Την αντίθεσή του εξέφρασε ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας να ακυρώσει την προγραμματισμένη εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου μνήμης της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας από τους ναζί και τους συμμάχους τους. Επιχείρημά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, η ύπαρξη ή το μέγεθος ή η απεικόνιση του θρησκευτικού συμβόλου της εβραϊκής θρησκείας.
Η Καβάλα, τόνισε, είναι γνωστή για τον πολιτισμό της, για τους φιλόξενους κατοίκους της, για τις φυσικές ομορφιές της, για την ύπαρξη σημαντικών ιστορικών μνημείων αλλά και για την Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία που βαφτίστηκε Χριστιανή και την αδικεί να περάσει στην Ιστορία ως η πρώτη πόλη που αρνείται τη φιλοξενία μνημείου προς τιμήν των δικών της πολιτών, εβραϊκού θρησκεύματος. Μάλιστα, δηλώνει βαθύτατα προσβεβλημένος, ως Ορθόδοξος Χριστιανός, για το θέμα που έχει ανακύψει «διότι θα ήταν σαν να μας ζητά κάποιος να αφαιρέσουμε ή να αλλοιώσουμε, για ''αισθητικούς λόγους'', το σημείο του σταυρού από τον τάφο των παππούδων μας που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς».
Ο κ. Γ. Καλαντζής εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι κάτοικοι της Καβάλας θα φροντίσουν ώστε, σύντομα, το μνημείο με τη μορφή που έχει ήδη φιλοτεχνηθεί να βρεθεί στη θέση στην οποία ο Δήμος έχει αποφασίσει ότι θα φιλοξενηθεί.
«Οι Έλληνες Εβραίοι που δολοφονήθηκαν από τους ναζί δεν έχουν τάφο στο χώμα της πατρίδας μας για να κοσμεί την επιτύμβια στήλη του το άστρο του Δαβίδ, γιατί τάφος τους είναι ο ουρανός και η γη, εκεί που κατέληξαν οι στάχτες από τα κρεματόρια», προσθέτει.
UPDATE: Ως απάντηση και μετά τις αντιδράσεις, η Δήμαρχος Καβάλας δήλωσε ότι σέβεται τη μνήμη των νεκρών και ότι τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν τελικά σύντομα σε χώρο που θα αποφασιστεί: «Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στις 14 Μαΐου 2015, ουδέποτε λήφθηκε απόφαση ματαίωσης της τελετής των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου. Όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Σώματος και όσοι μπήκαν στον κόπο να ενημερωθούν σωστά γνωρίζουν ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εξουσιοδότησαν εν λευκώ τη δήμαρχο να διαχειριστεί το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας που θα έπρεπε αυτό να έχει.
Γίνεται αντιληπτό απ' όλους τους εμπλεκόμενους ότι ο Δήμος Καβάλας ως θεσμικός φορέας πρέπει να έχει θέση και άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η ανέγερση και η προστασία του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας. Η απόφαση για την τοποθέτηση του μνημείου αποτελεί μια συλλογική ενέργεια ενός θεσμικού φορέα όπως είναι ο Δήμος Καβάλας και ξεπερνά κατά πολύ μεμονωμένες αντιλήψεις και πρόσωπα.»
σχόλια