Γκάγκα: Η μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα έχει αδυναμίες στα δεδομένα

Γκάγκα: Η μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα έχει αδυναμίες στα δεδομένα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Για «αδυναμίες» στα δεδομένα της μελέτης του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θεόδωρου Λύτρα- αναφορικά με τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ- έκανε λόγο η Μίνα Γκάγκα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κλήθηκε να σχολιάσει τη μελέτη που προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και να τοποθετηθεί για το αν αυτή είχε γνωστοποιηθεί σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο, όπως ανέφερε ο κ. Λύτρας. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ούτε είχε παραδοθεί σε κανέναν συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου.   

«Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να βλέπει όλα τα δεδομένα κάθε μέρα», είπε αρχικά η κ. Γκάγκα και συμπλήρωσε πως το περσινό φθινόπωρο ο πρωθυπουργός έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν και να συζητηθούν τα πρωτόκολλα.  

«Δεν θέλω κάνω σχόλιο για ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες- αν θέλετε- και στα δεδομένα του και στον τρόπο που εξηγούνται. Καταρχήν είναι σχετικά λίγα. Έχουμε πολλές φορές αυτό το διάστημα ανθρώπους που πήγαν αργά στα ΤΕΠ των νοσοκομείων στη βόρεια Ελλάδα, διασωληνώθηκαν και κατέληξαν στην πρώτη μισή ώρα. Αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ», συνέχισε η Μίνα Γκάγκα. 

«Για να χαρακτηρίσεις τι θνητότητα έχει πρέπει να σκεφτείς τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Την κατάσταση που έφτασε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου και πολλά άλλα όπως η συνοσηρότητα, η ηλικία», συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. 

«Για να κάνουμε οποιαδήποτε σύγκριση πρέπει να έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των συνυπαρχόντων νοσημάτων», πρόσθεσε. 

Στις δηλώσεις της επεσήμανε ότι είναι μικρός ο μέσος χρόνος αναμονής για εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας και απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση είπε πως είναι «λιγότερος από μία ημέρα». Επίσης σημείωσε ότι είναι «λίγα» τα νοσοκομεία που έχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ. 

«Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν, γιατί δεν επιτρέπεται η διακίνησή τους. Άρα υπάρχουν άνθρωποι που θα μείνουν εκτός μονάδας 5-6 ημέρες γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν», σημείωσε. 

Όταν ρωτήθηκε αν η μελέτη αναφέρεται και σε ανθρώπους που έμειναν εκτός ΜΕΘ για μία ημέρα, η κ. Γκάγκα απάντησε: «Μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι πολύ σαφές, άρα δεν μπορούμε να συζητήσουμε τα δεδομένα της μελέτης όπως έχουν δοθεί». 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η κ. Γκάγκα επεσήμανε: «Είναι μία μελέτη. Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα συνήθως θέλουμε πολλές μελέτες, θέλουμε διαφορετικούς πληθυσμούς, διαφορετικά στοιχεία. Είναι πολύ λίγα τα στοιχεία για να απαντήσουμε με ασφάλεια τι γίνεται». 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM