Η απελπισμένη γενιά των άφραγκων 30άρηδων

Η απελπισμένη γενιά των άφραγκων 30άρηδων Facebook Twitter
11

Από τη G700 στη γενιά των «30 and broke»

Ή αλλιώς πώς είναι να είσαι ταπί στην Ελλάδα του 2015. Πριν από κάποια χρόνια, όταν η κρίση ήταν ακόμη μόνο οικονομική και δεν είχε επεκταθεί σε καρδιά, νευρικό σύστημα και αξίες, έκανε την εμφάνισή της η γενιά των 700 ευρώ. Όπου «700 ευρώ» βάλτε «πολύ λίγα λεφτά για να βγάλει κανείς το μήνα». Ήταν τα παιδιά εκείνα που πρωτοέβγαιναν στην αγορά εργασίας, φορτωμένα με πτυχία, ξένες γλώσσες και ικανότητες, που κοστολογούνταν στο μισό της αξίας τους. Από τότε μέχρι σήμερα, τα 700 έγιναν ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό, μετατρέποντας την προαναφερθείσα γενιά σε παντελώς άφραγκους 30άρηδες, που νοσταλγούν τον -χαμηλό- μισθό που έμπαινε στην τράπεζα προ 8ετίας.


Όπως η G700 ξεκίνησε τότε από ένα blog νέων που αυτοπροσδιορίζονταν με αυτό το χαρακτηριστικό, έτσι σήμερα η γενιά των "30 and broke" έχει το δικό της blog. Το 30andbroke.gr έχει ήδη αποκτήσει το δικό του αγανακτισμένο, αποκαρδιωμένο και άφραγκο αναγνωστικό κοινό, που δεν παραλείπει να μοιράζεται τις εμπειρίες και τις ανησυχίες του για τις μέρες που έρχονται, αλλά κυρίως για τις μέρες που ζει. Πίσω από τη δημιουργία του blog που επιχειρεί να καταγράψει την πραγματικότητα της καθημερινότητας «κρύβεται» η Μαρίνα Κ.

Πώς τα βγάζω πέρα; Δεν ξέρω. Και εγώ αναρωτιέμαι. Κάποιες πρόχειρες απαντήσεις είναι: Συγκατοικώ, βγαίνω σπάνια και σε πολύ φτηνά μαγαζιά, ψωνίζω ακόμα πιο σπάνια. Δύσκολα είναι η βασική απάντηση. Εκνευρίζομαι όμως. Εκνευρίζομαι πολύ.

Όπως μας εξηγεί, «30 and broke δεν είναι μόνο ο άνεργος που έχει επιστρέψει στο παιδικό του δωμάτιο και προσπαθεί να βρει τον χώρο του. 30 and broke είναι και αυτός που δουλεύει 12 ώρες για 700 ευρώ και ας ντρέπεται στις παρέες να το πει γιατί θα του πουν «μη μιλάς εσύ, μια χαρά είσαι». Ή μάλλον ακριβώς γι' αυτό, επειδή έχουμε καταλήξει να λέμε «μη μιλάς εσύ». 30 and broke είναι αυτός που έχει βαρεθεί να ακούει στις συνεντεύξεις πως είναι "over qualified", όπως 30 and broke είναι και αυτοί που θέλουν να κάνουν «κάτι δικό τους», χωρίς να ξέρουν ακριβώς τι, μόνο και μόνο επειδή αισθάνονται πως δεν υπάρχουν θέσεις και πρέπει να τις δημιουργήσουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους. 30 and broke είναι φυσικά και αυτοί που ξέρουν τι θέλουν να κάνουν, δεν έχουν όμως το κεφάλαιο να το κάνουν και ψάχνουν να βρουν άκρη μεταξύ επιδοτήσεων και γραφειοκρατίας, ενώ στο μεταξύ ζουν με τα χαρτζιλίκια των γονιών τους. Να στο πω αλλιώς; Η πλειοψηφία είναι 30 and broke. Απλά κοίτα γύρω σου».


Αληθινές ιστορίες και εξομολογήσεις των 30κάτι που επιβιώνουν στην Ελλάδα του 2015 χωρίς να ξέρουν ούτε οι ίδιοι πώς τα βγάζουν πέρα (έλα ντε!), επαγγελματικά fails, ιντερνετικά παράδοξα, επιχειρησιακά απωθημένα, σκέψεις ατάκτως ειρημένες για όλα τα interviews που πήγαν στραβά, περιπετειώδεις βόλτες στον Μαγικό ΟΑΕΔ, η μάστιγα της απλήρωτης εργασίας, η αμήχανη ερώτηση «τι δουλειά κάνεις;» και η ακόμη πιο αμήχανη απάντηση, ιστορίες εργασιακής τρέλας και τα κόμπλεξ των 30άρηδων που είναι ταπί, αλλά καθόλου ψύχραιμοι. Αυτή την πραγματικότητα αποτυπώνει τόσο γλαφυρά το 30andbroke.gr, έχοντας συμμάχους τους ήρωές της, που απελπίζονται, ανησυχούν, ζηλεύουν, θυμώνουν, που άλλες φορές παραιτούνται και άλλες παλεύουν να ξεφύγουν από τη μιζέρια της αφραγκίας.


Σκόρπιες κουβέντες χρεωκοπημένων 30άρηδων

- Αισθάνομαι τέλεια που δεν έχω μια... τους τα χαρίζω τα λεφτά! Χαμένα κορμιά είναι αυτοί «οι κυβερνώντες», όχι εμείς χαμένη γενιά. Θα ήθελα να έχει γίνει διαφορετικό... το εκπαιδευτικό σύστημα και οι βιορυθμοί της χώρας!

-Έλεος, με αυτό το «θα σας ενημερώσουμε...». Νομίζω πως το χειρότερο είναι στην συνέντευξη να ξέρεις πως έχεις πάει καλά... να στο λέει ο άλλος φωναχτά ότι θα σε προσλάβει και τελικά να μένεις χωρίς το επιθυμητό τηλεφώνημα και χωρίς μαιλ, με την ελπίδα σου να κρέμεται στο πιο χαμηλό αντικείμενο του σπιτιού σου!

-"30 and rock: Έτσι τουλάχιστον λέω κάθε φορά που κοιτάζω τις αλλαγές μου κατάματα. Είμαι κ εγώ 30 και παραδόξως γουστάρω πολύ. Αλλά και αγχώνομαι. Από τη μια νιώθω πως βιώνω το πιο «παραγωγικό» μου στάδιο -μιας που έχω γεμίσει από εικόνες, από «θέλω» και από «μπορώ» και από την άλλη μόλις χώρισα, έμεινα χωρίς δουλειά και γύρισα στο πατρικό μου. ΝΑΙ τα έκανα όοολα αυτά! Το αστείο είναι πως... είναι τραγικά αστείο όλο αυτό! Τέλος πάντως, αυτή η σύγκρουση μέσα μου, θέλω να πιστεύω πως στο τέλος μόνο καλό θα φέρει.

-Πόσα παραμύθια πίστεψα; Πόσα όνειρα έκανα για μια ιδανική ζωή; Θα περνάω καλά, ξένοιαστος, με χρήματα, γκόμενες, φίλους, ταξίδια και με το επάγγελμα των ονείρων μου και με όλα αυτά που γουστάριζα να ζήσω. Βλέπεις είμαι άνθρωπος και είναι η φύση τέτοια που με προστάζει να ονειρεύομαι, να σχεδιάζω, να επιθυμώ. Η δουλειά; Από στελεχάρες και επιχειρηματίες με porsche και image καταλήξαμε τρεχαλατζήδες λαθρεπιβάτες στα ΜΜΜ και λόγω αυτού, από ταξίδια, ευτυχώς που πηγαινοερχόμαστε στο χωριό με το καράβι. Εν ολίγοις καταλήξαμε σε μια ζωή συμβατική, δίχως όνειρα και φιλοδοξίες, χωρίς φτερά.

-Είμαι 28 χρονών. Έχω μια κανονική δουλειά, με τα σημερινά δεδομένα αρκετά καλή. Όμως είμαι broke. Είμαι broke στο τέλος του μήνα, αλλά νιώθω broke από την 1η του μήνα. Όταν κάνω δηλαδή πινακάκια στο excel με τα έξοδα μου. Πληρώνω τα πάντα μόνη μου, δηλαδή χωρίς βοήθεια από γονείς, γιαγιά κτλ και πληρώνομαι λίγο πάνω από τον βασικό. Πώς τα βγάζω πέρα; Δεν ξέρω. Και εγώ αναρωτιέμαι. Κάποιες πρόχειρες απαντήσεις είναι: Συγκατοικώ, βγαίνω σπάνια και σε πολύ φτηνά μαγαζιά, ψωνίζω ακόμα πιο σπάνια. Δύσκολα είναι η βασική απάντηση. Εκνευρίζομαι όμως. Εκνευρίζομαι πολύ. Και νιώθω και τύψεις κάποιες φορές. Μήπως φταίω εγώ. Επειδή δεν ζήτησα παραπάνω λεφτά, επειδή δεν ψάχνω για κάτι καλύτερο, μήπως έχω βολευτεί κτλ. Μετά συνέρχομαι. Και (ξανά)συνειδητοποιώ ότι δεν είναι προσωπικό το πρόβλημα. Και ελπίζω κάποια στιγμή να φτιάξουμε αυτό το καλύτερο μέλλον.

 

Ελλάδα
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Φυγετε οσο ειναι νωρις....γιατι αν μεινετε κιαλλο στην ελλαδα ειτε ως ανεργοι ειτε κανοντας ακυρες δουλειες απλα κ μονο για να μην ειστε ανεργοι δεν θα σας παρεικανεις για δουλεια εξω αλλα ουτε κ στην ελλαδα οταν καποτε βελτιωθουν τα πραγματα (ειμαι αισιοδοξη μαλλον!) γιατι τοτε θα επιστρεψουν αυτοι που ηταν εξω...(αν ποτε επιστρεψουν) κ φυσικα θα παρουν αυτους που θα ναι κ μικροτεροι...δυστυχως εμεις οι30ρηδεςειμαστε στη χειροτερη μοιρα σ'αυτη τη φαση...κ πανω απολα....οχι αλλος εθελοντισμος! No more!
Αν και αρκετά μεγαλύτερος, έχω εμπιστοσύνη στη γενιά των 30+ και συμμερίζομαι εντελώς την άποψη της Φούσκας. Η γενιά αυτή μπορεί να ξαναφτιάξει την Ελλάδα, φτάνει να μην τους ζομπιάσουμε με την καρμιριά μας. Αρκεί που κάνουν ένα δύσκολο ταξίδι με αβέβαιο προορισμό.
Τίποτα τεμπέληδες θα είναι. Άλλωστε είναι γνωστό ότι μόνο οι εργατικότατοι νέοι χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία κ.ά. έχουν το δικαίωμα να ζουν αξιοπρεπώς, να παραπονιούνται για τους μισθούς τους και να περνάνε καλά.
Δεν είναι τεμπέληδες. Απλώς είναι undrequalified από πανεπιστήμια της πλάκας, δεν έχουν επιχειρηματικότητα σε ένα κρατος που ούτως ή άλλως δεν το ενδιέφερε ποτέ να βοηθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και πιστεύουν ότι επιχειρηματικότητα είναι να παράγεις τσίπουρο ή μέλι την ίδια ώρα που οι συνομήλικοί τους φτιάχνουν εργαλειομηχανές του ενάμισυ εκατομμυρίου ευρώ και υλικά για το διάστημα. Δυστυχώς έχουμε μια χαμένη γενιά, όταν ξαναεπιστρέψει η ανάπτυξη θα είναι πενηντάρηδες και έξω από την αγορά εργασίας ή ένα θλιβερό προλεταριάτο. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΦΕΡΝΕΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΕΝΙΑ, ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
Δεν μπορεί να είναι όλοι underqualified. Σε κάποιους τομείς σίγουρα είμαστε "πίσω". Πολλοί μόνο με τα προσόντα που έχουν αποκτήσει στην Ελλάδα βρίσκουν αξιοπρεπείς δουλειές στο εξωτερικό μαθαίνοντας τη γλώσσα (δεν μιλάω για άτομα που έχουν σπουδάσει εξ ολοκλήρου "έξω" ή έχουν κάνει μεταπτυχιακά εκεί μετά από σπουδές στην Ελλάδα). Στα κυβικά της οικονομίας (λολ) μας: Στις ελληνικές επιχειρήσεις - από την μικρή μου εμπειρία και την εμπειρία άλλων - δεν παρέχεται κανενός είδους κατάρτιση. Κάτι που έξω γενικά οι εταιρίες παρέχουν. Αν δεν πάρουν κάποιον συγγενή τους θέλουν έτοιμους εργαζόμενους (που να ξέρουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, να έχουν την συγκεκριμένη εμπειρία κλπ). Όταν παρέχουν κατάρτιση θέλουν εντελώς άσχετους για να τους πλάσουν όπως θέλουν και να μη πληρώνουν το σχετικό πτυχίο. Ιndeed χαμένη γενιά όπως και να έχει.
Ειλικρινά πολύ κακόψυχο το σχόλιό σου και το λέω χωρίς καμμιά διάθεση παρεξήγησης. Δεν καταλαβαίνω αυτό το underqualified. Δηλαδή τι; Αν δεν έχεις σπουδάσει πυρηνικός φυσικός, οικονομολόγος ή γιατρός είσαι του πεταματού διότι δεν είσαι πανεπιστήμονας; Ηρέμησε λίγο, έκαστος στο είδος του όπως λέει και μία διαφήμιση. Επίσης, τι πρόβλημα έχετε όλοι με τα ελληνικά πανεπιστήμια; Νομίζετε έχουμε όλοι την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουμε στο USA και στο London; Πολλές διακρίσεις έχουν και ελληνικά πανεπιστήμια παρόλο που είναι κρατικά (μπλιαχ, καλύτερα να χρεώνονται οι φοιτητές ισοβίως για ένα "διάσημο" πτυχίο) και πολλοί έχουν διαπρέψει με πτυχία από Ελλάντα. Για τη χαμένη γενιά φταίει το σύστημα, οι κυβερνήσεις και η προηγούμενη γενιά με το ηλίθιο σκεπτικό του βολέματος. Τέλος, επειδή πολύ με εκνευρίζει αυτό το "παράγω τσίπουρο ή μέλι" , γιατί ρε φίλε; Δεν το κατάλαβα. Εσύ δεν πίνεις τσίπουρο; Δεν τρως μέλι; Πως νομίζεις ότι παράγεται; Στάζει από τα δέντρα; Η μήπως έρχονται και σου αλοίφουν τη φρυγανιά οι φίλες σου οι μέλισσες με μέλι; Το πρόβλημά μας συνοψίζεται στο σχόλιό σου. Σας έφαγε όλους το ΨΩΝΙΟ και η επίδειξη. "Ά, κοίτα, έχω σπουδάσει στο London και τώρα τρίβω πατώματα στις παμπ του Λονδίνου αλλά νιώθω ευρωπαίος γιατί ζω σε μια μητρόπολη."" Τιιιι;;;; Να παράγω μέλι; oh no my dear, πολύ μπανάλ. Εγώ μόνο λαμαρίνες και iPhone μπας και ζήσω το american dream."Ρε άντε γυρίστε όλοι στα χωριά σας να δούμε προκοπή σαν τόπος.
Πού είναι το κακό να φτιάχνεις τσίπουρο (το μέλι το φτιάχνουν οι μέλισσες); Επιχειρηματικότητα είναι να μπορείς να υλοποιείς την γνώση, να προωθείς εμπορικά την ιδέα σου, να βγάζεις λεφτά, να δίνεις δουλειά, δεν είναι μόνο η πανάκριβη βιομηχανία και τεχνολογία (αν και έχουμε πάρα πολλά παιδιά που η αξία τους στον τομέα της τεχνολογίας αγοράζεται από τους έξω).Δυστυχώς στους σημερινούς 30άρηδες τους έχουν κόψει τα όνειρα, τους έπεισαν ότι τα χλιδάτα αμάξια και οι μπουζουκερί είναι η ζωή και ότι το χρήμα θα ρέει άφθονο επ' άπειρον.