H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ολοκλήρωσε τον έλεγχο των τεσσάρων ομίλων της χώρας (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ήρων, Elpedison) σχετικά με την έρευνα για τα υπερέσοδα εταιρειών από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους μήνες.
Τα υπερέσοδα, αυτά αναμένεται να αποτελέσουν μέρος των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συμβάλουν στο ξεφούσκωμα των λογαριασμών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, o έλεγχος της ΡAE κάλυψε όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης μέχρι τώρα, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει στην επιβολή έκτακτου τέλους 90% στα επιπλέον έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτά προσδιοριστούν από τη ΡΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ προσδιορίζει το μεικτό περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών στην παραγωγή στα 930 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αφαιρουμένης της εκπτωτικής πολιτικής της ΔΕΗ (ύψους 330 εκατομμύρια ευρώ) διαμορφώνονται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.
Βάσει αυτών των υπολογισμών, το μεικτό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ υπολογίζεται περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ και των ιδιωτών παραγωγών μαζί με τις ΑΠΕ σε 200 εκατ. συνολικά.
Στο πόρισμα της Αρχής γίνεται αναφορά και στη στρέβλωση που παρατηρήθηκε στην αγορά εξισορρόπησης κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021, η οποία σύμφωνα με τη ΡΑΕ «καθιστά αναγκαία τη διορθωτική εκκαθάριση των αποτελεσμάτων των παραγωγών ενέργειας και την εφαρμογή clowback των εσόδων των μονάδων που συμμετείχαν στον μεταβατικό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας ισχύος».
Για τον σκοπό αυτό η ΡΑΕ προτείνει νομοθετική ρύθμιση.