Καλά νέα από το Δέλτα Αξιού- Τριπλασιάστηκαν τα ζευγάρια πουλιών στην περιοχή

Καλά νέα από το Δέλτα Αξιού- Τριπλασιάστηκαν τα ζευγάρια πουλιών στην περιοχή Facebook Twitter
Αργυροπελεκάνοι στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού.
0

Τριπλάσια ζευγάρια πουλιών προτίμησαν φέτος το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού δημιουργώντας συνολικά 2.826 φωλιές, από 860 φωλιές το 2014, ενώ διαπιστώθηκε και το φώλιασμα έξι νέων ειδών για την περιοχή.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε η βιολόγος Εύα Κατράνα, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο», για πρώτη φορά φέτος στις νησίδες των δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα διαπιστώθηκε το φώλιασμα τεσσάρων ειδών γλαρονιών: του καρατζά, του αργυρογλάρονου, του μαυρογλάρονου και του μουστακογλάρονου.

Στην αποικία πουλιών του Αξιού, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά φώλιασμα του γελαδάρη, καθώς και του αργυροτσικνιά, που είχε σταματήσει να αναπαράγεται στην περιοχή από τη δεκαετία του 1990.

Στο μεταξύ, νέα όψη θα έχει σε λίγο καιρό η κοίτη του ποταμού Λουδία, όπου εδώ και πολλά χρόνια απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σκουπίδια και μπάζα, τα οποία μπορεί κανείς να δει διασχίζοντας τη γέφυρα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Όπως εξήγησε ο γεωπόνος Βασίλης Γιαμούζης, ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, και βρίσκεται σε εξέλιξη, το έργο απομάκρυνσης 4.600 κ.μ. στερεών αποβλήτων από την Α' ζώνη (υψηλής προστασίας) του Εθνικού Πάρκου, και κυρίως από την κοίτη του Γαλλικού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν φταίει το αττικόψαρο για το πάγωμα των αντιπλημμυρικών: «Προσπαθούν να κάνουν εισβολή σε προστατευόμενη περιοχή»

Ελλάδα / Δεν φταίει το αττικόψαρο για το πάγωμα των αντιπλημμυρικών: «Προσπαθούν να εισβάλουν σε προστατευόμενη περιοχή»

«Το αττικόψαρο έγινε ο καρχαρίας των ρεμάτων της ανατολικής αττικής», λέει ο Σταμάτης Αρναούτης από την Πρωτοβουλία για την Προστασία του Ερασίνου
LIFO NEWSROOM