Χιλιάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι από την απότομη διακοπή ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος που εκτός από κονδύλια προέβλεπε και την προσωρινή παροχή στέγης σε άτομα που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα.
Οι εκκλήσεις από ομάδες και οργανισμούς που παρέχουν βοήθεια σε πρόσφυγες έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, υπό τον φόβο ότι περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες θα βρεθούν στο δρόμο, χωρίς στέγη και φαγητό, εάν δεν ληφθούν μέτρα.
«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα θα βρεθούν στον δρόμο, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας», δήλωσε ο Imogen Sudbery, διευθυντής πολιτικής της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης στην Ευρώπη (IRC).
«Χωρίς την απαραίτητη καθοδήγηση, τα απαιτούμενα έγγραφα, πρόσβαση σε πληροφορίες, γλωσσικές δεξιότητες ή άλλα απαραίτητα μέσα για να γίνουν αυτόνομοι, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να μείνουν άστεγοι και άνεργοι» πρόσθεσε.
Όπως σημειώνει ο Giardian, χωρίς να έχουν κάποιο δίχτυ ασφαλείας, οι οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οργανωμένα καταλύματα έχουν βρει καταφύγιο τις τελευταίες εβδομάδες σε πάρκα και δημόσιες πλατείες.
Οι περισσότερες συμβάσεις με τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος Filoxenia που χρηματοδοτείται από την ΕΕ έληξαν τον Δεκέμβριο, ενώ για κάποια άλλα ξενοδοχεία οι συμβάσεις έληξαν τον Φεβρουάριο. Περίπου 750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναμένεται να φύγουν από τα προσωρινά καταλύματά τους τις επόμενες μέρες, καθώς το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τελικά, σύμφωνα με το IRC.
«Αυτό που βλέπουμε αντικατοπτρίζει την έλλειψη εθνικής πολιτικής για το ζήτημα των προσφύγων εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης που ασχολείται με θέματα προσφύγων στη ΜΚΟ «Solidarity Now». «Είναι εικόνες που έχουμε δει στο παρελθόν και θα ξαναδούμε, εκτός εάν γίνουν πραγματικές προσπάθειες για να συμπεριληφθούν αυτά τα άτομα στην κοινωνία μας», εξηγεί.
Η ένταξη των περίπου 80.000 προσφύγων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Guardian, θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών έχει εκφράσει επανειλημμένως τις ανησυχίες της σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας που λήγουν πρόωρα. Ερωτηθείς για να σχολιάσει τους κινδύνους που θέτει το κλείσιμο ξενοδοχείων για τους πρόσφυγες, ο Μάνος Λογοθέτης, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, δήλωσε ότι η Αθήνα ενεργεί σύμφωνα με τον προβλεπόμενο σχεδιασμό. «Το πρόγραμμα Φιλοξενία θα ολοκληρωνόταν όπως και να έχει», είπε. «Η ΕΕ μας έχει δώσει συγχαρητήρια όχι μόνο που το κάναμε αλλά και που το κάναμε εγκαίρως».
Με πληροφορίες από Guardian