«Μπορεί το γιαούρτι να ονομάζεται ελληνικό εάν δεν παράγεται στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση της Αθήνας αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να υπερασπιστεί τους δημιουργούς αυτής της γαλακτοκομικής απόλαυσης που βγάζει δισεκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κέρδη», γράφει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη από τους μιμητές και εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά της Τσεχίας, που παράγει και αποκομίζει κέρδη από ένα προϊόν που παρουσιάζει αποκλειστικά ως δικό της.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός σχεδίου δράσης που καταρτίστηκε από 14μελή ομάδα εργασίας, η οποία δημιουργήθηκε αυτό τον μήνα από το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το υπουργείο αυξάνει τις προσπάθειές του να να «μπλοκάρει» τους μη Έλληνες παραγωγούς -τουλάχιστον όσους δραστηριοποιούνται ενός Ευρωπαϊκής Ένωσης- από το να διαθέτουν στην αγορά ελληνικό γιαούρτι.
Η Deutsche Welle αναφέρει επίσης ότι η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει την Τσεχία ότι η παραγωγή απομίμησης ελληνικού γιαουρτιού δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή. «Ως αποτέλεσμα, η Αθήνα ακολουθεί τώρα σκληρότερη γραμμή», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
«Η Αθήνα βγαίνει στην αντεπίθεση», δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Παναγούλης. «Έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα συμφέροντά της όσο το δυνατόν καλύτερα», προσθέτει.
Με την παγκόσμια αγορά του προϊόντος να εκτιμάται σε αξία πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ (59,6 δισ. δολάρια), η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την κυριότητα του ελληνικού γιαουρτιού, μπορεί να προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ σε βασικές αγορές του προϊόντος, επισημαίνει το δημοσίευμα.