Καπραβέλος: Δίλημμα στις ΜΕΘ, δεν υπήρχε κρεβάτι για 22χρονο με λευχαιμία- Πρέπει να πάρουμε μέτρα

Καπραβέλος: Δίλημμα στις ΜΕΘ, δεν υπήρχε κρεβάτι για 22χρονο με λευχαιμία- Πρέπει να πάρουμε μέτρα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Στο δίλημμα που αντιμετώπισε λόγω πληρότητας της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», αναφέρθηκε ο διευθυντής της μονάδας, Νίκος Καπραβέλος, προειδοποιώντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα και να ληφθούν μέτρα για το φθινόπωρο. 

Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι τα κρεβάτια στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του είναι πλέον γεμάτα. 

«Είχα δίλημμα, έναν εφιάλτη, έναν 22χρονο με λευχαιμία που ήθελε εντατική- δεν είχαμε κρεβάτι- και έναν 62χρονο με κορωνοϊό, ανεμβολίαστο, που ήθελε κρεβάτι εντατικής. Έγινε αναστάτωση σε όλο το νοσοκομείο. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη, χρειάζεται αναπροσαρμογή όλου του σχεδίου, να δώσουμε κι άλλες κλίνες ΜΕΘ», περιέγραψε ο κ. Καπραβέλος. 

Ο ίδιος εξήγησε ότι τελικά «πήραμε κρεβάτια από άλλες ειδικότητες, κρίσιμες», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες. «Βλέπω ξανά τον εφιάλτη να έρχεται μπροστά μου, σε μια εποχή που από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Νοεμβρίου όλη η Ευρώπη θα έχει πολύ χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες», συμπλήρωσε. 

Αυτή είναι η ώρα αναπροσαρμογής όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, υπογράμμισε. «Μάσκες παντού, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αύξηση εμβολιασμών. Και να μεριμνήσουμε για την τρίτη δόση, προκειμένου να ενισχύσουμε την άμυνα ειδικά των ευπαθών ομάδων, αλλά και των υγειονομικών», υπογράμμισε. 

Παράλληλα τόνισε ότι χρειάζονται «δραματικά» μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τώρα που λόγω καιρού θα στραφούμε ξανά σε κλειστούς χώρους. «Δεν πρέπει να συνυπάρχουν ανεμβολίαστοι και μάλιστα χωρίς τεστ σε κλειστούς χώρους. Θα είναι μία νέα ωρολογιακή βόμβα. Βλέπουμε να “κοκκινίζει” όλη η Ευρώπη και η Ελλάδα. Αν δεν αυστηροποιήσουμε τα πρωτόκολλα, μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα ζήσουμε άλλη μια υγειονομική τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που προέκυψε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εξήγησε ότι σε αυτή τη φάση υπήρχε η πολυτέλεια να μετατραπεί μια άλλη ειδική μονάδα, απολύτως χρήσιμη, σε ΜΕΘ, για να εξυπηρετηθούν και οι δύο περιπτώσεις. 

«Σε λίγο φοβάμαι αυτό που έζησα το δεύτερο και το τρίτο κύμα. Μην απορήσετε αν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου πιάσουμε τους 500, τους 700 και τους 800 διασωληνωμένους, κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα», υπογράμμισε. 

Επίσης, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός εγκαινίασε 18 κλίνες ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», αλλά ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση γιατρού ή νοσηλευτή για τη στελέχωση αυτής της μονάδας. 

Διαφωνία στον «αέρα» με Βασιλακόπουλο 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ΜΕΘ. 

«Δεν έχουμε άλλους εντατικολόγους, τους έχουμε προσλάβει όλους στο προηγούμενο κύμα. Θέλουμε δύο χρόνια για να βγάλουμε νέα γενιά εντατικολόγων. Η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της στην ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και από πλευράς έμψυχου δυναμικού», τόνισε.  

Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλακόπουλος διαφώνησε με τον κ. Καπραβέλο. «Η πληρότητα που έχουμε αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ είναι μάλλον κάτω από το 50%. Αν δεν έβρισκε κρεβάτι στο “Παπανικολάου”, σε κάποιο άλλο νοσοκομείο θα έβρισκε», δήλωσε αναφερόμενος στις περιπτώσεις για τους ασθενείς για τους οποίους μίλησε ο κ. Καπραβέλος. 

«Δεν είναι έτσι, μην στρογγυλεύετε τα πράγματα. Δεν υπήρχε κρεβάτι εντατικής σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ούτε για Covid, ούτε non Covid. Πρέπει να σεβαστείτε», του απάντησε ο κ. Καπραβέλος. «Μην μου κάνετε ηθικό μάθημα τι να σεβαστώ», αντέδρασε ο κ. Βασιλακόπουλος. 

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Πνευμονολογίας διευκρίνισε ότι οι επισημάνσεις του έγιναν «για να μην δημιουργηθεί πανικός ότι η εντατική δεν έχει φρακάρει. Περιοδικά μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν συμβαίνει γενικότερα». 


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM