[ΓΝΩΜΕΣ] Μπορεί η δημοκρατία να τιθασεύσει τα άκρα του πολιτικού συστήματος; Του Κωνσταντίνου Μπούγα.

Facebook Twitter
0

Όσο και να μη μου αρέσει, πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή θα είναι στην επόμενη Βουλή. Λίγο αργά θυμηθήκαμε να ξεκινήσουμε όλοι μαζί να λέμε, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, πόσο δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, πόσο λάθος θα είναι για τη δημοκρατία να εκλεγεί και πόσο ακραίες είναι οι θέσεις της. Τόσο καιρό η Χρυσή Αυγή κατάφερε να προσελκύσει ψηφοφόρους αναλαμβάνοντας "ακτιβιστική" δράση σε ευαίσθητες κοινωνικά περιοχές στο κέντρο της Αθήνας οι οποίες είχαν παρατηθεί από τους υπεύθυνους. Λόγω αυτής τους της δράσης, κατάφεραν κι έγιναν υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στις συγκεκριμένες περιοχές, αρχικά, και σταδιακά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κυρίως ηλικιωμένοι ψηφοφόροι δηλώνουν πρόθυμοι να τους στηρίξουν. Αυτό ίσως θα ήταν και
λογικό, το ανησυχητικό είναι ότι αρχίζει και αποκτά κοινό και σε νεότερες ηλικίες.

Δεν θεωρώ ότι όλοι αυτοί που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή το κάνουν γιατί συμφωνούν με την ιδεολογία της. Μπορεί η εύκολη συνθηματολογία τύπου "έξω όλοι οι ξένοι από την Ελλάδα" ή τα περί "ελληνικού DNA", να βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς ανθρώπους, αλλά δεν πιστεύω ότι όλοι αυτοί συμφωνούν με την βία και γνωρίζουν πως πρόκειται να ψηφίσουν κάποιο κόμμα με νεοναζιστικές απόψεις και θέσεις. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, θεωρώ ότι η πρόθεσή τους να στηρίξουν αυτό το κόμμα είναι καθαρά για λόγους διαμαρτυρίας και αντίδρασης στον δικομματισμό.

Παρ' όλα αυτά, θεωρώ πως είναι καλό να μπει σε αυτές τις εκλογές η Χρυσή Αυγή στη Βουλή και όχι σε άλλες. Αυτοδυναμία είναι απίθανο να επιτευχθεί, οπότε λογικά θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν πιστεύω πως οποιαδήποτε σύνθεση μιας τέτοιας κυβέρνησης είναι ικανή να μείνει ενωμένη για παραπάνω από δέκα μήνες. Σε αυτό το διάστημα, οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες για να μάθουν όλοι τι ίναι στη πραγματικότητα η Χρυσή Αυγή. Μέχρι στιγμής, αντιδρά πολύ έξυπνα στις επιθέσεις που δέχεται. Σταμάτησε τις βίαιες ενέργειες, με εξαίρεση την επίθεση στον Πέτρο Ευθυμίου, βάπτισε τα ναζιστικά σύμβολα, αρχαιοελληνικά, και τις απόψεις που εκφράζονται στα περιοδικά της "προσωπικές απόψεις συντακτών", σε ερωτήσεις που τους γίνονται.

Αυτό, όμως, δεν γίνεται να συνεχιστεί για πάντα. Με την είσοδο του κόμματος στη Βουλή, όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω του. Πρέπει όλοι να μάθουν ποιες είναι οι απόψεις που έχει για τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και τον κοινοβουλευτισμό.  Δυστυχώς, αυτό δεν θα γίνει από μόνο του. Είναι χρέος όλων μας να συνεχίσουμε τις ερωτήσεις και την πίεση στην Χρυσή Αυγή για να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Μπορεί τόσο καιρό που έθετε βάσεις για να αυξήσει τα ποσοστά της να μην δίναμε σημασία, αλλά έστω και αργά αντιδράσαμε. Όπως φαίνεται, δεν θα καταφέρουμε να αποφύγουμε την είσοδό της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, μπορούμε, όμως, να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να την διαγράψουμε από τον πολιτικό χάρτη. Ας μην τη χάσουμε. Θα είναι πολύ σημαντική νίκη για τη δημοκρατία το να γίνει μέσα σε λίγους μήνες το ποσοστό της από 5%, κάτω από 3%.



Ο Κωνσταντίνος Μπούγας είναι φοιτητής Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.



Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυλοδαρμός 14χρονης στη Γλυφάδα: 

Ελλάδα / Ξυλοδαρμός 14χρονης στη Γλυφάδα: «Οι δράστες έχουν αφήσει γενετικό υλικό» λέει ο ιατροδικαστής Λέων

Τι είπε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων για την πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση - «Τη ζήλευαν, παρότρυναν και άλλους, μπήκαν μέσα και άρχισαν κλωτσιές, μπουνιές στο κεφάλι, την άφησαν με τα εσώρουχα»
LIFO NEWSROOM