Tην άποψη πως το Ισλάμ, δεν αποτελεί θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα και πολιτική επιδίωξη και οι άνθρωποί του «είναι άνθρωποι του πολέμου και της εξαπλώσεων» διατύπωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
«Αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ, το λέει και η διδασκαλία του Μωάμεθ», συμπλήρωσε αναφερμένος στην άλωση της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Πορθητής είχε συμβούλους Έλληνες, ενώ έπρεπε να ενώσει όλη τη χριστιανική κοινότητα και να την αναθέσει στον Πατριάρχη. Έτσι επελέγη ο ανθενωτικός Γεννάδιος Σχολάριος, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε η εκπομπή «και εγένετο Ελλάς» του OPEN TV.
O προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στον ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία στην επανάσταση του 1821. Ο κ. Ιερώνυμος περιέγραψε περιστατικά που αφορούν τον Αθανάσιο Διάκο και μίλησε για τους κληρικούς που συμμετείχαν στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας. «Δεν υπήρχε κανένα σημαδάκι επαναστάσεως που δεν ξεκίνησε από κάποιο μικρό μοναστήρι, κάποιον κληρικό», υποστήριξε.
Παράλληλα τοποθετήθηκε και για τα κρυφά σχολεία. «Η αλήθεια είναι ότι έχει ηρωοποιηθεί αυτό το θέμα. Αλλά εκ των πραγμάτων, όποιος έχει διαβάσει τα βιβλία που έχουν βγει για την περίοδο της τουρκοκρατίας, σχετικά με την εκπαίδευση, παίρνει μία σαφή εικόνα, ότι δεν ήταν δυνατό τα ελληνόπουλα να έχουν σχολεία. Κατ' ανάγκη θα πήγαιναν εκεί που υπήρχε κάποιο φως. Το φως αυτό ήταν τα μοναστήρια με τους λίγους καλόγερους, με τα λίγα γράμματα που ήξεραν (...) Δεν το έλεγαν σχολείο, αλλά κατηχητική προσφορά.»