Γώγος: Στο τραπέζι το lockdown αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη

Γώγος: Στο τραπέζι το lockdown αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Το lockdown θα είναι στο τραπέζι αν η κατάσταση με τον κορωνοϊό γίνει πολύ χειρότερη από την τωρινή, δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι για να αποφασιστεί ένα lockdown πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράμετροι και εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουμε στο επίπεδο που να χρειαστεί κάτι τέτοιο. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. 

«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους», δήλωσε αρχικά ο κ. Γώγος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

«Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια μπορεί να πει κανείς ότι είναι κάτι που είναι στην φαρέτρα μας. Ότι σε περίπτωση μεγάλης διασποράς- δεν μιλάμε για την τωρινή μιλάμε για πολύ χειρότερη κατάσταση που επηρεάζεται κυρίως το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άρρωστοι- φυσικά είναι όλα στο τραπέζι. Δεν φαντάζομαι ότι θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε. 

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι πέρα από τα υγειονομικά μέτρα, το lockdown έχει και άλλες παραμέτρους, τις οποίες λαμβάνει υπόψη η πολιτεία και αποφασίζει. «Είναι ένα πολύπλοκο θέμα που δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με μια κουβέντα», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, δήλωσε ότι «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά», προκειμένου «να προστατεύσουμε όχι μόνο το σύστημα υγείας, αλλά και τους ίδιους. Εάν χρειαστεί να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι, σημείωσε. 

Στις δηλώσεις του ο Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε ότι το «κλειδί» είναι να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι, για τα μέτρα που περιορίζουν τη διασπορά στους χώρους που κατ’ εξοχήν υπάρχει. 

«Και να πάμε σε lockdown, αν δεν έχουν τηρηθεί ή ελεγχθεί τα μέτρα σε αυτό το επίπεδο, απλώς κοροϊδευόμαστε. Όλα έχουν να κάνουν με την τήρηση αυτών που αποφασίζονται. Ελπίζω να υπάρχει και κατάλληλος έλεγχος, επιτήρηση αλλά και συμμόρφωση του κόσμου και να καταλάβουν επιτέλους ότι περνάμε μια τεράστια υγειονομική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε ερώτηση για τον υψηλό αριθμών θανάτων που καταγράφεται στην Ελλάδα, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι αυτό έχει να κάνει με τον αριθμό των κρουσμάτων. 

«Αν το συγκρίνετε με τους θανάτους στο δεύτερο και το τρίτο κύμα, είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, γιατί υπάρχει ο εμβολιασμός. Έχουμε μια πανδημία που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους και προς τη νόσηση και προς την έκβαση», δήλωσε και επεσήμανε ότι σε αυτό έπαιξε ρόλο και το στέλεχος Δέλτα. «Έχει πολύ μεγάλη διασπορά, μεγάλη μεταδοτικότητα και λίγο σοβαρότερη νόσηση. Υπάρχουν μελέτες ότι είναι κατά δύο φορές σοβαρότερη η νόσος με αυτό το στέλεχος», υπογράμμισε. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ