήρη απουσία βροχοπτώσεων και σε άλλες περιοχές έριξε μόλις το 10% από την αναμενόμενη βροχή του μήνα» ανέφερε ο κ. Σιούτας, υπογραμμίζοντας ότι οι βροχές ήταν μειωμένες κατά 90-95%.

Στην πορεία εξήγησε, τι φέρνει μια απότομη καιρική μεταβολή, ύστερα από παρατεταμένη ανομβία. Όπως είπε: «Όπως όλα δείχνουν το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου φαίνεται να είναι ξηρό, να παρατείνεται η ανομβρία ενώ το διάστημα βροχών δείχνει να ξεκινά από το δεύτερο δεκαήμερο. Στις απότομες αλλαγές, όταν μεταβαίνουμε από ακραίες καιρικές καταστάσεις και έχουμε αλλαγή των συνθηκών δεν αποκλείεται να έχουμε και ακραία φαινόμενα. Σ’ αυτό συμβάλλουν και οι θερμές θάλασσες. Είναι όμως ακόμη ασαφές σε ποιες περιοχές θα έχουμε πιο έντονα φαινόμενα και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα. Γι’ αυτό καλούμαστε όλοι να είμαστε σε εγρήγορση».

Οι περιοχές που «κινδυνεύουν» με πλημμύρες

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να στοχεύουν περισσότερο, τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας. «Οι περιοχές που "κινδυνεύουν" είναι οι νησιωτικές περιοχές, οι παραθαλάσσιες και βέβαια περιοχές χαμηλού υψομέτρου όπου συγκεντρώνεται το νερό που κατεβαίνει με χείμαρρους, ρεύματα από μεγαλύτερα υψόμετρα. Δυστυχώς τα κατάντη δέχονται και τα νερά των μεγαλύτερων υψομέτρων, γι’ αυτό και είναι πολύ επιρρεπή στα πλημμυρικά φαινόμενα, στις υπερχειλίσεις ποταμών-αν υπάρχουν. Η Νότια Ελλάδα (από την Εύβοια και κάτω), οι παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, δυτική και νότια-συμπεριλαμβανομένης και της Ηλείας- είναι επιρρεπείς σε πλημμυρικά φαινόμενα και μαζί με το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, θεωρώ ότι έχουν αυξημένη πιθανότητα να έχουν τέτοια φαινόμενα προς το χειμώνα» συνέχισε.

«Γιατί δεν βρέχει φέτος στην Ελλάδα;» - Οι αντικυκλώνες

Οι έντονοι αντικυκλώνες στην Ελλάδα, δεν επιτρέπει την μετακίνηση υγρών μαζών και τη δημιουργία βροχής. Επομένως, σε αυτούς οφείλεται η έλλειψη βροχής που παρατηρείται σε υψηλά επίπεδα, φέτος.

«Δυστυχώς οι βροχές καθυστερούν κι ο λόγος είναι η επίμονη εγκατάσταση αντικυκλώνων πάνω από τη χώρα μας που εμποδίζουν την έλευση υγρών αερίων μαζών από τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό. Αυτό το θερμό και ξηρό φθινόπωρο πιθανόν συνδέεται με τις ευρύτερες παγκόσμιες αλλαγές στο κλίμα» επισήμανε ο Μιχάλης Σιούτας.

Στην πορεία, θέλησε να καταστήσει σαφές, ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές που είτε θα παρουσιάσει ισχυρές βροχοπτώσεις, είτε μεγάλη ξηρασία. Είτε ψύχος, είτε καύσωνα.

«Τα καιρικά συστήματα που δημιουργούνται έχουν μια παρατεταμένη διάρκεια, είτε είναι αντικυκλώνες είτε βροχοπτώσεις ή κύματα ψύχους ή καύσωνα. Έτσι ή θα έχουμε μεγάλα διαστήματα ξηρασίας, ή ισχυρές βροχοπτώσεις. Τέτοιες αντιφατικές καταστάσεις συνάδουν με την κλιματική αλλαγή και οδηγούμαστε σ’ αυτά τα συμπεράσματα» τόνισε.

Με πληροφορίες από ilialive.gr

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ