Συνθήκες εξαθλίωσης και εγκαταστάσεις που δεν είναι κατάλληλες ούτε για ζώα, κάνει λόγο το σημερινό δημοσίευμα του Guardian που μετέδωσε ένα οδοιπορικό σε νέους, μόνιμους καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν μετά την εκκένωση της Ειδομένης.
Οι συνθήκες είναι ζοφερές, οι άνθρωποι στερούνται βασικές ανέσεις και οι εγκαταστάσεις «δεν είναι κατάλληλες ούτε για ζώα», αναφέρει ο δημοσιογράφος του Guardian.
Τα ντοκουμέντα από τις φωτογραφικές των πρώτων εθελοντών που εισήλθαν στο εσωτερικό ορισμένων καταλυμάτων αποκαλύπτουν τρομερή έλλειψη σε βασικές ανάγκες όπως τρεχούμενο νερό και πάρα πολύ βρώμικες εγκαταστάσεις.
Και ο Guardian μεταδίδει πως με το κλείσιμο της Ειδομένης, περίπου 4.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι ζουν στους δρόμους ελληνικών πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη, κάποιοι κρύβονται στα δάση κοντά στα σύνορα ή έχουν επιχειρήσει νέο πέρασμα μέσω των διακινητών.
Οι αρχικές αναφορές από το εσωτερικό στα ελληνικά στρατόπεδα συνοδεύονται από εκκλήσεις για δράση και βοήθεια. Οι εικόνες που παρουσιάζει ο Guardian είναι από τον νέο καταυλισμό, στη βιομηχανική ζώνη στη Σίνδο, στα προάστια της Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτουν τις βρώμικες αποθήκες που είναι γεμάτες σκηνές.
"Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη, μεταφραστές και καθόλου προμήθειες για βρέφη", δήλωσε ένας εθελοντής που έχει βοηθήσει πρόσφυγες στη Βόρειο Ελλάδα από την αρχή του έτους. "Οι συνθήκες στα νέα στρατόπεδα είναι απαράδεκτες, καταθλιπτικές, χωρίς καμία ασφάλεια και δεν είναι κατάλληλες ούτε για τα ζώα" πρόσθεσε.
Εθελόντρια που επισκέφθηκε ένα άλλο καταυλισμό που έχει στηθεί σε ένα παλιό εργοστάσιο στα προάστια της Θεσσαλονίκης περιγράφει επίσης άθλιες συνθήκες, με σωρούς από σπασμένα γυαλιά και αποθήκες με σπασμένα παράθυρα. Επιπλέον αναφέρει πως δεν υπάρχει νερό και ρεύμα και πως οι μητέρες δεν έχουν ζεστό νερό για τα μωρά τους και την αποστείρωση των μπουκαλιών.
Πρόσθεσε ότι οι συνθήκες επιδεινώθηκαν όταν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που είχαν την επίβλεψη της εκκένωσης της Ειδομένης, ξέμειναν από νερό και ζήτησαν από εθελοντές που παρείχαν τροφή και νερό για τους πρόσφυγες να τροφοδοτήσουν πρωταρχικά τον στρατό.
"Την πρώτη μέρα ο στρατός παρείχε περιορισμένα μπουκάλια νερού σε κάποιες οικογένειες. Αλλά από την δεύτερη ημέρα δεν υπήρχε καθόλου νερό και κάποιοι πρόσφυγες που έφταναν εκεί, έμεναν έως και τρεις ώρες χωρίς νερό."
Επιπλέον πρόσθεσε πως υπήρχαν μόνο έξι χημικές τουαλέτες για περίπου 1.000 πρόσφυγες και ότι δεν υπήρχε Wi-Fi, οπότε ήταν αδύνατο για τους ανθρώπους να κάνουν αιτήσεις ασύλου.
Ο Guardian σημειώνει πως ο αρμόδιος μετανάστευσης της κυβέρνησης, Γιώργος Κυρίτσης, απέρριψε τις κατηγορίες ότι τα στρατόπεδα δεν είχαν βασικές εγκαταστάσεις."Υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα παντού. Ένας από τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκαν πρώην βιομηχανικά κτίρια, ήταν για αυτόν ακριβώς το λόγο." είπε και πρόσθεσε πως στη αρχή υπάρχουν ελλείψεις που στην πορεία πάντα καλύπτονται. Ωστόσο εκτίμησε πως δεν υπάρχει απολύτως καμία σύγκριση μεταξύ των νέων εγκαταστάσεων και της Ειδομένης. "Τουλάχιστον τώρα έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Όταν βρέχει δεν θα βρέχονται και δεν θα είναι αναγκασμένοι να ζουν στη λάσπη. Σίγουρα αυτό είναι μια βελτίωση." πρόσθεσε και αρνήθηκε πως χιλιάδες πρόσφυγες αγνοούνται.
Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει γρήγορα τις συνθήκες σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες και εργοστάσια που εμφανίζουν ανεπάρκεια σε τροφή, νερό και τουαλέτες. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες και απηύθυνε έκκληση για άμεση δράση για τη βελτίωση των προτύπων.
Με πληροφορίες από Guardian