Ιερά Σύνοδος: «Εκτροπές» το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και η ελεύθερη σχέση

Ιερά Σύνοδος: «Εκτροπές» το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και η ελεύθερη σχέση Facebook Twitter
Paleologos Nick / SOOC
10

Φαινόμενο  «εκτροπής» και υποβιβασμού του οικογενειακού θεσμού χαρακτηρίζει η Ιερά Σύνοδος το σύμφωνο των ομοφύλων με ανακοίνωση που εξέδωσε. Δεν σταματάει όμως εκεί η διοίκηση της ελληνικής Εκκλησίας, αφού εκτροπές χαρακτηρίζει και τον πολιτικό γάμο, τη μονογονεϊκή οικογένεια, την ελεύθερη συμβίωση όπως και τον γάμο των ομοφυλοφίλων.

Η Ιερά Σύνοδος στη διήμερη συνεδρίαση της τοποθετήθηκε στο θέμα θυμίζοντας παλαιότερη ανακοίνωση του 2013.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση:

«Αναφορικά με την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του Νόμου για την προέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, η Δ.Ι.Σ. υπενθυμίζει ότι εμμένει στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Συνεδρίας της 17ης Οκτωβρίου 2013, όταν ασχολήθηκε αναλυτικώς με τον θεσμό της οικογενείας στο πλαίσιο της σύγχρονης κρίσης, την οποία απόφαση επικαιροποίησε η Δ.Ι.Σ. στη Συνεδρία της 19ης Ιουνίου 2015. Στην απόφαση τότε μεταξύ άλλων τονιζόταν:

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την σημερινή Συνεδρίαση, εμμένει και επικαιροποιεί την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Συνεδρίας της 17.10.2013, κατά την οποία επεσημάνθη ότι:

‘’… σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων – εναλλακτικές μορφές οικογενείας – για την Εκκλησία και την θεολογία της περί γάμου και οικογενείας συνιστούν “εκτροπές” του οικογενειακού θεσμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και λειτούργησε επί αιώνες στη ζωή του εκκλησιαστικού σώματος.

Ο γάμος και η οικογένεια, γεγονός κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικός και κοινωνικός θεσμός θεμελιώδους σημασίας, γίνεται, όλο και περισσότερο, ατομική υπόθεση που εντάσσεται στην σφαίρα του ιδιωτικού βίου.

Φαινόμενα – “εκτροπές” εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα, είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεϊκή οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων’’.

Η ανωτέρω Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας θεωρείται σταθερή και αμετάκλητη.

Διευκρινίζεται ότι αφετηρία των θέσεων της Εκκλησίας στο ανωτέρω ζήτημα είναι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, που είναι κέντρο της ορθόδοξης Θεολογίας, αλλά και θεμελιώδης αρχή στο ελληνικό Σύνταγμα. Από τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού – υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με τον οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών, για την ανατροπή των οποίων αρκεί μία απλή αλλαγή γνώμης των συμβαλλομένων».

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Η απόφασή τους είναι απολύτως συμβατή με τα διδάγματα της Βίβλου, επομένως δεν είναι λάθος. Η Βίβλος και μάλιστα η Καινή Διαθήκη, σε πλείστα εδάφια καταδικάζει την σεξουαλική ανηθικότητα και θεωρεί ως ηθική μονο την ένωση άνδρας και γυναίκας μέσω γάμου. Όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή οποιαδήποτε ένωση/σεξουαλική επαφή εκτός θρησκευτικού γάμου, είναι ανήθικη. Πως να το κάνουμε λοιπόν, αυτά λέει η Άγια Γραφή του χριστιανισμού. Και αυτά θα λέει και στο μέλλον, αφού δεν μπορεί να αλλάξει θεωρούμενη ως θεόπνευστη.Επομένως :1) Αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ως πιστό χριστιανό, οφείλουν να ακολουθούν και το δόγμα της πίστης τους. Δεν μπορείς να είσαι χριστιανός μόνο όταν σε "συμφέρει" (π.χ. μόνο όταν θέλεις να παντρευτείς με θρησκευτικό γάμο) και όταν δεν σε συμφέρει να "ξεχνάς" ολόκληρα κομμάτια της Βίβλου ή να τα ερμηνεύεις όπως γουστάρεις εσύ. 2) Όσοι δεν ακολουθούν τα διδάγματα του χριστιανισμού και δεν θεωρούν τον εαυτό τους "ορθόδοξο" (με την έννοια της ορθής πίστης -της μη αιρετικής) χριστιανό, προφανώς δεν τους νοιάζει και δεν έχουν λόγο να τους νοιάζει το τι πιστεύει η χριστιανική θρησκεία και εκκλησία. Για ποιον λόγο πρέπει να ενδιαφέρει έναν άθεο το τι λέει ο χριστιανισμός, ο βουδισμός, ο ισλαμισμός ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία;Στην περίπτωση αυτή σου πέφτει λόγος μόνο για τυχόν ΠΡΑΞΕΙΣ/ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ που επηρεάζουν την ζωή σου (π.χ. η δολοφονία ομοφυλοφίλων από τους ισλαμιστές) και όχι για δογματικά θέματα που αρμόδια να τα κρίνει είναι μόνο η κάθε θρησκεία για τον εαυτό της.Η ορθόδοξη εκκλησία κρίνει την ομοφυλοφιλία ως ανήθικη. Καλά κάνει; Σύμφωνα με τα διδάγματα των γραφών της, πράττει ορθά. Αν δεν αρέσει σε κάποιον αυτό ας μην λέει τον εαυτό του χριστιανό και ας μην πηγαίνει στην εκκλησία.
"Όσοι δεν ακολουθούν τα διδάγματα του χριστιανισμού και δεν θεωρούν τον εαυτό τους "ορθόδοξο" (με την έννοια της ορθής πίστης -της μη αιρετικής) χριστιανό, προφανώς δεν τους νοιάζει και δεν έχουν λόγο να τους νοιάζει το τι πιστεύει η χριστιανική θρησκεία και εκκλησία. Για ποιον λόγο πρέπει να ενδιαφέρει έναν άθεο το τι λέει ο χριστιανισμός, ο βουδισμός, ο ισλαμισμός ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία;"Τον νοιάζει όταν στερείται ένα βασικό του δικαίωμα και βλέπει τους πολιτικούς της χώρας του να μην του το παρέχουν επειδή το λέει η εκάστοτε Ιερά Σύνοδος. Απλό δεν είναι;
Από που προκύπτει ότι ο πολιτικός υπακούει την Ιερά Σύνοδο;;;Αν ο πολιτικός λέει κάτι ανάλογο, υπεύθυνος είναι ο ίδιος και όχι ο χριστιανισμός ή η Ιερά Σύνοδος.
Προσφατα συζηταγα το γαμο με το φιλο μου, και διαφωνουσαμε για το αν θα κανουμε θρησκευτικο η πολιτκο. Ειμαστε και οι δυο αδιαφοροι προς τη θρησκεια, αλλα εγω θελω θρησκευτικο γιατι ο πολιτικος ακομα ειναι πολυ χαμηλα στην εκτιμηση μου. Σε δυο πολιτικους εχω παει που και οι δυο ηταν χαλια. Ο ενας γιατι το ιδιο το ζευγαρι ειχε το γαμο για κατι τελειως της πλακας, και ο 2ος γιατι ο ληξιαρχης ηρθε λες και πηγαινε για καφεδακι και εκανε την τελετη τελειως ξεφορτωτικα. Σε κατι που το θεωρω απο τις πιο σημαντικες στιγμες της ζωης μου, απαιτω απο αυτον που θα κανει την τελετη/μυστηριο να δειξει το στοιχειωδη σεβασμο. Ο φιλος μου θελει πολιτικο γιατι θεωρει ψευτικο το θρησκευτικο λογω του οτι δεν ειμαστε ιδιαιτερα θρησκοι κλπ. Το οποιο εμενα με αφηνει αδιαφορη, γιατι και το θρησκευτικο γαμο δεν τον θεωρω ως μια δηλωση προς το Θεο, αλλα περισσοτερο προς εμενα. Δε με ενδιαφερει πως το βλεπουν οι αλλοι. Με κατι τετοια ομως που ακουω, πραγματικα να το χεσω το θρησκευτικο. Πολιτικος μονο και μονο γιατι αυτο που πρεσβευουν πλεον οι παπαδες ειναι καθαρα εναντια σε καθε ισοτητα και κατανοηση προς το συνανθρωπο. Συνεχιστε ετσι και να βαφτισω τα παιδια μου ΧΟ να με χεσετε...Που θεωρειτε έκτρωπα την εξελιξη της κοινωνιας...Βεβαια παντα ετσι εκαναν, αλλα τεσπα...
η μεγαλυτερη στιγμη της ζωης σου δεν ειναι ποιος θα σε ''ευλογησει'' ή ποιος θα σου πει παρτον ειναι δικος σου και βαλε μια τζιφρα. η μεγαλυτερη στιγμη ειναι οταν θα βρεθεις σε ενα χωρο/αιθουσα/παραλια/βουνο/κλαμπ/ταβερνα/οτι σκατα θελει ο καθενας και θα φιλησεις τον ανθρωπο σου μπροστα σε ολους τους αγαπημενους σου καλεσμενους, αυτη ειναι η δηλωση της αγαπης σου και οχι το να καθεσαι μπροστα απο εναν γενειοφορο με το ριχτό και το θυμιατηρι στο χερι να μουρμουραει ακαταλαβιστικα πραγματα, φιλωντας του το χερι και μετα δινοντας του και 200 ευρουλακια για κατι που ηδη πληρωνεται απο το κρατος. καιρος να κοπουν αυτα.. κατα τ'αλλα.. να ζησετε! χαχα
"Διευκρινίζεται ότι αφετηρία των θέσεων της Εκκλησίας στο ανωτέρω ζήτημα είναι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, που είναι κέντρο της ορθόδοξης Θεολογίας, αλλά και θεμελιώδης αρχή στο ελληνικό Σύνταγμα. Από τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού – υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με τον οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών, για την ανατροπή των οποίων αρκεί μία απλή αλλαγή γνώμης των συμβαλλομένων». Πηγή: www.lifo.grΔηλαδή σεβόμαστε τον άνθρωπο κι εξαιτίας αυτού του σεβασμού, δεν σεβόμαστε τις επιλογές του και την ελευθερία του. Δηλαδή σεβόμαστε τον άνθρωπο αλλά δεν σεβόμαστε τον άνθρωπο. Σχιζοφρένεια;