Η κακοκαιρία Daniel, που δημιούργησε ανυπολόγιστες καταστροφές με το πέρασμά της από τη χώρα, έχει αλλάξει ακόμα και τη γεωγραφία της Ελλάδας, όπως προκύπτει από νεότερα στοιχεία από δορυφορικές εικόνες. Πλέον, η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας δεν είναι η Τριχωνίδα, αλλά η Κάρλα.
Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας «Η γεωγραφία είναι κουλ» στο Facebook, η Τριχωνίδα χάνει την πρωτιά από τη λίμνη Κάρλα, που «φούσκωσε» επικίνδυνα.
«Μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που διέλυσαν τον θεσσαλικό κάμπο, που έχουν αφήσει μέχρι και σήμερα ολόκληρες περιοχές κάτω από το νερό, αναβίωσε η λίμνη Κάρλα» αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση, στην οποία παρουσιάζεται εικόνα με τη διαφορά μεγέθους που έχουν, πλέον, οι δύο λίμνες.
Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel 3 στις 16/9/2023, αλλά έκτοτε δεν άλλαξε πολύ η κατάσταση.
«Η Κάρλα σήμερα, όχι απλά ξεπερνά σε μέγεθος την Τριχωνίδα, αλλά είναι η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας μας με διαφορά» συμπληρώνεται, αλλά ξεκαθαρίζεται πως ενδέχεται να πρόκειται για προσωρινή κατάσταση.
Η ιστορία της λίμνης Κάρλα
Στην ίδια ανάρτηση γίνεται και μία ιστορική αναδρομή όσον αφορά στη λίμνη Κάρλα.
Στο παρελθόν, η έκτασή της είχε φτάσει ακόμα και τα 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε επιφάνεια, αλλά άλλαζε ανάλογα με τις βροχοπτώσεις.
«Γύρω της είχε αναπτυχθεί σε βάθος αιώνων εκτενής αλιευτική δραστηριότητα, αλλά και μία εξαιρετικά πλούσια ορνιθοπανίδα».
Στη δεκαετία του 1960 αποφασίστηκε η αποξήρανσή της, η οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν ανεπιτυχής καθώς δεν προέκυψαν τα προβλεπόμενα οφέλη στην αγροτική παραγωγή.
Έτσι, αποφασίστηκε η αναδημιουργία της λίμνης Κάρλα και το 2018 είχε φτάσει σε έκταση τα 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Μετά την κακοκαιρία Daniel, ωστόσο, ανατράπηκαν όλοι οι σχεδιασμοί και το νερό της έφτασε κοντά σε οικισμούς.