Με την Ελλάδα να πλήττεται από ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι τουρίστες δεν γνωρίζουν ή δεν ενημερώνονται επαρκώς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κόπωση κατά τη διάρκεια συνθηκών ακραίας ζέστης, γράφει ο Guardian σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
Την τελευταία εβδομάδα, ξεκίνησαν τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τουριστών που δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι μετά από περιηγήσεις τους σε απομακρυσμένα νησιά. Μια τέτοια περίπτωση τουρίστα που βρέθηκε νεκρός μετά από περίπατο σε συνθήκες ακραίας ζέστης, ήταν αυτή του Μάικλ Μόσλι του δημοφιλούς παρουσιαστή του BBC, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στη Σύμη.
Ο Μόσλι είχε ξεκινήσει υπό συνθήκες εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, για έναν περίπατο που θα εξελισσόταν μοιραία, όταν, αφού πήρε λάθος δρόμο, κατέληξε αυτό που η σύζυγός του, Κλερ Μπέιλι, περιέγραψε ως «απίστευτη ανάβαση» μέσα από δύσβατους λόφους. Παρά τις έρευνες στις οποίες συμμετείχαν ελικόπτερα, σκάφη, δύτες, πυροσβέστες, αστυνομικοί, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να ανακαλυφθεί το πτώμα του 67χρονου, που είχε καταρρεύσει σε μια περιοχή όπου δεν μπορούσε εύκολα να τον δει κανείς. Η ακραία ζέστη πιστεύεται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον θάνατο του Mόσλι.
Τις τελευταίες ημέρες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν επίσης σε δύο άλλα νησιά, τη Σάμο και την Αμοργό, να αναζητήσουν έναν ηλικιωμένο Ολλανδό και έναν Αμερικανό που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια πεζοπορίας.
Ο 59χρονος Έρικ Κάλιμπετ, συνταξιούχος αστυνομικός από το Λος Άντζελες και τακτικός επισκέπτης της Αμοργού, εθεάθη για τελευταία φορά την Τρίτη να κάνει μόνος του πεζοπορία στο νησί των Κυκλάδων.
Ο πρώην αστυνομικός και έμπειρος πεζοπόρος, είχε ξεκινήσει στις 7 π.μ. για πεζοπορία τεσσάρων ωρών, σε μια ημέρα που η θερμοκρασία αναμενόταν να ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Μια συντονισμένη επιχείρηση έρευνας στη Σάμο - στην οποία έλαβαν μέρος τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένας σκύλος από την Αθήνα και ένα ελικόπτερο της Frontex - απέτυχε επίσης να βρει τον 74χρονο Ολλανδό, ο οποίος είχε ομοίως ξεκινήσει μια πεζοπορία πέντε ωρών όταν εξαφανίστηκε.
Ο Δημήτρης Κατατζής, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Σάμου, δήλωσε ότι οι αποστολές συχνά γίνονται πιο δύσκολες επειδή οι τουρίστες, που συχνά αγνοούσαν τους κινδύνους, «παρεκκλίνουν από το δρόμο τους» ενώ προσέθεσε: «Χθες είδα ένα ζευγάρι να περπατάει σε ένα μονοπάτι στους 41 βαθμούς Κελσίου χωρίς καπέλα», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι ακραίες θερμοκρασίες στην Ελλάδα - Τα αιτήματα στις αρχές
Η Ελλάδα, στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, βιώνει ολοένα και πιο υψηλές θερμοκρασίες, με ρεκόρ τους 48 βαθμούς Κελσίου το περασμένο καλοκαίρι.
Φέτος, σε κάτι που η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, χαρακτήρισε ως πρωτοφανές φαινόμενο, καταγράφονται ήδη ρεκόρ υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Τα σχολεία έκλεισαν και το υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε να κλείσει την Ακρόπολη και άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έχουν μοιράσει χιλιάδες δωρεάν μπουκάλια νερό και το δημαρχείο της Αθήνας έχει δημιουργήσει σταθμούς ψύξης. Στα Χανιά, την Πέμπτη, ο υδράργυρος έφτασε τους 44,5 βαθμούς Κελσίου.
Η ακραία ζέστη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί έχουν προκαλέσει αιτήματα για καλύτερη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών. «Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την τραγωδία [του θανάτου του Mόσλι], είναι ότι αυτά τα μονοπάτια πρέπει να φροντίζονται καλύτερα, ώστε να μην χάνονται άνθρωποι», δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.
Τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης την καλύτερη ενημέρωση των τουριστών, με έναν δημοτικό σύμβουλο από τη Χίου να λέει ότι οι πεζοπορικοί σύλλογοι σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν την τεχνογνωσία και την ικανότητα να βελτιώνουν τα μονοπάτια θα πρέπει να υποστηρίζονται οικονομικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μονοπάτια θα είναι λιγότερο επικίνδυνα.
Με πληροφορίες από Guardian