Η σφακιανή πίτα είναι υποψήφια για να συμπεριληφθεί στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Έπειτα πρόταση τους δήμου Σφακίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, η σφακιανή πίτα διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή οργανισμό, για να γίνει «παγκόσμια γνωστή και κατ΄ επέκταση να προβάλλει επιπλέον το νησί».
«Θέλουμε να διαφυλάξουμε την τεχνική παρασκευής της πίτας, με τα αγνά υλικά και τον τρόπο που φτιάχνεται από τα παλιά τα χρόνια στα Σφακιά, όπως μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές» εξήγησε στην ΕΡΤ, όπου αργότερα, έδειξε το τρόπο παρασκευής της πίτας.
Ο φάκελος για να οδεύσει προς έγκριση η ένταξη της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι έτοιμος.
Τα υλικά παρασκευής είναι: αλεύρι, νερό, λάδι και αλάτι, για το φύλλο, μυζήθρα. Παραδοσιακά ακολουθεί το ψήσιμο στην φωτιά στα ξύλα. Στα σύγχρονα νοικοκυριά, χρησιμοποιείται το τηγάνι, όπου ψήνεται χωρίς λάδι σε ελάχιστο χρόνο. Λίγες σταγόνες από μέλι κρητικό είναι τελευταίο στάδιο, πριν ολοκληρωθεί η σφακιανή πίτα.