Η Εκκλησία απαντά στην κριτική και εξηγεί γιατί έπρεπε να έχει διαφορετικό όριο αναλήψεων

Η Εκκλησία απαντά στην κριτική και εξηγεί γιατί έπρεπε να έχει διαφορετικό όριο αναλήψεων Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
2

Η Εκκλησία απαντά για την αύξηση του ορίου αναλήψεων στα 10.000 ευρω το μήνα με μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι λόγοι ήταν φιλανθρωπικοί και αφορούσαν το έργο της. Επιπλέον δίνει και κάποιες λεπτομέρειες για το ποιες τραπεζικές συναλλαγές δικαιούνται να κάνει και επιτίθεται στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για το θέμα που προκάλεσε αίσθηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε σχέση με ανεύθυνα δημοσιεύματα, κατά τα οποία δήθεν «η Εκκλησία» (συλλήβδην) «εξαιρέθηκε» προνομιακά από τους περιορισμούς αναλήψεως μετρητών και κίνησης κεφαλαίων (capital controls), σε αντίθεση με τους έλληνες πολίτες, διευκρινίζεται προς αποκατάσταση της αλήθειας :

α. η Υπουργική Απόφαση (Οικονομικών) της 25.9.2015 (ΦΕΚ Β΄ 2100) δεν κατήργησε τους κεφαλαιακούς ελέγχους για τους φορείς της Εκκλησίας, αλλά αύξησε το μηνιαίο όριο αναλήψεως μετρητών ειδικά για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις υπόλοιπες Ιερές Μητροπόλεις της χώρας και υπό τον όρο ότι πρόκειται για ανάληψη από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από ένα τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα.

β. η αύξηση ορίου αναλήψεως αφορά μόνο στις Ι. Μητροπόλεις και δεν αφορά σε φυσικά πρόσωπα (εφημέριους, μοναχούς, Μητροπολίτες κ.λπ.) ούτε στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας (στον κεντρικό φορέα της «Εκκλησίας της Ελλάδος» ως νομικό πρόσωπο, στις Ι. Μονές κ.λπ.).

γ. οι λόγοι της αύξησης του μηνιαίου ορίου αναλήψεως μετρητών ήταν η ώς σήμερα δυσχέρεια καταβολής τακτικών και εκτάκτων επιδομάτων βοήθειας σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς απόρους και οικογένειες από τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Μητροπόλεων, καθώς η υλική βοήθεια προς αυτούς δεν διεκπεραιωνόταν ώς σήμερα διατραπεζικά, όπως επίσης και η διευκόλυνση πληρωμής εξόδων για τα συσσίτια, εξόφλησης τρεχουσών υποχρεώσεων λειτουργίας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (γηροκομεία, άσυλα ανιάτων κ.λπ.) των Μητροπόλεων.

Επομένως η αύξηση του ορίου αναλήψεως μετρητών ήρθε να αποτρέψει την παράλυση του προνοιακού έργου των προαναφερθέντων εκκλησιαστικών φορέων δημοσίου δικαίου και όχι να θεσπίσει κάποιο προνόμιο υπέρ προσώπων, όπως ερμηνεύθηκε από ορισμένα δημοσιεύματα με σκανδαλοθηρική πρόθεση.

Eκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Μπουτάρης: Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Απώλειες / Γιάννης Μπουτάρης (1942-2024): Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Τολμηρός, αιρετικός, ανήσυχος και αυθεντικός, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, έζησε μια μυθιστορηματική ζωή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Αυτή που πρέπει να απολογηθεί είναι η πολιτεία και όχι η εκκλησία που άλλωστε είναι φτωχή. Εμένα με πειράζει που εγώ μένω σε ένα κράτος που με φορολογει για να πληρώνει και τους μισθούς των παπάδων που για να κάνουν τη δουλειά τους τους ξανά πληρώνεις. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε υποχρεώσεις αλλά αυτό το πράγμα με την εκκλησία που έχει τα πόδια σε δύο βάρκες δεν το αντέχω.