Προβληματισμό στους πανεπιστημιακούς κύκλους και τους φοιτητές, και έντονη διαμάχη μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ΝΔ προκάλεσε η απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) να αναστείλει για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2017-18) τη διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές.
Το υπουργείο χαρακτήρισε την απόφαση του ΣΕΕΒΙ «απαράδεκτη και με εμφανή πολιτική στόχευση» και έκανε λόγο για «ωμό εκβιασμό εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές».
Υπενθυμίζεται, ότι χθες, μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση, ο ΣΕΕΒΙ αποφάσισε την αναστολή της διανομής επιστημονικών συγγραμμάτων στους φοιτητές και σπουδαστές για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει «οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων να στηρίξουν με ιδίους πόρους τη διανομή», καθώς «το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο». Σύμφωνα με τον ΣΕΕΒΙ, οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν αυτό το διάστημα την αποπληρωμή των τιμολογίων του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2015-16.
«Οι εκδόσεις χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων συνεχίζονται καθημερινά και μέχρι χθες είχε πληρωθεί το ποσό των 11.992.828,97 ευρώ» απάντησε σχετικά το υπουργείο Παιδείας.
Αιχμές Γαβρόγλου για τους εκδότες
«Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ εκδόθηκε δύο ημέρες πριν από την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου του με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου», αναφέρει το υπουργείο και σημειώνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή «διαχρονικά», καθώς είναι «τεράστιος» ο όγκος των περίπου 2 εκατομμυρίων συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο.
Το υπουργείο επισημαίνει, σε σχετική ανακοίνωση, ότι την περασμένη εβδομάδα η αντιπροσωπεία του ΣΕΕΒΙ, που συναντήθηκε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου, απέρριψε συγκεκριμένες προτάσεις του υπουργείου, με τις οποίες θα επισπεύδονταν οι πληρωμές και σχολιάζει ότι «προκλήθηκαν εύλογες απορίες».
«Στην ίδια συζήτηση», προστίθεται στην ανακοίνωση, «εκφράστηκαν από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τον έλεγχο των παραστατικών όπως λάθος τίτλοι - δυσκολία στην ταυτοποίηση, ελλιπή στοιχεία στα παραστατικά (τόπος προορισμού, ίδρυμα, ID κατάστασης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης με διανομή), διαφορετικές εκδόσεις δηλωθέντων και τελικώς διανεμηθέντων συγγραμμάτων κ.λπ».
Πάντως, το υπουργείο έσπευσε να διαβεβαιώσει τους φοιτητές ότι η δωρεάν παροχή συγγραμμάτων θα συνεχιστεί: «Το υπουργείο διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι θα συνεχίσει τη δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων χωρίς να υποκύψει στους πολιτικούς εκβιασμούς, τηρώντας παράλληλα τη νομιμότητα και τους κανόνες διαφάνειας τις οποίες προφανώς δεν θέλουν διάφοροι εκδότες».
ΝΔ: Η ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας θέτει σε άλλον έναν κίνδυνο τους φοιτητές
«Η ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας θέτει σε άλλον έναν κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά και το κοινωνικό αγαθό της γνώσης, τα οποία δήθεν υπερασπίζεται» σχολίασε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του ΣΕΕΒΙ.
«Με ερώτησή μας, ήδη από τον Ιούλιο, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική ασφυξία στην οποία οδηγούνταν οι εκδοτικές επιχειρήσεις πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από τις έναντί τους κρατικές ληξιπρόθεσμες οφειλές», υπογράμμισε η κ. Κεραμέωςκαι συμπλήρωσε: «Η σιωπή της ηγεσίας ήταν εκκωφαντική. Και αυτό γιατί δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια, γεγονός που οδήγησε στην πρόσφατη απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων να αναστείλει τη διανομή των συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους».
Στον χώρο των πανεπιστημίων η απόφαση έφερε αβεβαιότητα και προβληματισμό
«Το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά» σχολίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, Γιώργος Καψάλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως ανέφερε, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν υπάρχει ενημέρωση για διακοπή διανομής συγγραμμάτων, ωστόσο, φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σήμερα πραγματοποίησαν κινητοποίηση κατά του ενδεχομένου αυτού.
«Ως έχουν τα πράγματα, η ελληνική οικογένεια σήμερα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο κόστος, όπως αυτό των συγγραμμάτων» σημείωσε ο κ. Καψάλης και πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη για τα περιφερειακά ιδρύματα, οι φοιτητές των οποίων είναι επιβαρυμμένοι και με άλλα έξοδα. «Το ζήτημα είναι να κρατήσουμε τους φοιτητές μας στα ιδρύματα, ελπίζουμε για το καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά.
Πέραν του οικονομικού βάρους, όμως, εγείρονται και θέματα πρακτικής φύσεως για εκείνα τα μαθήματα που έχουν εργαστήρια, όπως σχολίασε σχετικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος. «Δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα, ειδικά στα μαθήματα με εργαστήρια, όπως είναι αρκετά της Ιατρικής, που υπάρχουν εξετάσεις μετά τη διδασκαλία, πριν το πέρας του εξαμήνου», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί σύντομα μία κοινά αποδεκτή λύση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ