Το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε να εντάξει την Κρήτη στις Γαστρονομικές Περιφέρειες της Ευρώπης.
Το νησί, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ειδικών που το επισκέφθηκε πρόσφατα, ανακηρύχθηκε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026».
Αυτή η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό, καθώς η ομόφωνη απόφαση του Διεθνούς Ινστιτούτου ενισχύει την ξεχωριστή ταυτότητα της Κρήτης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τα χρόνια.
Η ταυτότητα αυτή, με ισχυρά ιστορικά στοιχεία, αναδύθηκε από την κρητική γη χάρη στις σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Παράλληλα, είναι μια ταυτότητα που κοιτάζει στο παρόν και το μέλλον, καθώς η μοναδικότητα της κρητικής γαστρονομίας αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε: «Η τιμητική απόφαση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την ανακήρυξη της Κρήτης ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026 αποτελεί μεγάλη επιτυχία και μας γεμίζει υπερηφάνεια». Πρόσθεσε ότι «η άρτια προετοιμασία της υποψηφιότητας και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα». «Συνεχίζουμε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026 με στόχο να προωθήσουμε το κρητικό διατροφικό πρότυπο στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη», κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.