Την καταβολή αποζημίωσης στην αδελφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Αρετή, ενέκρινε η Διεύθυνση Οικονομικών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., εννιά χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», το ύψος της δικαστικής αποζημίωσης ανέρχεται σε 252.610 ευρώ, ενώ στην απόφαση σημειώνεται ότι πρόκειται για «χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη που υπέστη από το θάνατο του αδερφού της Ανδρέα-Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου».
Από τα 252.610 ευρώ που θα λάβει η Αρετή Γρηγοροπούλου τα 52.610 αφορούν σε νόμιμους τόκους που «τρέχουν» από τις 18 Οκτωβρίου 2012 και θα «τρέχουν» μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2017. Η επιδικασθείσα αποζημίωση ανέρχονταν στις 200.000 ευρώ αλλά δεν καταβλήθηκε λόγω ενστάσεων με αποτέλεσμα να καταβάλλονται τόκοι.
Πηγές από το περιβάλλον της οικογένειας αναφέρουν ότι εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία και ακόμα ούτε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, ούτε η αδερφή του Αρετή έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση.
Τα χρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταβληθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. «Επρόκειτο για μία φθοροποιό ψυχικά διαδικασία που κράτησε πολλά χρόνια και η οποία ευελπιστούμε ότι θα λήξει σύντομα. Η οικογένεια του Αλέξανδρου έχει ήδη ταλαιπωρηθεί πολύ και δεν αντέχει ψυχικά να ασχολείται άλλο με αυτό το θέμα. Αυτός είναι και ο λόγος που δέχθηκε να κάνει συμβιβασμούς, παρότι θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγαλύτερο ποσό. Η χρηματική αποζημίωση δεν είναι το αντίδοτο στον ανθρώπινο πόνο. Είναι όμως το λιγότερο που μπορεί να κάνει το κράτος απέναντι στην οικογένεια», προσθέτει η ίδια πηγή. Στην Αρετή Γρηγοροπούλου τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν έως τις 15 Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση το Δημόσιο πρέπει να καταβάλει πρόσθετους τόκους.
Η Τζίνα Τσαλικιάν και η Αρετή ξεκίνησαν πριν από χρόνια τη διεκδίκηση αποζημίωσης, αρχικά με αγωγή ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Τελικά, το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε για ψυχική οδύνη το ποσό των 900.000 ευρώ. Κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση. Προκειμένου, ωστόσο, να λήξει η υπόθεση και να μην εισαχθεί εκ νέου ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, η οικογένεια αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβιβαστική επίλυση.
Πηγή: Έθνος της Κυριακής