«Καλούμαστε να σηκώσουμε τον πήχη πιο ψηλά. Να αφήσουμε τις μικρότητες. Να μη μας απασχολούν οι σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, αλλά Εκκλησίας - Έθνους», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στο πλαίσιο ειδικής τελετής κατά την οποία αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη Ιλίου και η οποία έλαβε χώρα χθες αμέσως μετά τον πανηγυρικό εσπερινό στον Ι.Ν. Αγίου Φανουρίου Ιλίου στην ομώνυμη πλατεία της περιοχής.
Επιπλέον, έκανε λόγο για την κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και επισήμανε πως «αυτός ο τόπος έχει περάσει πολλές κρίσεις. Διαφορές υπήρξαν πάντοτε. Ο καθένας πρέπει να διορθώσει τον εαυτό του και να συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις για το καλό αυτού του τόπου. Η Ελλαδίτσα μας περιφρονείται αυτό τον καιρό», τόνισε, διότι «είναι το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης και θα το πιέσουν. Εξαρτάται από εμάς να βγούμε από τις δυσκολίες. Με την πείρα και την εμπειρία μου θεωρώ ότι καλούμαστε να είμαστε ενωμένοι και να αγωνιζόμαστε. Καλούμαστε να βρούμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις παιδικές αρρώστιες και να είμαστε ενωμένοι για την πατρίδα και όχι για τον εαυτό μας».
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Ιλίου, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή, αλλά και υποχρέωση» και σημείωσε πως «γίνομαι πολίτης ενός ιστορικού Δήμου και πολίτης είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τα θέματα της πόλεως, για τα προβλήματα και τα θέματα των ανθρώπων».
Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει Εκκλησία που να μην ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο και υπογράμμισε πως «όσοι αγαπούμε τον άνθρωπο είμαστε υποχρεωμένοι να συμβαδίσουμε». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας, το οποίο «θα συνεχιστεί διότι είναι έργο που γίνεται για το κοινό καλό» και δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι «Βέβαια, δεν είναι έργο του Αρχιεπισκόπου, ενός αρχιερέως ή ενός ιερέα. Είναι έργο που καλλιεργείται στις καρδιές των ανθρώπων και γίνεται με τη βοήθεια αυτών. Ό,τι συμβαίνει, άλλωστε, είναι αποτέλεσμα του λαού μας». Δοθείσης της ευκαιρίας, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους δύο σημαντικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει τη μνήμη και την καρδιά του. Το πρώτο αφορά ηλικιωμένη γυναίκα από την Κύπρο που του απέστειλε το μόνο της απόκτημα, ένα οικογενειακό κειμήλιο, για τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής και το δεύτερο μια άλλη γυναίκα από την επαρχία που σε ένα συγκινητικό γράμμα της του απέστειλε τα μόνα χρήματα που είχε, δύο ευρώ. «Αυτά τα παραδείγματα χαλκεύουν την ψυχή του ανθρώπου. Αν υπάρχουν τέτοιοι Έλληνες και τέτοια ψυχική υποδομή, ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ωστόσο, μίλησε και για τους ικανούς και άξιους συνεργάτες του που τόσα χρόνια εργάζονται για το κοινό καλό: τον μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα και τον προϊστάμενο του ναού του Αγίου Φανουρίου και πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, με ιδιαίτερη αναφορά στο ήθος και στο έργο του, ενώ αποκάλυψε πως όταν ζήτησε από τον π. Συμεών να αναλάβει καθήκοντα σε κάποιον μεγαλύτερο ναό, εκείνος αρνήθηκε και επέμενε να παραμείνει στο ναό του Αγίου Φανουρίου, στους ανθρώπους που αγαπά.
Σε ό,τι αφορά τα της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Ιλίου και ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρός του Κακούρης Αντώνης ανέγνωσε το απόσπασμα από τα πρακτικά του Δ.Σ., σύμφωνα με το οποίο απονεμήθηκε στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας ο τίτλος «ως ηθική ανταμοιβή και δημόσιος έπαινος για το πολυσήμαντο και αναγνωρισμένο έργο του στην αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης οικονομικής, ηθικής, κοινωνικής και πνευματικής κρίσης, η οποία μαστίζει την πατρίδα μας από την ημέρα της εκλογής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών μέχρι και σήμερα». Επιπλέον, «για τον άοκνο αγώνα του για την προστασία των πτωχών και αδυνάτων συνανθρώπων μας, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, χρώματος και φύλου, για τη συμβολή του στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, για το σεμνό ήθος και το μετρό που τον διακρίνει κατά την άσκηση των καθηκόντων του, τα οποία επιτελεί με ταπεινότητα, σύνεση και σεβασμό απέναντι σε κάθε άνθρωπο», αλλά και «για το πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό έργο του, για την ιδιαίτερη προσφορά του στην πόλη του Ιλίου με την επί των ημερών του και από 16 Φεβρουαρίου του 2010 ίδρυση της νεοσύστατης Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και την τοποθέτηση σε αυτή ενός αξίου και ικανού ποιμενάρχη, του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Αθηναγόρα».
Εν συνεχεία, ο δήμαρχος Ιλίου Νικόλαος Ζενέτος αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την παρουσία του στο Ίλιον, μίλησε μεταξύ άλλων για τη νεοσύστατη Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, «που στις 16 Φεβρουαρίου 2010, χάρη σε δική σας εισήγηση και δικές σας ενέργειες δημιουργήθηκε και συνετέλεσε τα μέγιστα στην πνευματική αναβάθμιση της περιοχής μας». Μάλιστα, όπως τόνισε «σε ένα τόπο και σε ένα χώρο που έχει ταυτισθεί με την παρουσία και την πνευματική μαρτυρία του Ι.Ν. του Αγίου Φανουρίου Ιλίου, ναού του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών». Σε αυτό το σημείο του λόγου του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτη π. Συμεών Βολιώτη, τον οποίο χαρακτήρισε «ακούραστο», που «τα τελευταία έξι χρόνια τον διακονεί επάξια», «ένα δικό σας πάλι πνευματικό παιδί, ο στενότερος συνεργάτης σας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών».
Ακολούθως, αναφέρθηκε στον «Αρχιεπίσκοπο των έργων και όχι των λόγων, της ενότητος και όχι των διχασμών» και υπογράμμισε πως «ο Μακαριώτατος από την πρώτη στιγμή έκανε αναφορά για τη φροντίδα ανθρώπων κατατρεγμένων και αδύναμων και οι πράξεις του επιβεβαίωσαν τα λόγια του», εξ ου και «το σημαντικό και πολυσχιδές φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής».
Έπειτα, επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την απόφαση του Δήμου και αναμνηστική πλακέτα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον δήμαρχο αναμνηστική πλακέτα της Αρχιεπισκοπής που απεικονίζει τον Απόστολο Παύλο να κηρύσσει στην Πνύκα.
«Έτσι ξεκίνησε ο Χριστιανισμός στην Ευρώπη. Ας ευχηθούμε η Ελλάδα να δώσει την αφορμή η Ευρώπη να ξαναγίνει Χριστιανική», τόνισε καταληκτικά ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και αμέσως μετά κήρυξε την επίσημη έναρξη του πολιτιστικού διημέρου, το οποίο άρχισε με παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα σε ένα πρόγραμμα με κλασικό και νέο ρεπερτόριο.
Στην ειδική τελετή παρίσταντο οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Φανουρίου, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Συμεών Βολιώτης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μπαλάφας, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής, οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου, Τοπικών Συλλόγων και οργανισμών, η διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Μαίρη Πίνη και πλήθος κόσμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ