Μπροστά σε αδιέξοδο βρίσκεται ο οργανισμός προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, "Χαμόγελο του παιδιού". Το ζήτημα που έχει προκύψει με το Χαμόγελο, κάνει το γύρο του κόσμου, με τον πρόεδρο Κώστα Γιαννόπουλο, να απευθύνει στο Sky News έκκληση για βοήθεια.
Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα χρήματα του οργανισμού τελειώνουν, ενώ υπάρχει μεγάλος φόβος, το Χαμόγελο να κλείσει μέσα σε λίγους μήνες, καθώς ούτε οι απλοί πολίτες, αλλά ούτε και οι μεγάλες εταιρείες μπορούν πλέον να δίνουν χρήματα σε φιλανθρωπίες.
«Δεν τολμούσα να πιστέψω ότι θα φτάναμε εδώ. Προσπαθούμε σκληρά να πείσουμε τους ανθρώπους, και τους Έλληνες από το εξωτερικό (να προσφέρουν χρήματα)».
Και συνεχίζει: «Είμαστε συντετριμμένοι. 380 παιδιά περιμένουν από εμάς να τα βοηθήσουμε να συνεχίσουν τη ζωή τους, δε μπορούμε να τα εγκαταλείψουμε για δεύτερη φορά».
Ο Κώστας Γιαννόπουλος ίδρυσε τον οργανισμό Χαμόγελο του παιδιού μετά από επιθυμία του πεντάχρονου γιου του, ο οποίος πέθανε από καρκίνο πριν από 20 χρόνια.
Η φιλανθρωπική οργάνωση έχει 11 σπίτια σε όλη την Αθήνα, μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για όλη την Ελλάδα και κινητές ιατρικές μονάδες. Φροντίζει 350 παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί.
Μερικά από τα παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί επειδή οι γονείς τους δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος. Κάποια άλλα βρίσκονται εκεί, καθώς το περιβάλλον που ζούσαν ήταν επικίνδυνο (τοξικομανείς, αλκοολικοί ή βίαιοι γονείς).
Το Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου είναι ένα από τα τρία κρατικά μαιευτήρια στην Αθήνα.
Σε ένα μικρό δωμάτιο στον πρώτο όροφο, μια μικρή ομάδα των νοσηλευτών είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα των μωρών που έχουν εγκαταλείψει οι γονείς τους.
Οι νοσοκόμες είναι πολύ προστατευτικές με τα μωρά: Εξαντλούν τις δυνάμεις τους και το χρόνο πέρα του ωραρίου, αφού είναι οι μόνες που έχουν αυτά τα μωρά.
Στο νοσοκομείο τα μωρά θα μείνουν μέχρι να γίνουν έξι μηνών. Στη συνέχεια αν οι γονείς τους δεν βρεθούν, θα παραδοθούν στη φροντίδα κρατικών ορφανοτροφείων. Μερικοί γονείς επιστρέφουν και τα αναζητούν. Οι περισσότεροι όμως, όχι.
«Το πρόβλημα έχει αυξηθεί», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου. «Πολλές γυναίκες γεννούν εδώ και στη συνέχεια φεύγουν μόνες από το νοσοκομείο, αφήνοντας το παιδί τους εδώ για να το φροντίσουμε εμείς».
«Ένας λόγος είναι ότι υπάρχουν μητέρες που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να μεγαλώσουν το παιδί τους, οπότε το αφήνουν εδώ» εξηγεί ο Ηλίας Δαλαϊνας.
«Ο άλλος λόγος είναι, λόγω του κύματος των μεταναστών που έχει έρθει στη χώρα. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως μια γέφυρα για να πάνε σε άλλη χώρα. Έρχονται έγκυες, γεννούν εδώ και στη συνέχεια εγκαταλείπουν το παιδί».
Αυτά τα παιδιά είναι η ανθρώπινη συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Τα ανεπιθύμητα παιδιά στην Ελλάδα. Εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας της κρίσης που ξεκίνησε πριν καν γεννηθούν.