Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική του Κοσόβου στην ΕΕ ;

Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική του Κοσόβου στην ΕΕ ; Facebook Twitter
8

Χθες υπήρξε στην Αθήνα μια σημαντική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κοσσυφοπεδίου.

Μετά από συνάντηση με τον Κοσοβάρο ομόλογό του Enver Hoxhaj, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η χώρα "πρέπει να εργαστεί προς την εκπλήρωση των κριτηρίων και τη διεξαγωγή των μεταρρυθμίσεων" που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Είναι γνωστό ότι, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου. Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή. Όλοι όμως συμφωνούν ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει σαφή ευρωπαϊκή προοπτική" δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος

Ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε επίσης το άνοιγμα ενός γραφείου εμπορίου στην Αθήνα για να προωθήσει τη συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο.

"Το γραφείο αυτό δεν θα αλλάξει την στάση έναντι της Ελλάδας ως προς το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά θα είναι ένα μήνυμα για να δείξει ότι η ανάπτυξη είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη", δήλωσε.

Οι παραπάνω δηλώσεις και το καλό κλίμα της συνάντησης, σχολιάστηκαν άμεσα από το Βρετανικό Eubusiness ως εξής:

"Η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ.

(ΑΘΗΝΑ) – Η Ελλάδα δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ και τόνωσε την οικονομική συνεργασία της με την Πρίστινα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Βαλκανικής χώρας".

 Παρόμοιο δημοσίευμα είχαμε επίσης χθες και από την Ιταλική Il Mondo:

"Η Αθήνα υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην ΕΕ. Υπουργός Εξωτερικών: Η Πρίστινα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται"

 "Φυσικά ελπίζουμε πολύ στο εγγύς μέλλον να δούμε μια θετική απόφαση από την Αθήνα" σχετικά με το θέμα αυτό, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Hoxhaj.

 "Προς το παρόν 76 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει περισσότερους Έλληνες επενδυτές.

"Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Υπουργό Εξωτερικών, για τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία του Κοσόβου ως μέρος της ενταξιακής πορείας της περιοχής.

Το Κόσοβο ήταν και θα παραμείνει πάντοτε μέρος της Ευρώπης, ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτισμικά και πρέπει να πούμε ότι είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα μας στηρίζει σε αυτήν μας την πορεία" ανέφερε, κλείνοντας έτσι την δήλωσή του για την χθεσινή συνάντηση.

 Σχεδόν εκατό χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχο κράτος.

Η Ελλάδα όμως, όπως και η Ρουμανία, Ισπανία, και Κύπρος δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Και οι τέσσερις χώρες είναι διαχρονικά και πάγια αρνητικές στην νομιμοποίηση μονομερών αποσχίσεων ή αποσχιστικών τάσεων και μάλιστα βασισμένων σε μειονοτικές διεκδικήσεις.

Μια άλλη παράμετρος του συγκεκριμένου προβλήματος, είναι η Σερβία Η γειτονική χώρα ελπίζει να της δοθεί ημερομηνία για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Αλλά οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η Σερβία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Ναι πράγματι...η ΕΕ δεν έχει καμιά ευθύνη για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ούτε συμμετείχαν τα κράτη μέλη της στο βομβαρδισμό της Σερβίας, ούτε στην εισβολή και κατοχή του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβυής, δεν μπούκαρε η Γαλλία στο Μαλι, κτλ κτλ. Τόση ειρήνη δεν την αντέχω!
Aκριβώς όπως το είπες: τα 'κράτη-μέλη', όχι η ΕΕ. Η ΕΕ είναι περίφημη (αν όχι διαβόητη) για την έλλειψη κοινής εξωτερικής πολιτικής, οπότε οι περιπτώσεις που αναφέρεις είναι μάλλον άκυρες.
Αγαπητέ φίλε,τετοια κίνηση ενθαρρύνει την πολιτική της Τουρκίας και της Αλβανίας στην περιοχή,κάτι, δεν το λές και έξυπνη κίνηση. Επίσης , ώ τι εκπληξη ,καταστρέφεις τις σχέσεις σου με την Σερβία!
Πιθανότερο σενάριο για την σύχγυση είναι ο Δημητράκης να μη ξέρει πως δεν αναγωρίζει η Ελλάδα το Κόσοβο ως κράτος (ή, εναλλακτικά, να μη ξέρει καν οτι είναι κράτος).
Αγαπητέ Δράκουλα, εντυπωσιάζομαι με το σθένος ,που υποστηρίζετε τον πλέον άχρηστο υπουργό Εξωτερικών, που πέρασε από την ελληνική επικράτεια.Προφανώς είσαι ένας από αυτούς , που υπερασπίζεσαι ,τον διαρκώς εν κρίση μεγαλείου υπουργό,χα χα διότι είσαι ένας απο άυτούς , που λάθρα βιώνεις στις πλάτες μας. Τι ντροπή πια με όλους εσάς ,τους παρατρεχάμενους της εξουσίας.Ο κόσμος δυστυχεί και αυτοκτονει και εσείς το στομάχι σας. Μήπως είσαι από αυτούς τους φίλους του επιχειραματίες ,που έχει διορίσει σε νευραλγικές θέσεις , του ΥΠΕΞ ,αποκλείοντας ικανούς διπλωμάτες;Ή επιπλοποιος της grande ανακαίνισης,των γραφειων των συνεργατών του; Αγαπητέ Δράκουλα,αν δεν το έχεις καταλάβει ,εσυ και οι όμοιοι σου,τα νοσοκομεία δεν έχουν ,ούτε γάζες.Ελπίζω οι χρυσοποίκιλτες καινούριες κουρτίνες σας στο Υπουργείο, να σας κρύβουν,την δυστυχία των πληβείων,γύρω σας.Mon dieu... Μια κοινή θνητή ,που γνωρίζει.