Ιστορική απόφαση για όσους κακοποιούν ζώα: Τι είναι «Ο Συνήγορος των ζώων» και πώς βοηθά στην προστασία τους

Ιστορική απόφαση για όσους κακοποιούν ζώα: Τι είναι «Ο Συνήγορος των ζώων» και πώς βοηθά στην προστασία τους Facebook Twitter
(ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/ Eurokinissi)
0

Στις δίκες με δικηγόρους ως πολιτική αγωγή και όχι απλά ως μάρτυρες όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος θα μπορούν να προσέρχονται πλέον τα φιλοζωικά σωματεία, και η πρώτη δίκη που έγινε στο Λασίθι κατέληξε μάλιστα σε καταδίκη του κατηγορούμενου. 

«Είναι μιας ιστορικής σημασίας απόφαση για τη χώρα και την προστασία των ζώων», λέει στο LIFO.gr, η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η προστασία των Ζώων».

Στις αρχές Ιανουαρίου εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου υπόθεση παθητικής κακοποίησης 5 κατοικιδίων σκύλων συντροφιάς για τους οποίους προηγουμένως είχε διαταχθεί η αφαίρεση με εισαγγελική διάταξη. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή. Η συγκεκριμένη δίκη συνέπεσε να είναι η πρώτη μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο δίνεται πλέον η δυνατότητα στους φιλοζωικούς φορείς να μπορούν να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις δίκες κακοποίησης ζώων.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα κακοποιημένα ζώα είχαν υπεράσπιση σε δίκη

Επί της ουσίας, αυτό που κατακτήθηκε για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Ελλάδας είναι πως τα ζώα είχαν υπεράσπιση σε δικαστική διαδικασία, με επιχειρήματα και αντίλογο.

«Τα ζώα δεν έχουν ανθρώπινη φωνή οπότε μέσω των φιλοζωικών σωματείων αποκτούν πλέον φωνή και δικηγόρο», σχολιάζει η κ. Μπομπολάκη. «Προσπαθούμε 5 χρόνια και συναντήσαμε διάφορα εμπόδια, κυρίως νομικά. Σε μια υπόθεση ζητούσαμε δικηγόρο και ήταν στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε έδρας να τον εγκρίνει. Σε ποσοστό 90% δικηγόροι και εισαγγελείς δεν έχουν φιλοζωική κουλτούρα και απέρριπταν το αίτημα. Ο νέος νόμος καλύπτει αυτό το νομικό κενό», προσθέτει. 

Ιστορική απόφαση για όσους κακοποιούν ζώα: Τι είναι «Ο Συνήγορος των ζώων» και πώς βοηθά στην προστασία τους Facebook Twitter
Η Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη, Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Όπως εξηγεί στο LIFO.gr, ο δικηγόρος αυτή τη στιγμή πληρώνεται από τον φιλοζωικό φορέα που τον απασχολεί, αν και οι περισσότεροι το κάνουν αφιλοκερδώς και ο φορέας πληρώνει μόνο τα παράβολα (περίπου 400 ευρώ). Και μπορεί το κράτος να μην έχει προβλέψει ακόμη τρόπους αντιμετώπισης αυτού, αλλά η νομική αλλαγή με την παράσταση πολιτικής αγωγής σε υποθέσεις κακοποίησης ζώων είναι τεράστιο βήμα, σύμφωνα με την κ. Μπομπολάκη. 

«Μετά τη νέα απόφαση το "παιχνίδι", ας μου επιτραπεί ο όρος, δεν θα παίζεται πλέον μεταξύ δικαστών και του δικηγόρου του κατηγορούμενου και εμείς να μπορούμε να καταθέτουμε μόνο για 1 λεπτό. Όλο αυτό οδηγούσε σε αθωώσεις ή ποινές που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονταν στον βαθμό κακοποίησης», λέει η ίδια. «Πλέον τα φιλοζωικά σωματεία θα έχουν ισότιμη συμμετοχή στη δίκη, θα μπορούμε να καταθέτουμε στοιχεία, θα έχουμε αντίλογο στην πρόταση του εισαγγελέα κ.ο.κ.», 

Ιστορική απόφαση για όσους κακοποιούν ζώα: Τι είναι «Ο Συνήγορος των ζώων» και πώς βοηθά στην προστασία τους Facebook Twitter
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ Eurokinissi)

«Μικρότερες ποινές αλλά να τις εκτίουν οι κατηγορούμενοι. Ο Έλληνας φοβάται μόνο τα πρόστιμα»

Ένα από τα βασικά προβλήματα που εντοπίζει η Νατάσα Μπομπολάκη σχετικά με τις ποινές σε υποθέσεις κακοποίησης ζώων είναι ο ανασταλτικός χαρακτήρας τους. 

«Η κακοποίηση ζώων χαρακτηρίζεται πλημμέλημα. Οι ποινές που επιβάλλονται είναι πάντα με αναστολή, οπότε ο κατηγορούμενος φεύγει. Οπωσδήποτε επηρεάζεται το προσωπικό του status, το ποινικό του μητρώο αλλά στην πραγματικότητα δεν την νιώθει στο πετσί του την ποινή. Υπάρχει πρόβλημα στην υπάρχουσα νομοθεσία», τονίζει στο LIFO.gr. 

Όπως εξηγεί, στην Ευρώπη επιβάλλονται πολύ μικρότερες ποινές αλλά οι καταδικασθέντες τις εκτίουν, «έστω κι αν είναι ένας μήνας ή τρεις, πηγαίνουν στη φυλακή». «Αυτό θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και ταυτόχρονα έχει και έναν παιδευτικό χαρακτήρα για τους υπολοίπους, ώστε να μην κάνουν κάτι παρόμοιο. Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα, εμείς θέλουμε να επιβάλλονται κι εδώ μικρότερες ποινές αλλά όχι με αναστολή. Να τις εκτίουν κανονικά», προσθέτει η κ. Μπομπολάκη. 

«Επίσης κάτι άλλο που "ενοχλεί" τον Έλληνα είναι τα διοικητικά πρόστιμα, τα οποία είναι άμεσα καταβαλλόμενα. Γιατί άλλο να πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη κι άλλο να σου επιβληθεί απλώς μια ποινή και μετά να πας σπίτι σου», καταλήγει. 

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM