Η σκληρή αλήθεια της πανδημίας στην Ελλάδα: Πέρυσι πέθαναν 3.995 τις πρώτες 100 ημέρες, φέτος 7.148

Η σκληρή αλήθεια της πανδημίας στην Ελλάδα: Πέρυσι πέθαναν 3.995 τις πρώτες 100 ημέρες, φέτος 7.148 Facebook Twitter
GETTY
0

Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαλαρώσει περαιτέρω τα μέτρα, το σκληρότερο νούμερο της πανδημίας, οι νεκροί από Covid-19, είναι κατά χιλιάδες περισσότεροι στις 100 πρώτες ημέρες του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. 

Σύμφωνα με τις αναλυτικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, τις πρώτες εκατό ημέρες του 2021 είχαν πεθάνει από κορωνοϊό 3.995 ασθενείς στην Ελλάδα. Φέτος, την ίδια ακριβώς περίοδο - από τον Ιανουάριο έως και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου - οι συμπολίτες μας που πέθαναν από Covid-19 άγγιξαν τις 7.148.

Κοινώς φέτος, στους πρώτους τρεισήμισι μήνες του έτους χάθηκαν 3.153 περισσότεροι ασθενείς ενώ στις ΜΕΘ Covid παραμένουν ακόμα εκατοντάδες διασωληνωμένοι.  

Η Ελλάδα έχει μετρήσει 28.274 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, αλλά καθώς οδεύει προς την καλοκαιρινή περίοδο, περιμένοντας τουριστική «έκρηξη» σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα άρση μέτρων.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν μεν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση, αλλά εξετάζεται «αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη τους, μιας και καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, κατά βάση ο πληθυσμός κινείται σε εξωτερικούς χώρους.

Όμως στις 21 Μαρτίου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης έκανε λόγο για ένα νέο κύμα πανδημίας. «Δεν ξέρουμε ακόμα, αν είναι κύμα ή κυματάκι» σχολίαζε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ενδεικτική της επιφυλακτικότητας των ειδικών απέναντι στην άκρως πιο μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον, είναι και η εκτίμηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, που υπογράμμισε πρόσφατα πως η Ομικρον έχει μικρότερη επίπτωση όσον αφορά την νόσηση, αλλά προκαλεί νόσο, σοβαρές νοσηλείες και θανάτους, προειδοποιώντας ότι είναι λάθος να πιστέψουμε ότι Όμικρον είναι μια παραλλαγή που δεν θέλει την προσοχή μας.

Με φόντο την σταθερά σοβαρή επιδημιολογική εικόνα σε αντιπαραβολή με την προωθούμενη χαλάρωση των μέτρων, πολλοί είναι εκείνοι που επικρίνουν το Μαξίμου ότι επιμένει σε πολιτικές αποφάσεις με γνώμονα την οικονομία, την ώρα που ίσως θα έπρεπε να παραμείνουν αυστηρά κάποια μέτρα, ακόμα και μετά την έλευση των πρώτων τουριστών από το εξωτερικό. 

Upd: Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε περαιτέρω άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό που αφορούν πιστοποιητικά, μάσκες και τεστ. Αναλυτικά: 

-Από την 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου. 

-Από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους. Επιπλέον, από την 1η Μαΐου «ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση ανεμβολίαστων σε χώρους εργασίας». 

-Από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να κάνουν σελφ τεστ. 

-Από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Επίσης, από 1 Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία των χώρων στο 100%.

Ο υπουργός είπε πως όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν από την 1η Σεπτεμβρίου. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ