Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται ένα μεγάλο πρόβλημα

Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται κάτι ένα μεγάλο πρόβλημα Facebook Twitter
0

H βίζα εξπρές έχει δώσει στους Τούρκους πολίτες  ταχεία πρόσβαση στα Δωδεκάνησα. Και φυσικά, ο ήλιος, η θάλασσα και το ελληνικό καλοκαίρι, είναι κάτι που περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι Τούρκοι τουρίστες έχουν προς το παρόν τρελαθεί με την ποιότητα του φαγητού και φυσικά τη σχέση ποιότητας τιμής σε σύγκριση με την πατρίδα τους.

Όταν ανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, είχε δηλώσει ότι πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια για τον πληθωρισμό. Προ μερικών εβδομάδων βρέθηκε αντιμέτωπος με σύσσωμες αντιδράσεις, καθώς ενώ δινόταν η εντύπωση ότι ο πληθωρισμός έπεφτε, ο Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε πληθωρισμό Μαΐου στο 75,5%, όταν τον Απρίλιο είχε ανακοινωθεί κάτω από 70%. Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι που μελετούν το πληθωρισμό και τον υπολογίζουν με βάσει τις παραμέτρους που παρακολουθούνται σε όλο τον δυτικό κόσμο (η τουρκική στατιστική υπηρεσία αγνοεί μερικές παραμέτρους για να βγαίνει ο πληθωρισμός χαμηλότερα) ανακοίνωσαν πληθωρισμό στο 120%.

Αυτό εξηγείται λοιπόν στα βίντεο που μοιράζονται οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, οι οποίοι λένε ότι για παρόμοιο μενού θα πλήρωναν στην Τουρκία, τρεις και τέσσερις και πέντε φορές πάνω.

Στο παραπάνω βίντεο, οι Τούρκοι τουρίστες που έκαναν την ανάρτηση σχολιάζουν ότι στη Χίο, το εν λόγω μαγαζί τους χρέωσε 27 ευρώ για ένα φιξ μενού δύο ατόμων με ψάρι τηγανητό, γαρίδες, φέτα, σαλάτα και ένα μπουκαλάκι ούζο, την ώρα που στην απέναντι όχθη του Αιγαίου θα πλήρωναν 3.500 με 4.000 λίρες.

Ένας άλλος παρουσιάζει απόδειξη από ένα μαγαζί στην Καβάλα όπου πλήρωσε περί τα 60 ευρώ, με έναν άλλο να του δείχνει το τραπέζι από την Τουρκία, για το οποίο πλήρωσε γύρω στα 90 ευρώ:

Οι τιμές σε τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία

Η τουρκική λαϊκιστική εφημερίδα Sözcü έκανε ρεπορτάζ και παρουσιάζει τα οικονομικά στοιχεία από διάφορα πράγματα που μπορεί να αγοράσουν οι τουρίστες σε θέρετρα στις δύο πλευρές του Αιγαίου, με την Ελλάδα να κερδίζει κατά κράτος τα τουρκικά θέρετρα τα οποία χαρακτηρίζονται απλησίαστα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα:

  • Ένας ελληνικός καφές έχει στη χώρα μας δύο ευρώ, δηλαδή περί τις 70 τουρκικές λίρες. Την ίδια ώρα, απέναντι, ο τουρκικός καφές στο κλασικό το φλιτζανάκι πωλείται για 100 λίρες.
  • Ένα σουβλάκι, το πληρώνουν οι τουρίστες 4 ευρώ, δηλαδή 140 λίρες στην Ελλάδα, ενώ στην Τουρκία, ο τουρίστα δίνει για παρόμοιο φαγητό 600 λίρες!
  • Ένα πιάτο με θαλασσινά κοστίζει στην Ελλάδα 10 ευρώ, δηλαδή περί τις 350 λίρες, ενώ σε κάποιο τουριστικό προορισμό στην Τουρκία, ένας τουρίστας θα πωληθεί να πληρώσει 1600 λίρες

Οι παραπάνω συγκρίσεις σε τιμές κρύβουν ένα βαθύτερο πρόβλημα στην Τουρκία, που προϋπήρχε της οικονομικής καταστροφής και δημιουργήθηκε από πεισματική επιμονή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε οικονομικές πολιτικές που δεν βγάζουν νόημα.

Οι επιχειρήσεις στην Τουρκία χαρακτηρίζονται από τον ευκαιριακό τους χαρακτήρα, καθώς η πλειονότητα αυτών, με δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι σε αριθμούς που επιτρέπει τέτοια συμπεριφορά, δεν ενδιαφέρονται δηλαδή αν ο τουρίστας θα επιστρέψει. Τα παράπονα των ντόπιων για τις μερίδες καλαμαράκια-κοροϊδία (οκτώ ροδέλες από μεγάλο καλαμάρι περί τα 9 ευρώ τον Μάιο του 2023) σε σύγκριση με τις γεμάτες μερίδες στα ελληνικά μαγαζιά έρχονται και «δένουν». Την ίδια ώρα, η τσέπη των ντόπιων «τρυπά» όλο και περισσότερο με τους φτωχούς να αυξάνονται σωρηδόν και τον πληθωρισμό να καθιστά απολαύσεις, όπως το φαγητό έξω, απλησίαστες.

Το όριο πείνας στην Τουρκία ξεπερνά τον κατώτατο μισθό κατά 3.000 λίρες

Το όριο πείνας στην Τουρκία τον Μάιο αυξήθηκε στις 19.926 τουρκικές λίρες (619 δολάρια) και υπερέβη τον κατώτατο μισθό κατά 2.924 λίρες (90 δολάρια) σύμφωνα με την έρευνα της συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων Birleşik Kamu-İş. 

  1. Το όριο πείνας υποδηλώνει το μηνιαίο ποσό δαπανών για φαγητό που πρέπει να κάνει μια τετραμελής οικογένεια που ζει στην πρωτεύουσα Άγκυρα προκειμένου να έχει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. 
  2. Το όριο της φτώχειας, που υποδεικνύει τη συνολική ποσότητα τροφίμων και άλλων δαπανών που πρέπει να κάνει μια τετραμελής οικογένεια για να ζήσει χωρίς να αισθάνεται στέρηση, αυξήθηκε κατά 1.148 λίρες τον Μάιο σε 59.353 λίρες (1.782 δολάρια). 

Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, το όριο της πείνας αυξήθηκε κατά 3.443 λίρες και το όριο της φτώχειας κατά 12.368 λίρες.

Σύμφωνα με τις τιμές που καταρτίστηκαν από τα πιο συχνά ψώνια σε σούπερ μάρκετ στην Άγκυρα, το ποσό που δαπανάται μηνιαίως σε κρέας, ψάρι και αυγά για μια ισορροπημένη διατροφή μειώθηκε κατά δύο λίρες τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε κατά 2.541 λίρες ετησίως σε 5.995 λίρες. 

Τουρκία: Αυξάνεται το φαΐ, η ένδυση, οι μεταφορές

  • Οι δαπάνες για γάλα, γιαούρτι και τυρί αυξήθηκαν κατά 160 λίρες από τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τις 4.545 λίρες και αυξήθηκαν κατά 1.774 λίρες τον περασμένο χρόνο.
  • Τον Μάιο, το κόστος των φρούτων αυξήθηκε κατά 86 λίρες, φτάνοντας συνολικά τις 1.972 λίρες, σημειώνοντας αύξηση 992 λίρες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αντίθετα, η δαπάνη για λαχανικά μειώθηκε κατά 316 λίρες από τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξήθηκε κατά 768 λίρες σε ετήσια βάση, φτάνοντας τις 2.131 λίρες. 
  • Τα έξοδα ένδυσης και υπόδησης ανήλθαν στις 11.785 λίρες, ενώ το κόστος στέγασης, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου, έφτασε τις 8.877 λίρες. Οι δαπάνες για οικιακά αγαθά ανήλθαν στις 5.107 λίρες και οι δαπάνες υγείας ανήλθαν στις 1.645 λίρες.
  • Τα έξοδα μεταφοράς αυξήθηκαν στις 12.323 λίρες και τα έξοδα επικοινωνίας αυξήθηκαν στις 1.271 λίρες. Οι δαπάνες για ψυχαγωγία και πολιτισμό έφτασαν τις 1.213 λίρες και το κόστος εκπαίδευσης ανήλθε συνολικά σε 840 λίρες. Τα έξοδα διακοπών και ξενοδοχείου καταγράφηκαν στις 4.200 λίρες και οι δαπάνες για διάφορα αγαθά και υπηρεσίες ανήλθαν σε 2.166 λίρες.

DİSK: 190.000 περισσότεροι Τούρκοι έγιναν φτωχότεροι πέρυσι

Περίπου 190.000 περισσότεροι άνθρωποι έχουν γίνει φτωχοί στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο και το ποσοστό φτώχειας έχει φθάσει στο 21,7%, σύμφωνα με την «Έκθεση εισοδηματικής ανισότητας και φτώχειας» που εκπονήθηκε από το Genel-İş Research Department Labor Research (EMAR) που συνδέεται με τη DİSK (Συνομοσπονδία των Προοδευτικών Συνδικάτων). Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TÜİK), ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε από 18,03 εκατομμύρια το 2022 σε 18,22 εκατομμύρια το 2023. Η έκθεση σημειώνει ότι η εισοδηματική ανισότητα έχει βαθύνει και το ποσοστό εισοδηματικής ανισότητας στην Τουρκία (0,433) είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ (0,366). 

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία έχει τον τρίτο χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη. Τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat, για το 2023 δείχνουν ότι η Τουρκία, όπου το 15% των εργαζομένων κατατάσσονταν ως φτωχοί, έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό εργασιακής φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η έκθεση σημειώνει ότι ένας στους δύο ανθρώπους στην Τουρκία έχει χρέος, ενώ το ποσό των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκε κατά 22% και η χρήση πιστωτικών καρτών κατά 59% σε ένα χρόνο.

Τουρκία: Τα λαχανικά και τα φρούτα αντικαταστάθηκαν από ζυμαρικά

Έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Προγραμματισμού της Κωνσταντινούπολης (IPA) με τίτλο «Η κατάσταση του πληθωρισμού» αποκάλυψε πώς ο πληθωρισμός των τροφίμων επηρεάζει την κατανάλωση. Σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε με βάση τα στοιχεία του Τουρκικού Γεωργικού Επιμελητηρίου, τα λαχανικά και τα φρούτα καταναλώνονται πλέον λιγότερο:

  • Η ποσότητα των λαχανικών που καταναλώθηκαν κατά κεφαλήν μεταξύ 2017-2018 ήταν 283,1 κιλά και ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 261,7 κιλά το 2022-2023, μείωση περίπου 10%.
  • Όσον αφορά τα φρούτα, περιλαμβάνεται επίσης στην έκθεση IPA ότι το 57% του πληθυσμού κατανάλωνε ένα ή περισσότερα φρούτα κάθε μέρα το 2010 και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 36,5% το 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κύριος λόγος για τη μείωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών είναι η αύξηση των τιμών στην αγορά. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Ένα κιλό ντομάτας που μπορούσε να αγοραστεί για 5 λίρες τον Ιανουάριο του 2021 αυξήθηκε σε 35 λίρες τον Ιανουάριο του 2024
  • Η τιμή των 10 λιρών στα ρεβίθια αυξήθηκε στα 76 λίρες
  • Ένα κιλό μήλα που πωλούνταν για 7 λίρες εκτοξεύθηκε στις 30 λίρες.

Η πρόεδρος του IPA Μπουγρά Γκιοκτσέ δήλωσε στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σύμφωνα με την έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η χώρα με τον υψηλότερο ονομαστικό πληθωρισμό τροφίμων ήταν η Αργεντινή, ακολουθούμενη από τη Ζιμπάμπουε και την Τουρκία, αντίστοιχα».

Τουρκία: Ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη

Η έρευνα που διεξήγαγε το IPA με χίλιους Κωνσταντινουπολίτες δείχνει επίσης ότι οι πολίτες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα. Τόσο πολύ που το 59% των συμμετεχόντων λέει ότι έχει μειώσει το είδος των τροφίμων που αγοράζει σε σύγκριση με πέρυσι. Εξ αυτών:

  • Το 85% μείωσε την ποσότητα του κόκκινου κρέατος
  • Το 45% μείωσε το λευκό κρέας
  • Το 33% μείωσε τα γαλακτοκομικά

Το γεγονός ότι το 85% έχει μειώσει την πρόσληψη κρέατος δεν προκαλεί έκπληξη σε σύγκριση με τα στοιχεία που υπογράμμισε η έρευνα ότι οι ομάδες προϊόντων κρέατος θα αυξηθούν σε τιμή κατά 107,79% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μειώσαμε την κατανάλωση κρέατος, λαχανικών και φρούτων, αλλά με τι το αντικαταστήσαμε;

Όπως αναφέρει η Χατζέρ Φόγκο, ιδρύτρια του Deep Poverty Network πλέον οι υδατάνθρακες καταναλώνονται συνεχώς και υιοθετείται μια ομοιόμορφη διατροφή: «Το αλεύρι, το πλιγούρι, το ρύζι, το ψωμί και τα ζυμαρικά είναι στην πρώτη γραμμή των κουζινών. Τόσο πολύ που, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για τα παιδιά στην Τουρκία που δημοσιεύτηκε από την TÜİK, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 6 μηνών και άνω που μπορούν να καταναλώνουν λαχανικά κάθε μέρα είναι μόνο 33%, ωστόσο, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 62,4% για τρόφιμα που περιέχουν δημητριακά όπως π.χ ψωμί ή ζυμαρικά. Ως αποτέλεσμα του υποσιτισμού, μεγαλώνει μια ανθυγιεινή γενιά που υποφέρει από καθυστέρηση και αναπτυξιακές διαταραχές. Βλέπουμε ότι η παχυσαρκία αυξάνεται στους ενήλικες. Στην πραγματικότητα, η φτώχεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας μας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ