Το ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου πανεπιστημίων Universitas 21, καταλαμβάνει την 29η θέση ανάμεσα στα 48 που εξετάστηκαν, ενώ κορυφαίο στον κόσμο αναδεικνύεται το σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η κατάταξη έγινε βάσει των παρακάτω τεσσάρων κριτηρίων:
- το ύψος της χρηματοδότησης από το κράτος και τους ιδιώτες (25%)
- ο όγκος των δημοσιεύσεων και η απήχησή τους στον ακαδημαϊκό κόσμο (40%)
- η συνδεσιμότητα του συστήματος με ξένα πανεπιστήμια (10%)
- το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το σύστημα, οι υποδομές του και η σύνδεσή του με την αγορά εργασίας (25%).
Τα κριτήρια αυτά φαίνεται να πληρούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι ΗΠΑ, που σκαρφαλώνουν στην πρώτη θέση ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σουηδία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Δανία, η Ελβετία, η Νορβηγία, Αυστραλία, η Ολλανδία και η Βρετανία.
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, που καταλαμβάνει την 29η θέση, κρίνεται καλύτερο από εκείνο της Ιταλίας που ακολουθεί αμέσως μετά, αλλά και της Ρωσίας, της Κροατίας, της Τουρκίας και της Ινδίας που καταλαμβάνει την τελευταία θέση.
Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα είναι η Γαλλία (15η), η Ιρλανδία (16η), η Γερμανία (17η), το Ισραήλ (19η) και οι δυο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, Πορτογαλία και Ισπανία, που καταλαμβάνουν την 23η και την 24η θέση αντίστοιχα.
Το ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης καταλαμβάνει την 20η θέση ως προς την χρηματοδότησή του από κράτος και ιδιώτες ενώ παράλληλα, καταγράφει αρνητικό ρεκόρ ως προς το νομοθετικό πλαίσιο που το διέπει και τη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας, αφού καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στα 48 συστήματα που εξετάστηκαν.